van der Horst

Verenigde Staten: Hamilton souverein – Mercedes kampioen

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton (Mercedes) heeft in Austin met gemak de GP van de Verenigde Staten gewonnen, zijn tweeënzestigste zege al. De Brit werd op het podium geflankeerd door de twee Ferrari rijders Sebastian Vettel en Kimi Räikkonen. Met 66 punten voorsprong op Vettel en nog drie races te gaan is Hamilton mathematisch nog niet verzekerd van de titel, Mercedes daarentegen mag zich nu al kampioen bij de constructeurs noemen en dat voor de vierde maal op rij.
  • Dreamdrive
Hamilton voor Vettel
Hamilton voor Vettel
De zege van Hamilton stond al zo goed als vast van bij het begin van de race, de Brit moest vlak na de start even Vettel voor zich dulden, maar eens de DRS mocht geactiveerd worden ging hij voorbij de Duitser en reed weg van de beide Ferrari’s, Daniel Ricciardo (Red Bull) en zijn ploegmaat Bottas. Ricciardo verdween al vlug uit de race met motorproblemen. Voor Vettel was de tweede plaats het hoogste waarop hij kon hopen en met dat resultaat stelde hij de definitieve kroning van Hamilton nog even uit. De strijd om de derde plaats leverde meer spektakel op, Bottas had aanvankelijk die plaats in handen maar hij zakte gaandeweg verder weg in het klassement en een late pitstop om banden te wisselen deed hem terugvallen naar de vijfde positie. De derde plaats leek dan weggelegd voor Räikkonen maar Max Verstappen (Red Bull) die pas van op de zestiende plaats was gestart reed zich na alweer een mooie remonte tot in het slipstream van de Fin. In de laatste ronde ging de Nederlander knap voorbij de Ferrari maar kwam daarbij met de vier wielen buiten de piste terecht wat hem een straf van 5 seconden opleverde. Max zakte alzo in het klassement terug naar de vierde positie en Räikkonen mocht alsnog het podium betreden. Zowel de gefnuikte rijder als Red Bull-teambaas Christian Horner uitten na afloop felle kritiek op de bestraffing. 

Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne - McLaren
Best of the rest was Esteban Ocon (Force India), die de aanvallen van eerst Sergio Pérez (Force India) en later Carlos Sainz Jr (Renault) wist af te weren en als zesde over de meet kwam voor Sainz en Pérez. Felipe Massa (Williams) eindigde op de negende plaats en Daniil Kvyat pakte voor wat mogelijk zijn laatste race is bij Toro Rosso nog een punt. Stoffel Vandoorne (McLaren) vertrok vanop de laatste lijn, wist in de race enkele plaatsen te winnen en had op een gegeven moment zelfs zicht op een plaats bij de top tien. Na een gesmaakt duel maakte hij Romain Grosjean net voor afvlaggen de elfde plaats afhandig om die in de slotronde op zijn beurt aan Lance Stroll te moeten afstaan. Uiteindelijk kwam hij met zijn McLaren die niet beschikte over de nieuwe voorvleugel, als twaalfde over de lijn. Zijn ploeggenoot Fernando Alonso bracht al vroeg in de race zijn McLaren met problemen naar de pits en stapte uit.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van de Verenigde Staten 2017

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes56 ronden in 1:33:50.991
2.Sebastian VettelFerrari+ 10.143
3.Kimi RäikkönenFerrari+ 15.779
4.Max VerstappenRed Bull+ 16.768
5.Valtteri BottasMercedes+ 34.967
6.Esteban OconForce India+ 90.980
7.Carlos SainzRenault+ 92.944
8.Sergio PérezForce India+ 1 ronde
9.Felipe MassaWilliams+ 1 ronde
10.Daniil KvyatToro Rosso+ 1 ronde
11.Lance StrollWilliams+ 1 ronde
12.Stoffel VandoorneMcLaren+ 1 ronde
13.Brendon HartleyToro Rosso+ 1 ronde
14.Romain GrosjeanHaas+ 1 ronde
15.Marcus EricssonSauber+ 1 ronde
16.Kevin MagnussenHaas+ 1 ronde
17.Fernando AlonsoMcLarenDNF
18.Daniel RicciardoRed BullDNF
19.Pascal WehrleinSauberDNF
20.Nico HülkenbergRenaultDNF


Foto's: Racing International Photography



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons