van der Horst

Mettet: Vikingen opnieuw op oorlogspad

François Duval & Petter Solberg
François Duval & Petter Solberg
Komend weekend is het WK en EK Rallycross te gast in Mettet voor de derde manche van het World RX. Daarenboven is Mettet ook de gastheer voor de start van het European RX en daardoor heeft het Waalse circuit voorlopig het grootste startveld van het seizoen bij de Supercars met maar liefst 39 wagens. Dat Rallycross nog steeds een Scandinavische aangelegenheid is bewijst dat van de 83 ingeschreven wagens niet minder dan 40 rijders uit Scandinavië komen. De eerste kwalificaties worden gereden op zaterdag, terwijl de rest en de finales op zondag worden afgewerkt. Méér info op http://mettetrx.com /evenement.cfm?evtid=8&lang=NL
Rallycross omloop Mettet
Rallycross omloop Mettet
Tijdens de vier kwalificatieheats rijden de WK en EK rijders net zoals vorig jaar samen. Nadien worden ze opgesplitst en rijden elk hun eigen halve finales en finale. Meer spektakel dus dan vorig seizoen waarbij de WK en EK rijders een volledig weekend samen moesten rijden. Hierdoor gingen vorig seizoen nogal wat punten verloren, zowel bij de WK als de EK rijders. In plaats van 12 halve finalisten vorig seizoen gaan er nu 24 wagens door naar de halve finales en krijgen we een finale méér te zien.

Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Voor de piloten binnen de World RX wordt Mettet na Montalegre en Hockenheim de derde manche van het seizoen. Vorig seizoen herinneren we ons nog de zinderende finale die de eerste winst opleverde voor Toppi Heikkinen in de VW Polo van Marklund Motorsport en Petter Solberg die maar op het gas bleef ondanks het feit dat zijn Citroën DS 3 door zijn ophanging zakte.Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Op de ietwat hertekende omloop van Mettet zal regerend wereldkampioen en actueel WK leider Petter Solberg de te kloppen man zijn. Ook diens nieuwe ploegmaat Liam Doran was in Hockenheim goed op dreef en zal zeker in Mettet op revanche uit zijn na zijn pech op Hockenheim. De Brit volgt op een voorlopige 10de plaats. Naast dit duo dat uitkomt voor SDRX zijn er een resem aan kandidaten voor de finale en de overwinning. Vier VW Polo's van Marklund Motorsport en VolkswagenTeam Zweden voor ondermeer de Zweed Johan Kristoffersson die de openingsmanche won in het Portugese Motalegre en tweede staat in de tussenstand. Ook diens ploegmaat bij Volkswagen Team Zweden, de Noor Tord Linnerud was in goede doen in Hockenheim.

Toomas Heikkinen - VW Polo SuperCar
Toomas Heikkinen - VW Polo SuperCar
Marklund Motorsport komt aan de start met de Zweed Toomas Heikkinen, vorig jaar nog winnaar in Mettet en diens landgenoot PG Andersson. Vijf Fords worden in stelling gebracht. Drie wagens komen uit de stal van OlbergsMSE voor de Noor Andreas Bakkerud, momenteel derde in de tussenstand, de Let Reinis Nitiss en dubbel Europees kampioen, de Rus Timur Timerzyanov. Nog twee Fords Fiësta van World RX Team Autria voor Manfred Stöhl en Max Pucher.

Mattias Ekström vliegt naar zijn eerste zege
Mattias Ekström vliegt naar zijn eerste zege
Verder nog een armada aan Audi's met Audi's S1 voor het EKS Team voor Mattias Ekström en Anton Marklund en een S1 voor regerend Europees kampioen, de Zweed Robin Larsson. Nog Audi, maar dan S3 van ALL-INKL.COM Münnich Motorsport voor René Munnich en Axl Danielsson. Last but not least is er Peugeot Team Hansen die quasi zeker met de Peugeot 208 een rol zal spelen in het debat voor de zege met de Zweed Timmy Hansen en de Fransman Davy Jeanney. Tot slot is er nog de Noor Ole-Kristian Notveitt met de enige ingeschreven Volvo C30. Een spijtige zaak is wel dat we
Timmy Hansen - Peugeot 208 Supercar
Timmy Hansen - Peugeot 208 Supercar
onze landgenoot Michaël De Keersmaecker ook in Mettet niet aan het werk zullen zien. De opbouw van de wagen heeft door diverse redenen, vooral door de reglementswijzigingen, achterstand opgelopen, waardoor we de JDK rijder voor het eerst in jaren niet aan het werk zien op eigen bodem. Maar Michaël maakt zich sterk dat hij zeker dit seizoen zijn Fiësta RX zal laten dubuteren.Henning Solberg - Saab 93 Supercar
Henning Solberg - Saab 93 Supercar
Is de concurrentie in het World RX zeer sterk, dan hoeft het EK RX niet onder te doen met 19 inschrijvingen en enkele zeer snelle toppers die tijdens de kwalificaties niet moeten onderdoen tegen de toppers uit het WK. Dan denken we vooral aan Tommy Rustad met de derde VW Polo uit de stal van Marklund Motorsport. Hij zal het onder meer moeten opnemen tegen andere toppers als de Ier O'Donnovan in een Ford Fiësta, de immer spectaculaire Henning Solberg in de Eklund-Saab 9.3, de Franse broertjes Pailler met hun Peugeot 208 en het Team Albatec met twee Peugeots 208 voor de Brit Grint en de Franse sneltrein Grosset-Janin. Verder nog Holte met de Hyundai i20, Hedström (Skoda Fabia), Walfridsson (Renault Clio), enz.

Koen Pauwels - Ford Focus Supercar
Koen Pauwels - Ford Focus Supercar
Deze mannen krijgen het gezelschap van drie Belgen die ongetwijfeld een hartig woordje zullen meepraten. François Duval is opnieuw van de partij, ditmaal met een Ford Focus die ooit nog in handen was van meervoudig Europees kampioen Issachsen. Ook Koen Pauwels zal voor eigen publiek opnieuw een goede indruk willen maken met zijn nagelnieuwe Ford Focus, net Ronny Scheveneels met zijn VW Scirocco.


Davy Van den Branden - Citroën Super1600
Davy Van den Branden - Citroën Super1600
Met amper drie Belgen tegen een leger van Scandinaven wordt het vechten tegen de bierkaai. Een vierde Belg die aan de aftrap zal komen is Davy Van den Branden, maar dan wel in Super1600. De Super1600 kent zijn tweede manche van zijn Europees Kampioenschap en ook hier is de opkomst groot en wordt het drummen om een plaats te veroveren in een van de halve finales of de finale. Maar liefst 25 wagens staan op de inschrijvingslijst waarvan er maar 12 richting de halve finales gaan. Alle aandacht zal naar Van Den Branden gaan die in Montalegre net naast de halve finale greep, maar toch in een van de reeksen een zesde chrono op de tabellen zette.
De Super1600 wordt aangevoerd door de Letse Renault Twingo-rijder Janis Baumanis die leidt met één puntje voorsprong op de Hongaar Krisztian Szabo (Skoda Fabia) die de tweede plaats deelt met de Fransman Andréa Dubourg (Renault Clio). Er wordt veel verwacht Deen Ulrik Linnemann die werd uitgesloten door een defecte camera in Portugal.

Onze landgenoot Filip Baelus, de winnaar van vorig seizoen bij de Touringcars, is er dit jaar niet bij en er zijn ook geen andere Belgen terug te vinden.
Net zoals de KK RX is ook deze divisie aan zijn eerste wedstrijd toe. Niet minder dan 20 wagens waaronder 12 Noren, 6 Zweden, 1 Est en met Mandy Kasse ook 1 Nederlandse komen aan de start. De kans dat een Scandinaaf wint is bijna 100%.

Foto's: Johnny Loix - Georges De Coster / Info: Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op donderdag 14 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Belgium.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons