Vijf RX2-manches voor rallycross-rookie Guillaume De Ridder

Guillaume De Ridder
Guillaume De Ridder
Goed en slecht nieuws voor nieuwbakken rallycrosser Guillaume De Ridder. De man verloor zondag dan wel zijn leidersplaats in de SsanYong Ladbrokes SRX Cup, maar kondigde in Mettet aan dit seizoen vijf RX2-kampioenschapsmanches met het team van Kristofferson te zullen afwerken. Een unieke kans voor de 24-jarige piloot uit Nijvel. Die zag een beloftevolle rallycarrière recent door twee tegenvallers een halt toegeroepen, maar kan die met de steun van SRX Cup-organisator Zelos en Koen Pauwels thans een heel nieuwe wending geven.
Guillaume De Ridder
Guillaume De Ridder
De Ridder (24) is ingenieur-motoren bij Renault F1 dat Renault, Red Bull en Toro Rosso motoren aanlevert. Hij woont in de buurt van de Renault-vestiging in Viry-Chatillon (F) waar hij deel uitmaakt van het team dat via nieuwe ontwikkelingen de 'performance' van de motoren zoekt te optimaliseren. Ontwikkelingswerk dat dan achteraf via simulaties wordt beproefd.

"Rallycross is weliswaar nieuw voor mij maar het is wel een discipline die zowel de strijd in het peloton (zoals ik die uit mijn kartperiode ken) als de typische rallypilotage (half op asfalt,half op onverhard) combineert en die me dan ook goed ligt." verduidelijkt De Ridder de ingrijpende wending in zijn racecarrière. "Het is dankzij de implicaties van Zelos in rallycross dat deze deal tot stand is gekomen. Bovendien heb ik het voordeel hierbij op de steun van Koen Pauwels te kunnen rekenen. RX2 is een kampioenschap waarin iedereen rijdt met een identiek buizenframe en waarbij de meeste deelnemers de look van een Ford Fiesta hebben".
Twee seizoenen geleden zagen we nog Hansen met een Peugeot-versie. Verder zijn de wagens ook technisch identiek met zo'n 300 PK onder de motorkap. RX2 gaat hier in Mettet van start.

Guillaume De Ridder met Koen Pauwels
Guillaume De Ridder met Koen Pauwels
"Daarnaast betwist ik vier andere manches waarbij deze in Frankrijk en Zweden al vast liggen", gaat Guillaume verder. "Wellicht worden de overige twee Duitsland en Denemarken. Mits hiertoe het budget wordt gevonden komen daar heel misschien ook nog Canada en Zuid-Afrika bij. Het team van Joel Christofferson (JC Raceteknik) is jong en bijzonder gepassioneerd, ik ben er zeker van dat hij ons een kompetitieve auto zal afleveren. Objectief dit jaar is de discipline en de auto te leren kennen om dan zo vlug mogelijk te progresseren" klinkt het.

Guillaume De Ridder maakte naam en faam in de kartsport waarin hij in 2003 als Mini debuteerde. Zijn weg naar de internationale top werd in 2010 bekroond met de Belgische- en Benelux-titel in de KF2-klasse en een vijfde stek in het EK KF2.  Het jaar daarop werd hij Frans vice kampioen KF2. Na zijn succesrijke kartcarrière oriënteerde de man uit Nijvel zich in 2013 naar de rallysport. Naast enkele opgemerkte optredens in het Belgisch Rallykampioenschap in 2013 en 2014 bekwaamde hij zich vorig jaar in het rijden op onverhard door deel te nemen aan de Franse Peugeot 208 Rally Cup.

Guillaume De Ridder
Guillaume De Ridder
 Net als in 2013 schopte hij het in 2016 andermaal tot finalist van het RACB National Team Rally Peugeot 208 R2 Stuur. Het Stuur, met een seizoen in het Belgisch Junior Rallykampioenschap als beloning, ging toen evenwel naar die andere Guillaume, de Mevius. Recent nog werd de rallybelofte getipt als één van de mogelijke opvolgers van rally-icoon en meervoudig Belgisch kampioen Freddy Loix bij Skoda. Maar ook dit feestje ging niet door want uiteindelijk ging de jonge Achiel Boxoen met het zitje aan de haal.

De Ridder stak zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken en zag zijn toekomst somber in. Tot zijn onmiskenbaar talent en zijn onverdroten inzet dan toch beloond werden met een niet te versmaden internationaal programma in het rallycross, de discipline die dezer dagen niet meer uit de autosportactualiteit weg te branden is.

Foto's: Hans van Onsem
 

 

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in Rallycross Internationaal op maandag 20 maart 2017.

  • Oeste Kart