van der Horst

Vierde stek in Adria levert Ean Eyckmans tweede plaats op in WSK Final Cup-eindstand

Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Onze jonge landgenoot Ean Eyckmans had vandaag in het Italiaanse Adria aan een vierde plaats genoeg om tweede te eindigen in de eindstand van de WSK Final Cup, een Italiaanse kartkompetitie verreden over drie wedstrijden. Eyckmans (10) die de school met zijn raceactiviteiten in Italië met succes weet te combineren, trad dit seizoen voor het derde jaar aan in de Mini-klasse, voorbehouden aan zeven- tot dertienjarigen. Een vroege uitschakeling in diens eerste kwalificatieheat maakte het er de belofte uit Noorderwijk bij Herentals dit weekend niet makkelijker op. De zoon van oud-F3000- en Indy Car-rijder Wim Eyckmans, recent nog winnaar van het tweede raceweekend in Castelletto, bewees echter uit het goede hout gesneden te zijn en mengde zich alsnog in de strijd om de podiumplaatsen.
Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Eyckmans lukte vrijdag de zevende tijd in het  84-koppig internationale startveld. Hierdoor mocht hij in diens vijf kwalificatieheats telkens als derde van start gaan. Het weekend beloofde al meteen erg moeilijk te worden met een 27ste en laatste plaats in de eerste heat nadat de ketting van diens motor over een boordsteen afbrak.  De vier resterende heats brachten evenwel beterschap met één tweede, twee derde en één vierde plaats, goed voor een veertiende stek na afloop van de heats en een zevende startplaats voor de prefinale.
Net als de chrono's en kwalificatieheats werden ook beide prefinales afgewerkt op een doornatte baan. Een kleine handicap voor de nog jonge en dus lichtere Belg, wat er hem evenwel niet van weerhield naar een derde plaats op te rukken achter de Zweed Joel Bergström en de Italiaan Brando Badoer, de zoon van oud-F1-rijder Luca Badoer.
 
Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Omdat Bergström's tijd sneller was dan deze van Rashid Al Dhaheri, de winnaar van de andere prefinale, mocht Eyckmans als vijfde van start in de finale betwist in de gietende regen, met veel aquaplaning als gevolg. Geen wonder dan ook dat de race werd gekruid met ontelbare positiewissels waarbij onze landgenoot als zesde over de finishlijn kwam. Rashid Al Dhaheri (Arabische Em.) en de Rus Alexandr Tibekin, twee rijders die dit jaar op droge omloop nog geen potten hadden gebroken, wierpen zich dit weekend op als regenspecialist en tikten als eerste en tweede aan. Al Dhaheri kreeg evenwel 10 seconden straftijd wegens valse start en ook Tibekin kreeg vijf seconden straftijd om een concurrent een zetje te hebben gegeven. Finaal was het Joel Bergström die met de zege ging lopen voor de Rus Kirill Kutskov, Alex Powell (Jamaïca) en Eyckmans,racelang in de clinch met o.m. Badoer.
Powell, die het eerste raceweekend in Lonato had gewonnen en voor de afspraak in Adria het WSK Final Cup-klassement aanvoerde, werd zodoende kampioen. Eyckmans van zijn kant had aan een vierde plaats ruim voldoende om Bergström en Badoer in de eindstand achter zich te houden.

Een resultaat dat het beste laat verhopen voor 2019 waarin de Belgische belofte met Italiaanse licentie voor het laatst aanzet bij de Mini's vooraleer te promoveren naar OKJ, de klasse waarin Lorens Lecertua en Gilles Stadsbader dit jaar aantraden. Laatstgenoemde stond in Adria zesde geklasseerd na de kwalificatieheats en stootte via een vijftiende stek in diens prefinale door naar de OKJ-finale waarin hij evenwel in de eerste ronde uitviel.
 
Eindstand WSK Final Cup 2018:
 
1  POWELL ALEX  239p
2  EYCKMANS EAN 197
3  BERGSTROM JOEL 175
4  BADOER BRANDO 160
5  IRFAN COSKUN  131
6  KUTSKOV KIRILL 102
7  AL DHAHERI RASHID 96
8  FILAFERRO ANDREA  87
9  TIBEKIN ALEXANDR 73
10  BERTUCA CRISTIAN 63...

Uitslag Finale Adria - WSK Final Cup
 
Foto's: Eyckmans Press



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in Karting op zondag 25 november 2018.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons