van der Horst

Vijfsterrenveld voor Wallonie

François Duval - VW Polo Supercar
François Duval - VW Polo Supercar
De rally van Wallonië, de vierde manche van het Belgische Rallykampioenschap, kan voor zijn 33ste editie uitpakken met een buitengewoon attractief deelnemersveld. Alle ogen zullen gericht zijn op François Duval, die voor het eerst de strijd aanbindt in een R5-wagen.
Voor de overwinning is het opnieuw uitkijken naar de twee protagonisten die het eerste deel van het Belgische kampioenschap hebben gedomineerd, namelijk Freddy Loix (Skoda Fabia R5) en Kris Princen (Peugeot 208 T16). Princen kan rekenen op een evolutie op zijn wagen. Die zou hem in staat moeten stellen om de concurrentie aan te gaan met Freddy Loix en op die manier punten in te halen in de BK-tussenstand. 

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia S2000
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia S2000
Gewonnen spel hebben de twee nog niet want het snelle parcours rond Jambes is uitermate geschikt voor WRC-wagens. Benoît Allart (Skoda Fabia WRC) kwam vorig jaar al dicht bij de overwinning, Chris Van Woensel (Mitsubishi Lancer WRC) toonde nogmaals zijn snelheid in de Haspengouw en David Bonjean (Citroën C4 WRC) kan op regelmaat ook verrassend uit de hoek komen.

Maar er zijn nog outsiders. Vincent Verschueren en Xavier Bouche (beide Skoda Fabia R5) dichten gestaag de kloof met de top, terwijl ook Guillaume Dilley en Kevin Demaerschalk (beide DS3 R5) de afgelopen maanden een ongelooflijke progressie toonden. Maar de man waar het meest naar uitgekeken wordt is zonder meer François Duval. De oud-winnaar van de WK-rally van Australië neemt voor het eerst plaats in een R5-wagen. De 35-jarige Duval kan teren op een ontzettend groot aanpassingsvermogen en is altijd snel op zijn Waalse bodem. Wordt het een tweede voor Loix (2013), Princen (2014) of Duval (2009), of gaat er een outsider met winst aan de haal? Eén ding is zeker, Cédric Cherain zal zichzelf niet opvolgen. De winnaar van vorig jaar moet verstek geven.

Er moeten, gespreid over drie dagen, 25 proeven worden afgewerkt, goed voor 232 km tegen de chrono. De debatten worden vrijdag traditiegetrouw geopend op de citadel van Namen.

Foto's: Johnny Loix & RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op woensdag 27 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye de Wallonie.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons