van der Horst

Van Parijs naar Dakar in een Toyota Prius

Toyota Prius PHV
Toyota Prius PHV
Het is niet bepaald een logische keuze om met een Toyota Prius plug-in hybride de legendarische route van Parijs naar Dakar te rijden. Het Japanse team ACP, geen onbekende in de roemruchte Dakar-rally, ging de uitdaging aan om met de Prius en een Toyota Land Cruiser als volgauto de 7000 kilometer van Parijs naar Dakar af te leggen.

Toyota Prius PHV
Toyota Prius PHV
Team ACP nam bijna veertig jaar geleden voor het eerst deel aan de rally van Parijs naar Dakar. Het team raakte besmet met de Dakar-koorts waarna er nog 12 deelnames volgden aan de beroemde woestijnrally, met als hoogtepunt winst in de dieselklasse in 1987. Daarna legde de Japanse equipe zich toe op duurzaamheidstesten met hybride elektrische voertuigen tijdens expedities op verschillende continenten. De publiciteit die Team ACP hierbij vergaarde werd gebruikt om de aandacht te vestigen op de inspanningen die in de verschillende regio’s worden geleverd op het gebied van groene energie en andere duurzaamheidsprojecten.

Toyota Prius PHV
Toyota Prius PHV
Team ACP wilde dezelfde route van bijna 40 jaar geleden nog eens opnieuw rijden en zij vertrokken begin maart om de barre tocht van 4,350 mijl te volbrengen. De Toyota Prius bleef vooral op het asfalt, maar de wagen kwam soms op plekken waar je een Prius normaal niet tegenkomt. Tevens kon de wagen gebruikt worden om elektrisch te koken, omdat de wagen gebruikt kan worden als stroomvoorziening. Na een avontuurlijke tocht van ruim 7000 kilometer arriveerde Team ACP met de Toyota Prius in de Senegalese hoofdstad en tevens eindbestemming Dakar.

Foto's: Toyota




Dit artikel werd gepubliceerd door Michel Helders in Varia op donderdag 29 maart 2018.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons