van der Horst

Van Walstijn en Longhi winnen in Wackersdorf, pech voor Braeken

Start KZ
Start KZ
Nadat de OK en OKJ klasse al enkele wedstrijden van het Europees kampioenschap karting afwerkten, was het tot dit weekend wachten op de start van het EK voor de KZ en KZ2 schakelklassen. Ook de FIA Academy Trophy, die in het nevenprogramma rijdt, begon in het Duitse Wackersdorf aan hun kampioenschap.
Nederlander Senna Van Walstijn klokte op vrijdag de snelste tijd in de kwalificaties van de KZ2. Van Walstijn, uitkomend op een Sodi Kart, domineerde ook de daaropvolgende kwalificatieheats en trok als uitgesproken favoriet naar de finale. Van Walstijn moest de leiding bij de start van de wedstrijd aan Giacomo Pollini laten maar dook een bocht later al meteen langszij. Door een massale crash in de tweede bocht, volgden er vier ronden onder gele vlag, maar eens de wedstrijd weer opgang gevlagd werd, trok Van Walstijn op missie. De Nederlander werd nooit bedreigd voor de zege en won verdiend voor Pollini en Laurens Van Hoepen die daarmee de tweede Nederlander op het podium werd.

In de koninginnenklasse, de KZ1, was Marijn Kremers de torenhoge favoriet. De Nederlander was aanvankelijk ook goed bij de les met een vierde tijd in de kwalificaties maar kreeg af te rekenen met twee nulscores in de heats, waarvan de laatste te wijten was aan een stevige crash. Kremers had te veel last van ademhalingsproblemen en liet de finale aan zich voorbij gaan. Geen Kremers dus in de strijd om de winst. Die ging uiteindelijk naar zijn teammaat Riccardo Longhi. De Italiaan verschalkte Emilien Denner bij het doven van de lichten en nam de leiding over. Denner viel terug naar de vierde plaats maar werkte zich wel weer op naar het podium. Longhi was ondertussen al gaan vliegen en dus moest de Fransman genoegen nemen met P2 met Alex Irlando op de derde plaats. 

Tom Braeken
Tom Braeken
Tom Braeken kreeg een herkansing in de Academy Trophy. Na een, door COVID-19, bijzonder vreemd verlopen 2020, mocht de Limburger opnieuw zijn opwachting maken in het project van de FIA waarin jonge talenten met gelijke chassis' en motoren aan de start verschijnen. Onze landgenoot mocht de finale als vierde aanvangen met, opnieuw een Nederlander, Reno Francot op pole. Francot kwam goed weg terwijl Braeken enkele plaatsen moest prijsgeven door zijn start aan de buitenkant. Enkele bochten later zat het er meteen helemaal op voor Braeken die moest opgeven na een crash met enkele concurrenten. Francot overleefde de openingsfase wel en bleef aan de leiding. Iets voorbij halfweg verloor hij de leiding kortstondig aan Salim Hanna, maar in de slotfase ging Francot er opnieuw voorbij en reed hij naar de zege. Hanna werd tweede, Dion Gowda derde.

Midden augustus komen de drie klassen opnieuw in actie op de piste van Adria voor de tweede ronde van het Europese kampioenschap. 

Foto's: CIK FIA & FM-Images

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 21 juni 2021.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons