van der Horst

Vijf keer iconische Porsche Macan (+ Historische foto's)

Porsche Macan's in iconische motorsport-kleuren in Singapore
Porsche Macan's in iconische motorsport-kleuren in Singapore
Porsche heeft in Azië vijf speciale versies van de Macan gepresenteerd. De crossover is uitgevoerd in vijf legendarische racekleuren uit het roemrijke verleden van het Duitse merk. De bijzondere uitvoeringen van de Porsche Macan werden getoond op 5 plaatsen in Singapore, locaties die elk afzonderlijk belangrijk zijn in de geschiedenis van de stadstaat.
Porsche Macan "Martini Racing"
Porsche Macan "Martini Racing"
Bij Holland Village werd de Macan in de Martini Racing kleuren gefotografeerd. De iconische combinatie van het blauw, rood en zilver vond zijn oorsprong op de Porsche 917 die in 1970 op de omloop van Hockenheim furore maakte. Beroemd werd het kleurenschema door de vele triomfen van Porsche in onder meer de rally’s en de 24 uur van Le Mans.


Porsche Macan "Rothmans"
Porsche Macan "Rothmans"
De Rothmans uitvoering van de Crossover poseerde in Armenian Street. Deze livery is bekend van de Porsche 956 uit 1982 die de etmaalrace in Frankrijk dat jaar domineerde met een volledig podium als kers op de taart waarbij de wagens finishten in volgorde van hun startnummers; 1, 2 en 3. Onze legendarische landgenoot Jacky Ickx pakte dat jaar zijn zesde en laatste zege, samen met zijn Britse teamgenoot Derek Bell.

Porsche Macan "Pink Pig"
Porsche Macan "Pink Pig"
In Chinatown staat de “roze big”. De experimentele one-off Porsche 917/20, met de kracht van een paard, droeg tijdens de Le Mans-editie van 1971 een opvallende roze outfit. De bolide viel op door zijn radicale vormen wat Porsche extra benadrukte met de zogenaamde vleeslijnen voor een slager op het bodywork. De editie '71 van Le Mans was de eerste waarbij de traditionele "Le Mans start" werd ingeruild voor de intussen gekende rollende start.

Porsche Macan "Salzburg"
Porsche Macan "Salzburg"
Op Ann Siang Hill werd de Macan in de Salzburg uitvoering afgebeeld. De wagen draagt het rood van de Porsche 917 KH, die in 1970 de eerste van de in totaal 19 Le Mans-zeges van de constructeur uit Zuffenhausen op zijn naam schreef. Die eer viel te beurt aan Hans Herrmann en Richard Attwood, die Duits-Britse tandem won de etmaalrace die Ferry Porsche zelf op gang vlagde. Voor deze editie werd de traditionele "Le Mans start" vervangen door een waarbij de piloten reeds in hun wagen waren vastgeriemd, maar ook dit bleek te gevaarlijk, waarna geopteerd werd voor de voornoemde rollende start.

Aan Haji Lane tenslotte staat de Duitse wagen in de wereldberoemde kleuren van sponsor Gulf Oil. Het lichtblauw en oranje werd wereldberoemd in de uithoudingsraces begin jaren zeventig bij Ford en Porsche. Ook de film van Le Mans met Steve McQueen uit 1971 droeg mede bij tot de bekendheid. Toch was het niet Porsche zelf dat Gulf aantrok, maar wel John Wyer die eerder het bedrijf al had overtuigd om zijn raceteam te steunen.
 

Foto's: Porsche AG



Dit artikel werd gepubliceerd door Michel Helders in Varia op vrijdag 29 december 2017.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons