van der Horst

Verenigde Staten: Hamilton wint en is voor de derde maal wereldkampioen

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
De zege in een spannende Grote Prijs van de Verenigde Staten ging naar Lewis Hamilton (Mercedes) en dit resultaat was voor de Brit voldoende om zich voor een derde maal tot wereldkampioen te kronen. Nico Rosberg (Mercedes) had de zege in handen maar beging op het einde van de race een grote fout die zijn ploegmaat toeliet hem voorbij te gaan en de overwinning te pakken. Ook Sebastian Vettel (Ferrari) maakte voor de start nog aanspraak op de titel. De Duitser finishte als derde maar na de zege van Hamilton was dit niet goed genoeg om de spanning voor de rijderstitel er nog een race langer in te houden. Max Verstappen (Toro Rosso) reed een mooie race en behaalde zijn beste resultaat tot nog toe, hij werd vierde.
  • St. Paul
Start GP van de Verenigde Staten
Start GP van de Verenigde Staten
Op een vochtige piste had Hamilton de beste start en in de eerste bocht ging hij voorbij Rosberg die vanop de pole was vertrokken. In het spoor van Hamilton gingen ook de twee Red Bull- rijders voorbij Rosberg die ook nog een plaats aan Sergio Pérez verloor. Verscheidene wagens raakten elkaar in die eerste ronde waardoor er verscheidene brokstukken op de baan achterbleven, met een   virtuele safety car-periode als gevolg. Valtteri Bottas (Williams) was het voornaamste slachtoffer, de Fin moest binnenkomen voor een nieuwe neuspartij en liet tegelijk ook slicks monteren. Tevergeefse moeite, want Bottas zou later de strijd staken.

Daniel Ricciardo - Red Bull
Daniel Ricciardo - Red Bull
Daniel Ricciardo was in grote doen en in de vijftiende ronde ging hij zelfs Hamilton voorbij en pakte zo de leiding. De piste was op de rijlijn ondertussen al goed opgedroogd waarop  de rijders binnen kwamen om slicks te laten monteren. Op slicks leken de Mercedes-bolides hun vorm herwonnen te hebben en Rosberg schoof op naar de kop van de wedstrijd voor zijn teammaat Hamilton. In de drieënveertigste ronde nam Daniil Kvyat een bocht wat wijd, kwam op de curbstones terecht waarna hij de controle over zijn wagen verloor en aan de andere kant van de piste de vangrails in ging. De safety car kwam de baan op waardoor het veld terug bijeen kwam.

Hamilton en Vettel
Hamilton en Vettel
Vijf ronden later na het hernemen van de race was het de beurt aan Rosberg om in de fout te gaan. In een bocht ging hij veel te wijd waarvan Hamilton profiteerde om de kop van de race over te nemen. Rosberg zag op het einde ven de race zelfs nog Vettel naderen maar de Ferrari-rijder kon de aansluiting met zijn landgenoot niet bewerkstelligen. De vierde plaats was voor Max Verstappen, na een beresterke race, andermaal gekruid met knappe inhaalmaneuvers.. Sergio Pérez (Force India) werd vijfde en ook zijn ploegmaat Nico Hülkenberg maakte aanspraak op een plaats binnen de top tien maar de Duitser plooide zijn ophanging na een contact met de wagen van Ricciardo.

Voor de zesde plaats zagen wij een mooi gevecht tussen een vijftal wagens en het was Carlos Sainz (Toro Rosso) die het uiteindelijk haalde. Een uitzonderlijke prestatie als men weet dat de Spanjaard van de laatste plaats was gestart. Jenson Button (McLaren) leverde ook een puike prestatie af en werd zevende voor Pastor Maldonado (Lotus) en Felipe Nasr (Sauber). Later kreeg Carlos Sainz nog vijf seconden straftijd aangemeten omdat hij te snel reed in de pits, zo verloor hij alsnog de zesde plaats aan Button. Daniel Ricciardo kon op het einde van de race nog net de tiende plaats ontfutselen aan Fernando Alonso (McLaren) en zo nog één puntje pakken. Een mager resultaat voor Red Bull's die in het begin van de race immers meestreden voor de zege en temeer daar de Toro Rosso-zusterwagens heel wat meer punten sprokkelden. De race kende veel opgaves en ook Romain Grosjean (Lotus), Kimi Räikkönen (Ferrari), Marcus Ericsson (Sauber), Will Stevens (Manor) en Felipe Massa (Williams) zagen het einde van de race niet.

Lewis Hamilton is nu zeker van de titel, zijn derde reeds. In de F1-statistieken vervoegt de Brit Ayrton Senna, Nelson Piquet, Niki Lauda, Jackie Stewart en Jack Brabham die allen ook driemaal wereldkampioen werden.

Uitslag Grote Prijs van de Verenigde Staten:

01. Lewis Hamilton (Mercedes) 56 ronden
02. Nico Rosberg (Mercedes) +2.8
03. Sebastian Vettel (Ferrari) +3.3
04. Max Verstappen (Toro Rosso) +22.3
05. Sergio Perez (Force India) +24.4
06. Jenson Button (McLaren) +28.0
07. Carlos Sainz Jr. (Toro Rosso) +30.6 (5 seconden straftijd)
08. Pastor Maldonado (Lotus) +32.2
09. Felipe Nasr (Sauber) +40.2
10. Daniel Ricciardo (Red Bull) +53.3
11. Fernando Alonso (McLaren) +54.8
12. Alexander Rossi (Manor) +1:15.2

Foto's: Racing International Photography



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons