van der Horst

Vier op een rij voor MINI - De Rooy out?

Nasser Al-Attiyah - MINI
Nasser Al-Attiyah - MINI
Tijdens de vierde etappe van Chilicito naar Copiapo gingen de deelnemers van Argentinië richting Chili en naar een hoogte van 4800 meter over de Paso San Francisco. Een zware rit met vooral de laatste 40 km door de duinen. Deze startte met een verbindingsrit van 594 km om dan nog eens 315 km tegen de klok af te leggen of samen maar liefst 909 km. Ondertussen werd de wedstrijd ontsierd door het overlijden van de 39-jarige Poolse motard Michal Hernik die voor het eerst aanwezig was in de Dakar. Sinds de wedstrijd verhuisde richting Zuid-Amerika is de Pool het elfde slachtoffer en vijfde deelnemer die het leven laat in deze marathon rally.
De Nederlander Tom Coronel moest vandaag als allerlaatste vertrekken omdat hij gisteren werd gediskwalificeerd. Hij tekende beroep aan en tot de uitspraak mag hij gewoon terug vertrekken. Pech was er ook voor onze landgenoot Frank Verhoestraete die op de verbindingsrit een ongeval had met zijn motor en voor verzorging werd over gebracht naar het ziekenhuis van Copiapo.

De Spanjaard Joan Barreda won bij de motoren voor de Fransman Marc Coma en de Chileens thuisrijder Pablo Quintanilla en vergroot zodoende zijn voorsprong op Coma die volgt op 12min49. Coma spring in een ruk van de vierde naar de tweede plaats gezien Paulo Goncalves vandaag 15 minuten verloor en debutant Matthias Walkner zelfs 23 minuten.

Bij de wagens waren er grote problemen met de MINI van Orlando Terranova en de Peugeot van Carlos Sainz, respectievelijk de derde en de vierde in de tussenstand voor de start. Ook Cyril Desprez kreeg een pak problemen te verwerken met zijn Peugeot. Vooraan blijft Nasser Al-Attiyah standhouden en schonk MINI de vierde zege op rij. Ditmaal was Nani Roma in zijn MINI degene die het dichtst in de buurt kon blijven van de Qatari. En dit ondanks zijn hoger gewicht omdat hij een pak reserve onderdelen aan boord heeft voor kopman Al-Attiyah. De Toyota’s worden stilaan een toonbeeld van betrouwbaarheid en klokten met Giniel De Villiers, Yazeed Alrajhi en Bernhard Ten Brinke respectievelijk de derde, vierde en zesde tijd. Daartussen vonden we Stéphane Peterhansel terug met een vijfde tijd in de enige Peugeot die probleemloos draaide.

Hierdoor wordt het klassement binnen de top vijf behoorlijk door elkaar geschud. Al-Attiyah blijft ruim op kop met 8min15 voor op de Toyota van De Villiers. Derde is nu de Toyota van Alrajhi op 23min33, terwijl Ten Brinke en onze landgenoot Tom Colsoul, na hun tijdverlies door een koprol een dag eerder, nu een uitstekende zaak doen in het klassement en op de vierde plaats staan op 43min32 van de leider. Krzysztof
Holowczyc is vijfde in de tweede MINI net voor merkgenoot Erik Van Loon. De vierde, vijfde en zesde zitten wel heel dicht bij elkaar.

Bij de trucks noteerden we een top3 voor Kamaz met Nikolaev, Karginov en Merdeev. VEKA piloot Loprais deed het met de Nederlandse MAN uitdstekend met een vierde plaats voor de Nederlandse Iveco van Stacey. De tweede VEKA MAN met Van Vliet klokte de achtste tijd. Geen spoor in de uitslag van De Rooy en onze landgenoot Jurgen Damen. In de tussenstand blijft het Kamaz trio Mardeev, Nikolaev en Karginov op kop en deze liggen binnen de drie minuten van elkaar. Loprais staat kanp vierde in de VEKA MAN op 12min42 terwijl Stacey de top 5 afsluit op 18 minuten van de leider.



Foto's: Dakar.com




Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op donderdag 8 januari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons