van der Horst

Zandvoort: Van Soelen en Bogaerts primus in race 1 Sport-divisies - Pech voor Luc De Cock

Bogaerts-Van Soelen - BMW
Bogaerts-Van Soelen - BMW
Pieter van Soelen en Koen Bogaerts zijn het seizoen goed begonnen. De BMW-coureurs pakten namelijk met ruime voorsprong de overwinning in de eerste race van de Sport-divisies van de Supercar Challenge tijdens de Paasraces op Circuit Park Zandvoort. Dennis de Groot en Priscilla Speelman begonnen het seizoen ook goed en eindigden op de tweede positie. Achter De Groot en Speelman eindigden de broers Boorsma, debutanten in de klasse, op de derde plaats. In de Sport-divisie ging de overwinning naar Lotus-coureur Erwin van Dijk.
Een opvallende afwezige op de startopstelling was Cor Euser. Euser, die pole position had getraind, had te kampen met technische problemen aan zijn Lotus. Zijn auto wilde namelijk niet starten en dat is toch vrij essentieel als je wilt gaan racen.

Bij de start van de race was het Pieter van Soelen die alert was op de groene lichten. De BMW-coureur kon meteen voorbij bij Priscilla Speelman en ging als koploper de Tarzanbocht in. De op de vijfde positie gestarte Luc de Cock viel bij de start ver terug, naar later bleek door een kapotte koppeling.

Pieter van Soelen kon in de eerste ronde meteen een gat slaan op de inmiddels op de tweede plaats liggende Boorsma met de BMW M3 GT4. Marco Bikkers lag met zijn Seat Leon SuperCopa op de derde plaats, met daarachter Priscilla Speelman.

De top drie, met Pieter van Soelen op de eerste plaats, Tristan Boorsma op positie twee en Marco Bikkers op plaats drie, reed in de beginfase snelle rondetijden en kon een gat slaan ten opzichte van de rest. Priscilla Speelman lag op de vierde plaats maar zij stond onder zware druk van Aart Bosman, Luc de Cock, Martin Webb, Eric van den Munckhof, Leon Zappeij en ook Lee Allen in de Seat Leon.

Speelman kon haar vierde plaats in de race niet behouden. Eerst slaagde Martin Webb er in om aan de snelle jongedame voorbij te gaan en niet veel later haalde ook Luc de Cock Speelman in. Luc de Cock moest echter niet veel later de strijd staken. “Het ging niet echt goed vandaag. Bij de start begaf de koppeling het en daarna liep ook nog de riem eraf”, vertelde teammanager Jim de Cock achteraf. “Helaas, maandag weer een kans!”

De Groot-Speelman - BMW
De Groot-Speelman - BMW
Ook na de pitstops was het het duo Bogaerts/Van Soelen dat aan de leiding van de race lag. Achter Bogaerts konden de broers Boorsma ook goed handhaven. Zij lagen na de pitstops nog steeds op positie twee. Dennis de Groot had na de pitstops het stuur overgenomen van Priscilla Speelman en noteerde meteen snelle rondetijden. De bestuurder van de BMW E46 M3 GTR was de snelste man op de baan en kon hierdoor snel oprukken naar de derde positie. Achter De Groot lagen Aart Bosman en Martin Webb op de plaatsen vier en vijf.

Koen Bogaerts kon in de slotfase van de race zijn voorsprong uitbreiden en hierdoor zijn eerste plaats veiligstellen. Yorick Boorsma lag op de tweede plaats maar zag in zijn spiegels Dennis de Groot steeds dichterbij komen. De Groot kon in de laatste ronden de tweede plaats van Boorsma overnemen.

Achter de top drie was het in de slotfase ook nog zeer spannend. Webb lag op de vierde positie, maar hij kwam onder zware druk te staan van Aart Bosman en ook Eric van den Munckhof. Webb kon zijn positie echter handhaven en finishte dus op de vierde plaats algemeen.

Bogaerts en van Soelen wonnen dus de race, voor Dennis de Groot en Priscilla Speelman en de broers Boorsma. “Ik had een goede start en kon daarna een mooi tempo rijden. Het ging dus goed, maar dat mag ook wel een keer”, aldus Pieter van Soelen. “Vorig jaar hebben we veel pech gehad en ook vanmorgen is onze versnellingsbak weer vervangen. Maar deze overwinning is een mooi begin van het seizoen!”

In de Sport-divisie had Dennis de Borst een goede start. De Clio-coureur pakte in de eerste ronde de eerste plaats over van Erwin van Dijk, die op zijn beurt ook een plaats verloor aan Maurits Caransa. Achter van Dijk sloten Machiel Kars en Rob Nieman aan op de posities vier en vijf, met daar weer achter Jeremy Adams in de BMW 1-serie.

Erwin Van Dijk - Lotus
Erwin Van Dijk - Lotus
Erwin van Dijk liet zich in de beginfase niet de kaas van het brood eten en kon met snelle rondetijden de kop van het veld goed onder druk zetten. Eerst slaagde Van Dijk er in om Wesley Caransa in te halen en daarna zette de Lotus-coureur Dennis de Borst onder zware druk. Na zes ronden pakte Van Dijk de eerste plaats in de Sport-divisie weer over van De Borst. Achter de twee koplopers lag Wesley Caransa nog steeds op plaats drie, maar hij stond onder zware druk van Jeremy Adams.

Achter de top vier zat in de beginfase van de race ook een groep dicht bij elkaar. Machiel Kars voerde hier de groep aan, gevolgd door Eline Braspenning, Leonid Protasov en Rob Nieman. Eline Braspenning had in deze groep de snelheid goed te pakken en pakte vlak voor de pitstops de vijfde plaats over van Kars.

Ook na de pitstops lag Erwin van Dijk met zijn Lotus Exige op de eerste plaats, gevolgd door Martin de Kleijn in de FEBO Renault Clio. Daarachter was Ron Braspenning inmiddels opgeklommen naar de derde plaats, gevolgd door Rob Nieman, Toon Rutgers en Harold Wisselink.

Bij deze groep waren Wesley en Maurits Caransa inmiddels niet meer terug te vinden. Zij hadden namelijk in het tweede gedeelte van de race te maken met extreme bandenslijtage. “We hebben twee keer een lekke band gehad, linksvoor en rechtsvoor!”, aldus Maurits Caransa.

Ook Erwin van Dijk had in het tweede gedeelte van de race last van bandenslijtage, maar kon uiteindelijk wel zijn eerste positie behouden. “Ik heb er wel echt voor moeten rijden, je krijgt dit niet zo maar cadeau”, verklaarde Erwin van Dijk. “Dennis de Borst en Martin de Kleijn hebben ook echt een snelle auto en daarnaast had ik ook nog wat problemen met mijn banden die aan het einde van de race ver op waren. Ik moet dus nog wat werken aan de afstelling.”

Dennis de Borst en Martin de Kleijn eindigden op de tweede plaats met daarachter Ron Braspenning en dochter Eline op positie drie.

Supercar ChallengeSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Supercar Challenge op zaterdag 19 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paasraces.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons