van der Horst

VEKA Rally Team doet het momenteel uitstekend

Dakar 2013 - Veka Truck MAN Versluis
Dakar 2013 - Veka Truck MAN Versluis
Vandaag werd er tijdens de 11de etappe door de ellendige weersomstandigheden amper gereden bij de trucks, maar een dag eerder ging het hard bij de trucks; Oerend hard zoals de Nederlandse Achterhoekse rockband 'Normaal' het destijds zong. Tijdens de spannende tiende etappe gisteren, pakt de Nederlandse vrachtwagenrijder Peter Versluis van het Eurol VEKA Man Rally Team weer de 7e plaats in het algemeen klassement van de Dakar Rally.

Deze zware etappe over een afstand van 353 kilometer werd gekenmerkt door veel lekke banden bij de favorieten. Nederlander Versluis, meer gekend van zijn escapades met de Ferrari in de Supercar Challenge en in Dakar bijgestaan door onze landgenoot Jurgen Damen had lange tijd uitzicht op de etappewinst, maar door een klapband ging deze winst net aan hem voorbij. Via een knappe inhaalrace wist hij zich uiteindelijk van de 12e naar de 5e plaats op te rukken in de etappe.

De etappe bestond uit veel bochtige delen die werden afgewisseld met lange rechte stukken waar hoge snelheden werden gehaald. De trucks reden door bosrijke omgevingen, uitgestrekte open vlaktes en brede rivieren heen. Dit leverde voor de toeschouwers veel mooie plaatjes op. De truck van Pascal de Baar werd door een ‘elektronisch probleempje’ bij de waypoints niet meer geklokt, hij kwam deze etappe op een 12e plaats binnen en staat nu 20e in het algemeen klassement. Marcel van Vliet
heeft veel tijd verloren met het wisselen van banden en reed de truck naar een 18e plaats. In het algemeen klassement staat Marcel op een mooie 8e plaats.

Versluis zegt blij te zijn dat de wagen werkt zoals die hoort te werken. We hebben tot op heden alleen nog maar preventief onderhoud hoeven te plegen aan onze trucks en daarmee hebben we toch aangetoond dat we de betrouwbaarheid en de snelheid goed samen hebben.

“We zitten met onze MAN trucks eigenlijk elke dag wel met 1 equipe continue te prikken voor ofwel de leiding van de proef ofwel plaats 2 of plaats 3”, zegt Marcel Pronk, navigator aan boord bij Marcel van Vliet, “het is zó competitief en het zit zó dicht bij elkaar”.

In de voorgaande etappe ging de 1e plek ook net aan Peter Versluis voorbij.
“Als mens ben ik behoorlijk tevreden met een tweede positie”, zei Peter Versluis na afloop van de negende etappe, “maar als sportman baal ik dat ik uiteindelijk maar 7 seconden te kort kwam voor een echte overwinning van een etappe van de Dakar”.

“Ik kijk uit naar de duinen proeven”, zegt Jurgen Damen, navigator aan boord bij Peter Versluis over de elfde etappe die vandaag gereden gaat worden. “Op de snelle proeven valt er veel minder tijd te winnen dan in de duinen. Op die smalle proeven kan je niet snel de weg kwijt raken
en in de duinen kan dat wel gebeuren”.

Foto: Willy Weyens




Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op woensdag 16 januari 2013.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons