van der Horst

Van Glabeke & Jonckheere kampioen in GT-klasse Supercar Challenge

Van Glabeke-Jonkheere - Ferrari 458 GT3 Curbstone Corse
Van Glabeke-Jonkheere - Ferrari 458 GT3 Curbstone Corse
Patrick van Glabeke en Frédérique Jonckheere hebben zich op het TT Circuit Assen tot kampioen gekroond in de GT-klasse van de Supercar Challenge powered by Pirelli. De bestuurders van de Ferrari 458 GT3 deden dat op fraaie wijze door in de zaterdagsrace als derde te eindigen. Daarnaast sloten er nog enkele andere Belgen die de dag af met champagne en bloemen.
De overwinning in de categorie Super GT ging naar Robert de Graaff en Arjan van der Zwaan. Met de Dodge Viper GT3-R moest het duo bij de start Kelvin Snoeks voor laten, maar zij revancheerden zich na de pitstop. Alle ogen waren echter gericht op Van Glabeke en Jonckheere die de titel in de GT-klasse veilig stelden.

"Mission accomplished", glunderde Van Glabeke na afloop. Een gemakkelijke wedstrijd was het niet. "Het was erg hectisch in de eerste bocht. Tweemaal had ik bijna een aanrijding en ik moest vol in de remmen. Vervolgens heb ik veel auto's in de GTB-categorie ingehaald en Frédérique reed keurig naar de finish." De overwinning in de klasse ging naar Rob Wheldon met de Radical RXC 2.7 V8. Het Belgische team Delahaye Racing eindigde als vijfde in de klasse met Pierre Etienne Bordet en Alexandre Viron achter het stuur.

Vanbellingen-Sluys - BMW M4 Silhouette
Vanbellingen-Sluys - BMW M4 Silhouette
De race had voor Steve Vanbellingen en Ward Sluys geen ronde langer moeten duren. In dat geval was de tweede plaats in de GTB-divisie in rook opgegaan. "Hoewel we veel last van onderstuur hadden, kon ik wel jagen op Marcel van Berlo. In de laatste ronde dacht ik hem te kunnen pakken maar bij het insturen van de Ramshoek klapte de band rechtsvoor", vertelde Sluys die besefte dat hij met de BMW M4 Silhouette veel geluk had. "Ik reed door het grind en zag de klok op nul staan. Toen heb ik de auto laten uitrollen en zijn we als tweede gefinisht. Geluk bij een ongeluk."

Max Koebolt kroonde zich tot kampioen in de GTB-klasse, die de wedstrijd als derde afsloot. De overwinning ging naar Marcel van Berlo. Miguel Vandereyt en Angelique Detavenier beloten de race als zesde.

Cor Euser leek de wedstrijd in de Supersport in zijn voordeel te beslissen, maar hij kreeg een drive through penalty opgelegd vanwege een te kort durende pitstop. Hierdoor kreeg Eric van den Munckhof de overwinning in zijn schoot geworpen. De Belg Werner van Herck eindigde de wedstrijd als zesde.

Werner Van Herck - Mazda
Werner Van Herck - Mazda
De coureur met de Mazda 3 hoopte de topvijf binnen te rijden. "De auto voelt van achter heel onbetrouwbaar", wist Van Herck, die vlot uit het startblok kwam. "Ik haalde voor de eerste bocht vijf wagens in, maar ik bleek minder grip te hebben dan verwacht waardoor ik de koppositie niet kon behouden. We zoeken nu een betere afstelling voor als we met een volle tank rijden. Voor morgen ga ik een regendans doen. Want in de regen ben ik altijd beter."

Naast hun wedstrijd in de GTB-klasse maakten Vanbellingen en Sluys een gastoptreden in de Supersport met een gehuurde BMW M3 E92 3.2. Het duo knokte zich naar een zevende positie tot er een technisch probleem optrad. "Ik kreeg vibraties in de auto en vertelde het team dat ik de pitstraat wilde opzoeken. Uiteindelijk bleek de versnellingsbak kapot te zijn. Heel erg jammer", zei Sluys die de moed niet liet zakken. "De tijden waren goed, dus dat is positief. Morgen weer een wedstrijd."

In de Sport 2-klasse kroonden Dennis de Borst en Martin de Kleijn zich tot kampioen. Onder de Belgen eindigden Chris Voet en Bart van den Broeck met de Renault Clio als vijfde.

Haane-Cools - Tatuus PY012 GH Motorsport
Haane-Cools - Tatuus PY012 GH Motorsport
Hoewel Henk Haane en Kris Cools aanvankelijk klaagden over de wegligging van de Tatuus PY012, reed het duo naar de derde plaats in de snelste Superlights-klasse. "Volgens Henk was de wegligging veel beter dan gisteren", vertelde Cools die in de opwarmronde zijn eerste meters op het TT Circuit aflegde. De inwoner van Oostende bleek een snelle leerling. "Ik kwam goed in mijn ritme, reed naar de derde positie en Henk heeft de wedstrijd op solide wijze afgemaakt. We gaan nu de data bestuderen en ik heb ideeën om de auto nog iets sneller te maken voor morgen."

De overwinning ging naar de Britten Gibson - Bradshaw. In de klasse Superlights Groep 3 werd Carlo Kuijer met de Radical SR3 kampioen. Filip Declerq hield de Belgische eer hoog door als tweede over de meet te komen. Hij moest alleen Ko Koppejan voor zich dulden. David Houthoofd werd in deze categorie als elfde geklasseerd.

De tweede wedstrijddag begint voor de Supercar Challenge powered by Pirelli op zondag om 11:45 uur met de Superlights. De GT's komen om 13:40 uur aan bod, terwijl de (Super) Sport-wagens om 16:05 uur hun laatste wedstrijd van het seizoen rijden.

Supercar Challenge PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zondag 19 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Finaleraces.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons