van der Horst

Viktor Gustafsson nieuwe wereldkampioen KZ, brons voor Thierry Delré in KZ2 Master

KZ - Le Mans
KZ - Le Mans
In het iconische Le Mans, vonden afgelopen weekend de wereldkampioenschappen karting voor de schakelklassen plaats. Zowel voor de KZ, KZ2 als KZ2 Masters, een gloednieuwe klasse, werd de strijd om de wereldtitel een spektakelstuk. De Zweed Viktor Gustafsson schonk CRG sinds lang nog eens een wereldtitel in de koninginnenklasse. Onze landgenoot Thierry Delré pakte een schitterende bronze plak in de KZ2 Masters
Academy Trophy: Arthur Dorison pakt titel op indrukwekkende wijze.

Academy Trophy
Academy Trophy
Arthur Dorison is de nieuwe kampioen in de Academy Trophy. Dat is een opstap klasse voor jonge piloten die met identiek hetzelfde materiaal aan de start van drie wedstrijden verschijnen. In het voorprogramma van het WK rijden de jonge talenten traditiegetrouw hun laatste wedstrijd van het kampioenschap. Arthur Dorison trok als leider naar Le Mans waar hij voor eigen publiek de titel kon pakken. Maar het zat de Fransman niet mee doorheen de heats, waardoor hij pas als twaalfde van start mocht gaan in de finale. Bij de start van de finale ontspon meteen een strijd tussen Mark Dubnitski en Nando Weixelbaumer. Voor onze landgenoot Thibaut Ramaekers duurde de finale maar enkele ronden want na een crash moest de Belg noodgedwongen opgeven. Heel wat rijders moesten trouwens het strijdtoneel verlaten en dat maakte dat Dorison al snel heel wat plekken goed maakte. In de dertiende ronde kwam hij aansluiten bij de kopgroep en met nog drie ronden te gaan ging hij voorbij aan Weixelbaumer om alzo nog de zege te pakken. Daarmee verzekerde hij zich ook van de titel in de Academy Trophy, de eerste titel voor een Fransman nadat de betreurde Anthoine Hubert in 2010 al eens dichtbij was. Hij werd toen vice kampioen.
KZ2: Carbonnel verdiende kampioen.
De finale van de KZ2 draaide uit op een mooie solo van Arthur Carbonnel. De Franse CRG rijder domineerde de heats en trok er in de finale al snel alleen op uit. Cristian Bertuca en Arvid Lindblad zagen het gat alleen maar groter worden en werden tweede en derde op meer dan vier seconden achterstand. Thomas Cypers werd beste Belg op een 43e plaats.
KZ: Gustafsson schenkt CRG eerste titel sinds 2017
Viktor Gustafsson
Viktor Gustafsson
De Italiaanse chassis fabrikant CRG kan weer aan het feesten. Viktor Gustafsson schonk het merk de eerste wereldtitel sinds 2017 toen Paolo De Conto de titel in de KZ in de wacht sleepte. Gustafsson trok na een spannende finale aan het langste eind al moest hij er tot de laatste ronde voor vechten. Noah Millel en Jeremy Iglesias maakten het de Zweed niet makkelijk maar moesten uiteindelijk de duimen leggen. Millel en Iglesias, de wereldkampioenen van 2020 en 2021 mochten mee naar het podium. 
KZ2 Masters: Opnieuw een Franse zege, derde plaats voor Thierry Delré.
Ook in de KZ2 Masters was een Fransman aan het feest. Na een stevig duel met zijn landgenoot Charles Fiault in de openingsfase reed Thomas Letailleur naar de zege. Fiault werd na een crash met Jeroen Bos pas 32e. De Nederlander zou hiervoor later gediskwalificeerd worden. Eric Ramon zou op net geen drie seconden tweede worden, nipt voor onze landgenoot Thiery Delré die heel mooi derde werd. 

Foto's: CIK FIA



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op dinsdag 6 september 2022.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons