van der Horst

Vettel wint voor het eerst in een jaar, pitstops beslissen over Singapore GP

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel (Ferrari) heeft in Singapore een jaar vol frustraties van zich afgeschud. De Duitser trok het laken - al dan niet bewust - naar zich toe door een vroege bandenwissel. Teamgenoot Charles Leclerc, die voor de derde opeenvolgende keer op pole positie mocht starten, verloor de leiding en had duidelijk moeite om die tegenslag achter zich te laten. Max Verstappen (Red Bull) profiteerde eveneens van een vroegere pitstop om zich voor beide Mercedes te nestelen.
Het werd een Grote Prijs van Singapore voor de statistieken: niet alleen was het meer dan een jaar geleden dat viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel nog eens op de bovenste podiumtrede mocht staan, voor een laatste dubbelzege van de Italiaanse constructeur moeten we al terug naar Hongarije 2017. En nog veel straffer: de laatste keer dat Ferrari driemaal na elkaar zegevierde, dateert al van 2008...

Start 2019 F1 GP van Singapore
Start 2019 F1 GP van Singapore
De posities vooraan bleven ongewijzigd bij de start. Leclerc gaf het ritme aan, met in zijn kielzog WK-leider Lewis Hamilton (Mercedes), Vettel, Max Verstappen (Red Bull), Valtteri Bottas (Mercedes) en Alexander Albon (Red Bull). De beslissing viel tijdens de bandenwissels: wie vroeg kwam pitten, maakte vooruitgang, terwijl de late pitstops genadeloos werden afgestraft. Het zorgde voor intern gekibbel bij Ferrari, waar Charles Leclerc duidelijk niet opgezet was met de zogenaamde 'undercut' die zijn teamgenoot kon uitvoeren.

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Het vervolg van de wedstrijd leverde veel spektakel op, aangezien het middenveld niet verplicht op de soft-band van start moest gaan en een pitstop dus veel langer kon uitstellen. De protagonisten moesten zich een weg banen door het tragere verkeer en dat verliep niet altijd zonder risico. Uiteindelijk kwam de droom van Antonio Giovinazzi, rondenlang aan de leiding in zijn Alfa Romeo, tot een onvermijdelijk einde.

De F1-rijders moesten zich nog reppen om de 61 voorziene ronden af te werken binnen de tijdslimiet van twee uur, door drie tussenkomsten van de safety car. Eerst kwam het tot een contact tussen George Russell (Williams) en Romain Grosjean (Haas) in de achterhoede, vervolgens kwam Sergio Perez (Racing Point) tot stilstand op het circuit en uiteindelijk verdween Alfa-rijder Kimi Raïkkönen uit de race na een drieste actie van Daniil Kvyat (Toro Rosso).

Lando Norris - McLaren-Renault
Lando Norris - McLaren-Renault
De drie topteams namen de volledige top 6 in de einduitslag voor hun rekening, met net daarachter de McLaren van een sterk presterende Lando Norris. Hoed af ook voor Pierre Gasly, die sinds zijn degradering naar Toro Rosso driemaal in de punten had kunnen eindigen, zonder het incident tussen Lance Stroll en Sebastian Vettel in Monza. De Fransman werd achtste op het stratencircuit. Ook Nico Hülkenberg (Renault) en Antonio Giovinazzi scoorden punten.

Het F1-circus reist meteen door naar zijn nieuwe bestemming: de Grote Prijs van Rusland vindt al komend weekend plaats. Lewis Hamilton telt af naar zijn zesde wereldtitel, maar de strijd voor de tweede plek in de tussenstand - tussen Bottas (231), Leclerc (200), Verstappen (200) en Vettel (194) - ligt nog volledig open.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Singapore 2019

#RijderTeamResultaat
1.Sebastian VettelFerrari1:58:33.667
2.Charles LeclercFerrari+2.641s
3.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+3.821s
4.Lewis HamiltonMercedes+4.608s
5.Valtteri BottasMercedes+6.119s
6.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+11.663s
7.Lando NorrisMcLaren Renault+14.769s
8.Pierre GaslyScuderia Toro Rosso Honda+15.547s
9.Nico HülkenbergRenault+16.718s
10.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+17.855s
11.Romain GrosjeanHaas+35.436s
12.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+35.974s
13.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+36.419s
14.Daniel RicciardoRenault+37.660s
15.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso Honda+38.178s
16.Robert KubicaWilliams Mercedes+47.024s
17.Kevin MagnussenHaas+86.522s
18.Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing FerrariDNF
19.Sergio PérezRacing Point BWT MercedesDNF
20.George RussellWilliams MercedesDNF


Foto: Racing International Photography



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons