Viktor Vranckx en Kobe Pauwels laten tweemaal de Brabançonne weergalmen over Hell

World RX1e: Magere start van een nieuw tijdperk
In het Noorse Hell werd afgelopen weekend een nieuw tijdperk ingeluid. Dat van het elektrische World RX1. Voorlopig nog met amper acht deelnemers. Beter nieuws was er van de Belgen Viktor Vranckx en Kobe Pauwels die beiden hun wedstrijd wonnen in respectievelijk RX2e en RX3. Dit kan geen toeval zijn. België is momenteel begenadigd met enkele zeer snelle jonge rijders. Naast de exploten van Kobe Pauwels is nu ook de amper 16-jarige Viktor Vranckx bezig aan een indrukwekkende reeks en samen zetten ze België bovenaan het internationaal rallycrossgebeuren. Derde landgenoot, Enzo Ide zat in het Europees RX1 met goede kaarten op de hand, maar moest de handdoek gooien in de halve finale na een aanrijding.
Johan Kirstoffersson eerste leider in elektrisch World RX
Eerste podium van World RX1e
Wat betreft de elektrische RX1 lijkt de inloopfase nog volop aan de gang. Amper 8 wagens, verdeeld over drie Zweedse teams met name Hansen World RX Team (Timmy & Kevin Hansen), Kristoffersson Motorsport (Johan Kristoffersson & Ole Christian Veiby) en Construction Equipment Dealer Team (Nicals Grönholm & Klara Anderson). Aangevuld met nog twee wagens van Gustav Bergström en René Münnich (ALL-INKL.COM Muennich Motorsport) en we komen aan een voorlopig deelnemersveld van acht wagens. Een pak toeschouwers vonden het maar niets en vertrokken vroegtijdig huiswaarts. Op sportief vlak waren de kwalificaties een onderonsje tussen Kristoffersson en Kevin Hansen. Ook tijdens de progression race die werd gewonnen door Kristoffersson. Met acht wagens ben je natuurlijk zeker van een plaats in de halve finales. Veiby en Grönholm wonnen op hun beurt de halve finales en vormden de eerste startrij van de eerste elektrische finale in World RX1. Ondanks de pole van Veiby met naast hem Grönholm was het toch opnieuw Kristoffersson die het laken naar zich toe trok en won voor Timmy Hansen, Veiby, Andersson en Grönholm.

Euro RX1: Winst voor thuisrijder Bakkerud; Pech voor Enzo Ide
Winst voor Andreas Bakkerud
Andreas Bakkerud won de derde wedstrijd van de Euro RX1 terwijl leider Anton Marklund pas vierde werd. Maar deze won reeds twee wedstrijden en blijft dus aan de leiding. Hier zagen we 18 wagens aan de start met onze landgenoot Enzo Ide als een van de reguliere rijders die minstens een podium ambiëert.

Tijdens de eerste wedstrijddag op zaterdag won leider Marklund in zijn Hyundai de twee manches met Ide op een respectievelijk derde en vierde plaats. Een uitstekende uitgangspositie. Ook de derde kwalificatieheat was voor de Zweed.
Enzo Ide - Audi S1 Quattro RX1 EKS
Marklund, Bakkerud, McConnell en Ide wonnen hun progression race. Het zag er goed uit voor Ide die naast Marklund mocht starten tijdens de eerste van de drie halve finales. Hij kwam echter in aanraking met de Zweedse VW Polo van Anders Michalak en moest de arena verlaten met een lekke band. De andere halve finales werden gewonnen door Bakkerud en McConnell. Bakkerud won zijn thuisrace voor landgenoot Sondere Evjes, beiden in een Audi S1, en de Oostenrijker Janis Baumanis in een Peugeot 208 uit de stal van Hansen Motorsport. Marklund werd pas vierde, maar behoudt de leiding terwijl Ide op de vijfde plaats staat in de tussenstand van het kampioenschap.

RX2e: Viktor Vranckx wint voor de tweede maal op rij ondanks twee belachelijke strafpunten
Kopstart van Viktor Vranckx in RX2e
Viktor Vranckx is een fenomeen. Met een grote maturiteit voor een 16-jarige en ondersteund door regerend kampioen Guillaume De Ridder, heeft hij zijn tweede wedstrijd op rij gewonnen in RX2e. De Belgische tiener reed twee snelste chrono’s en won ook zijn progression race, samen met de Zweed Isak Sjökvist. Beiden wonnen hun halve finale en stonden dus broederlijk naast elkaar op de startgrid van de finale met Vranckx op de pole. Hij won die finale en was bijna twee seconden sneller dan de Zweed Nils Andersson die zijn landgenoot Sjökvist naar de laagste podiumtrede verwees. Vranckx blijft dus uiteraard aan de leiding voor Andersson en Sjökvist. Normaliter met het maximum van de
Tweede zege op rij voor Viktor Vranckx - RX2e
punten, maar de FIA vind het nodig om Viktor twee stafpunten aan zijn broek te lappen omdat de meccano’s in alle euforie twee flesjes water over zijn hoofd kieperden in de paddock. Normaliter mag een piloot geen contact hebben met de crew voor hij en de wagen zijn gewogen. Maar als je weet dat Viktor reeds 30 kg boven zijn minimum gewicht zit en het water hem alleen nog maar zwaarder maken, dan is de logica ver zoek. En voor de F1-kijkers onder de lezers; Wat doet een F1-rijder na een zege? Juist ja, hij stort zich in de armen van zijn crew alvorens naar de weging te gaan. Blijkbaar zijn de reglementen in RX strenger dan in de F1.

Euro RX3: Kobe Pauwels opnieuw primus
Pauwels versus Volland - Euro RX3
Vice Europees kampioen RX3, Kobe Pauwels heeft zijn tweede zege van het seizoen beet in de felbevochten Euro RX3. De Audi-rijder stond reeds met een eerste en een tweede plaats aan de leiding van het kampioenschap en heeft zijn voorspring nog een beetje verder uitgediept. Hij won twee van de drie kwalificatieheats en was ook de snelste in de progression race wat hem de pole opleverde in de halve finale. Ook daarin was hij oppermachtig terwijl de tweede halve finale werd gewonnen door Nils Volland. Vanop de pole in de finale reed hij dan de rest uit de wielen en won voor de Duitser Nils Volland en de Pool Damian Litwinowicz. Een volledig Volland/Audi podium dus en met Pauwels die ondertussen reeds een kloof maakte van 20 punten op de Portugees Ribeiro en de Pool Litwinowicz.

Foto's: Johnny Loix / Frieda Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 15 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Norway.