van der Horst

Vicewereldtitel voor Lowette en brons voor Team Belgium in Bahrein

Team Belgium
Team Belgium
De Rotax Grand Finals in Bahrein werden een succes voor Team Belgium. Onze landgenoten reden samen naar de derde plaats in het landenklassement op meer dan 60 deelnemende landen. De vice-wereldtitel van Beau Lowette droeg daar zekerbij toe al vielen er verder nog enkele knappe prestaties van de Belgen te noteren. Onze landgenoten mogen zich hoe langer hoe meer bij de wereldtop van de kartsport rekenen.
Met Dries Van Langendonck en Thibaut Ramaekers haalden we dit jaar al een FIA Wereldkampioen en vice-Europese kampioen in huis. Tijdens de Iame World Finals was het dan weer Ean Eyckmans die de bronzen medaille behaalde en ook tijdens de Rotax Grand Finals van afgelopen weekend kunnen we weer een vice-wereldkampioen in onze armen sluiten.

De Rotax Grand Finals vonden voor de tweede keer in de geschiedenis plaats in Bahrein. Op het Bahrein International Karting Circuit verzamelden liefst 384 rijders uit 62 landen die zich allen wisten te kwalificeren via nationale of internationale kampioenschappen. Met veertien deelnemers was België goed vertegenwoordigd, dat bleek later ook in de einduitslag van de landenteams, want de Belgen scoorden individueel genoeg punten om knap derde te worden!
MicroMax: Jef Verbeke zestiende als enige Belg
Bij de jongste deelnemers was Jenson Chalk de beste. De Brit pakte de wereldtitel voor Andreas Kjellerup en Edward Haynes. Jef Verbeke was de enige landgenoot in de MicroMax klasse en sloot het weekend keurig af als zestiende. Verbeke kwalificeerde zich als 22e en werkte zich daarna knap een weg naar voren.
MiniMax: Top tien plaats voor Van Meeuwen, Amerikaan Armstrong kampioen
Drie landgenoten kruisten de degens in de MiniMax klasse waarbij Lars Lambers met een zevende tijd in de kwalificaties meteen goed aan het weekend begon. Lambers bleef ook in de heats sterk vooraan meedraaien en kreeg het gezelschap van Alexander Van Meeuwen die zich van plaats achttien naar plaats vier opwerkte. In de finale namen onze landgenoten meteen plaats twee en drie in, maar in een felbevochten wedstrijd moesten ze al in de openingsfase wat terrein prijsgeven. Van Meeuwen wist nog mooi als tiende te finishen, Lambers kwam halfweg de wedstrijd in contact met enkele concurrenten en zou 29e worden. Luca Stordeur maakte de omgekeerde beweging en sloot de finale knap als dertiende af. De wereldtitel is voor Rory Armstrong.
JuniorMax: Vice-titel voor Lowette na mooie wedstrijd.
Beau Lowette
Beau Lowette
Met Beau Lowette en Mateja Radenkovic hadden we twee grote kanshebbers op succes in Bahrein. Radenkovic werd dit seizoen Europees kampioen en knoopte daar ook de BNL titel aan vast met een minieme voorsprong op Beau Lowette die tweede werd. Olivier Jonckers was de derde Belg die in actie kwam in wat zijn eerste Grand Finals waren. Jonckers was in de kwalificaties de beste Belg met een bijzonder mooie vijftiende tijd. Ook Lowette was niet kansloos met een achttiende plaats. Voor Mateja Radenkovic zag het er dan al een stuk minder uit. De Antwerpenaar die met ondersteuning van Bouvin Power in actie kwam, kon een crash voor hem op het nippertje ontwijken maar moest daardoor wel door het grind. Het hypothekeerde zijn sessie en eigenlijk het ganse vervolg van de Grand Finals. Radenkovic vocht als een leeuw maar kon zich niet meer plaatsen voor de finale. Lowette en Jonckers konden dat wel, met respectivelijk een elfde en vijftiende startplaats. De twee Daems Racing Team piloten gingen zo kansrijk de finaledag in maar ook voor Jonckers eindigde de finale vroeger dan verwacht. Na een aanrijding stuurde de kart niet meer zoals het hoorde en viel de Limburger terug naar plaats 31. Lowette bleef wel uit de problemen en stormde richting de kop van het veld om uiteindelijk in het spoor van Timo Jungling de vice-wereldtitel veilig te stellen. Een prachtig resultaat voor de zoon van Stijn Lowette en Team Belgium!
SeniorMax: Rillaerts wint maar ziet Petrovic kampioen worden.
Kaï Rillaerts
Kaï Rillaerts
Een zondag met een dubbel gevoel voor onze landgenoot Kai Rillaerts. De meervoudige Europese en BNL kampioen hoeft zich eigenlijk niet meer te bewijzen maar een wereldtitel ontbrak op het palmares van Rillaerts. Ook in Bahrein liep het niet meteen van een leien dakje, maar Rillaerts wist zich steeds de handhaven rond de tiende plaats en mocht zo ook aan de finale beginnen. In een hele mooie wedstrijd, die niet zonder slag of stoot verliep, vocht Rillaerts zich naar de kop van het veld om als eerste voorbij het zwartwit geblokt te komen. Wereldkampioen op het circuit, maar Rillaerts wist toen al dat hij een straf zou oplopen wegens een klikbumper. Na de straf werd Rillaerts als negende gerangschikt en is Andrej Petrovic de wereldkampioen. Rillaerts kan Bahrein echter met opgeheven hoofd verlaten!
DD2 & DD2 Master: Dweilen met de kraan open voor Tom Braeken, net geen top tien voor Cleirbout en Adams.
Het werden niet de Grand Finals waar Tom Braeken op gehoopt had. Onze landgenoot trok als één van de favorieten naar Bahrein mede dankzij een Belgische en BNL titel. Maar de kwalificaties vielen meteen tegen met een 41e plaats en ook onze andere landgenoten Xen de Ruwe en Nicolas Guillaume hadden met een 48e en 50e plaats werk voor de boeg. Enkel de Ruwe zou doorstoren naar de finale. Nicolas Guillaume en Tom Braeken kregen de snelheid jammergenoeg niet meer te pakken en onder meer een crash in de prefinale voor Braeken zorgde ervoor dat ze zich niet konden plaatsen voor een plekje bij de 36 beste piloten. Ragnar Veerus werd kampioen, Xen de Ruwe sloot het WK af op plaats negen.
In de DD2 Master categorie was de titel voor legende Ben Cooper. Onze landgenoten Carl Cleirbout en Christophe Adams werkten een sterk weekend af dat ze net buiten de top tien afsloten. Cleirbout pakte P12, Adams werd dertiende. 
E10, E20 Master & E20 Senior: Geen landgenoten in de elektrische klassen.
Net zoals vorig jaar was er ook plaats voor de E10 en E20 klassen, welke met elektromotoren uitgerust zijn. Geen Belgen aan de start hierin, de titels waren voor Salmi Veeti, Joa Gonclaves en Mats Johan Overhoff.

Foto's: Rotax Karting, Beau Lowette & Kaï RillaertsDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 11 december 2023.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons