van der Horst

Vanthoor en Machiels verdedigen Belgische kleuren in Daytona

Laurens Vanthoor
Laurens Vanthoor
De prototypecategorie van de 24 Uur van Daytona moet het dit jaar stellen zonder Belgen, maar in de GT-klasses is onze nationale driekleur wel vertegenwoordigd. Laurens Vanthoor racet voor het tweede seizoen op rij met een officiële Porsche in de GTLM-categorie, terwijl streekgenoot Louis Machiels voor een GRT Lamborghini kiest bij de GTD-bolides.
Aan spektakel nooit een gebrek in de GTLM-categorie, waar de verschillen vaak bijzonder klein blijven en de duels op de baan om duimen en vingers van af te likken zijn. Regerend kampioen Corvette lijkt echter opnieuw over de sterkste papieren te beschikken, al was Ford tijdens de officiële testdagen zelfs iets sneller. Als de lijn van The Roar Before The 24 komend weekend wordt doorgetrokken, maken beide Amerikaanse constructeurs onder elkaar uit wie deze editie wint.

Porsche Motorsport - Porsche 911 RSR
Porsche Motorsport - Porsche 911 RSR
Maar de tegenstand kijkt allesbehalve tegen een grote achterstand aan. Die tegenstand wordt aangevoerd door beide Porsche van onder meer onze landgenoot Laurens Vanthoor, die aan zijn tweede Amerikaanse campagne begint met het iconische Duitse merk. "Toen ik vorig jaar naar Daytona kwam, voelde ik me als een kind op zijn eerste schooldag. Ik kende het circuit, de race en het kampioenschap niet. Dat is vandaag helemaal anders. Ik weet hoe je vooraan belandt in dit extreem competitieve kampioenschap. Ik hoop dat die ervaring ervoor zal zorgen dat we dit weekend een sterk resultaat kunnen neerzetten."

Ook Ferrari moet bij de kanshebbers gerekend worden, maar de Italianen hebben met de 488 GTE van Risi Competitizione slechts één ijzer in het vuur. De scharlakenrode bolide werkt bovendien waarschijnlijk niet het volledige seizoen af. De vooruitblik op de GTLM-klasse wordt afgesloten met de BMW M8 GTE, maar de nieuwkomer uit Beieren kijkt tegen een ontwikkelingsachterstand van zes maanden aan en dat vertaalt zich ook op het asfalt. De wagens van Rahal Letterman Lanigan waren nergens te bespeuren tijdens de officiële testsessies.

Open strijd in GTD

Grasser Racing Team - Lamborghini Huracán GT3
Grasser Racing Team - Lamborghini Huracán GT3
De Balance of Performance zorgde voor een heerlijke kwalificatiesessie in de GTD-klasse tijdens de testdagen begin januari. Maar liefst achttien wagens legden een rondje Daytona af binnen dezelfde seconde. Voorspellen wie zondag het laken naar zich zal toetrekken, is dus bijna onbegonnen werk, maar enkele Europese teams beginnen wel met stevige kansen aan de eerste klassieker van het seizoen. Zo is er Blancpain GT-kampioen GRT Lamborghini, dat enkele weken geleden helemaal bovenaan eindigde dankzij Mirko Bortolotti, maar ook een tweede Huracán inzet voor onze landgenoot Louis Machiels. Voor de Limburger wordt het geen vuurdoop met de Italiaanse GT3, aangezien hij enkele seizoenen geleden nog aan de start stond van de Blancpain Endurance Cup met een Lambo van Attempto Racing.

Een tweede Europees team dat een favorietenrol naar zich toetrekt, is Land Motorsport, vorig jaar nog winnaar van de 24 Uur van de Nürburgring met de Audi R8 LMS. Het is een van de weinige teams zonder echte zwakke schakel - het GTD-reglement verplicht de aanwezigheid van één amateurrijder of debutant in elke wagen.

De kwalificaties voor de 24 Uur van Daytona jaargang 2018 worden morgenavond betwist vanaf 21.55u Belgische tijd. Het licht gaat zaterdagavond om 20.20u op groen.

Klik hier voor de spottersguide van de 24 Uur van Daytona

Foto's: Porsche Motorsport, Grasser Racing TeamSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op donderdag 25 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 At Daytona.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons