van der Horst

Viktor Vranckx wint tijdens debuutrace in RX2e. Pauwels behoudt leiding in RX3

Viktor Vranckx kwam, zag en overwon
Viktor Vranckx kwam, zag en overwon
Viktor Vranckx wint tijdens debuutrace in RX2e. Pauwels behoudt leiding in RX3 De Belgen blijven hun stempel zetten in het Europees RX. Afgelopen weekend werd in het Zweedse Höljes de twee manche afgewerkt voor de Euro RX1 en Euro RX3, terwijl het seizoen van de Euro RX2e er van start ging. Met Enzo Ide (RX1), Kobe Pauwels (RX3) en Viktor Vranckx (RX2e) hebben we drie landgenoten die in staat zijn wedstrijden te winnen of minstens een podiumplaats te versieren. Dat hebben ze trouwens in het verleden reeds bewezen.
Viktor Vranckx: Veni, vidi, vici
Viktor Vranckx - RX2e
Viktor Vranckx - RX2e
Laten we starten met de seizoenopener van de elektrische RX2e. Een reeks waarin we met onze landgenoot Guillaume De Ridder een regerende kampioen in onze rangen hebben die zijn titel niet verdedigt. Hij is wel een gans seizoen adviseur en spotter van dienst voor de 16-jarige debutant en super talent Viktor Vranckx die in Höljes zijn maidentrip beleefde in het Europees kampioenschap. Vranckx kwam goed voorbereid aan de start, want hij kent intussen de wagen vrij goed en ook Höljes dat hij reeds kwam verkennen tijdens het Nordic RallyX.

Start RX2e van Vranckx aan de leiding
Start RX2e van Vranckx aan de leiding
Amper 16 jaar, twee jaar te jong om met de wagen naar de bakker te rijden, maar aan maturiteit geen gebrek voor de grote stap richting Europees RX2e tegen enkele gevestigde waarden. Tijdens de eerste kwalificatie zette Vranckx via een zege de concurrentie reeds onder druk. In de tweede en derde kwalificatie presteerde hij respectievelijk een tweede en derde plaats. Hij won zijn progression race wat hem op de pole bracht van zijn halve finale die hij domineerde en zodoende vanop de beste startplaats kon beginnen aan zijn eerste finale van het seizoen.
Gepiloteerd door spotter De Ridder maakte Viktor de klus af en wordt zodoende de eerste leider in het Euro RX2e.

Meteen hebben we met de piepjonge Vranckx een waardige opvolger van Guillaume De Ridder en naast Kobe Pauwels een tweede Belg die aan de leiding staat in zijn klasse binnen het Euro RX. Vranckx kwam, zag en overwon letterlijk.

Kobe Pauwels versterkt leiderspositie in RX3 na knappe tweede plaats
Kobe Pauwels - Audi A1 RX3
Kobe Pauwels - Audi A1 RX3
Vice Europees kampioen Kobe Pauwels wist de openingsmanche te winnen in Hongarije en stond onder een zware druk. Hij moest immers zijn koppositie verdedigen. De Audi-rijder stond op de pole van zijn reeks tijdens de progression race die hij wist te winnen en dat bracht hem op de eerste startrij van de eerste van de drie halve finales waarin hij minstens een top 2 moest presteren om in de finale te raken. Hij won deze terwijl zijn voornaamste concurrent, de Tsjechische Skoda-rijder Jan Cerny de halve finales niet overleefde en zodoende kostbare punten moest inleveren. Tijdens de finale verloor Pauwels enkele plaatsen in het startgewoel, maar hij
Pauwels blijft leider in RX3
Pauwels blijft leider in RX3
zette het op een schitterende wijze recht. Hij pakte op magistrale wijze de Portugees João Ribeiro terug voor de tweede plaats en reed het gat dicht met de Noor Marius Solberg Hansen. Pauwels was ongetwijfeld de snelste man op de piste en strandde uiteindelijk op 38/100sec. van de zege. Geen tweede overwinning op rij voor de Volland-rijder, maar hij versterkt wel zijn leidersplaats in het kampioenschap.

Pechweekend voor Enzo Ide
Enzo Ide wordt buiten spel gezet in de start
Enzo Ide wordt buiten spel gezet in de start
Enzo Ide, onze vertegenwoordiger in Euro RX1 met een Audi S1 Quattro van de laatste generatie en klaargestoomd door het EKS team van Matthias Ekström, werd tijdens de seizoenopener in Hongarije nog bijzonder knap tweede na de Zweed Anton Marklund in de Hyundai I20. Maar tijdens de tweede race in het Zweedse Höljes verliep het een pak minder. De wet van Murphy voor Ide die brutaal van de baan werd geramd tijdens de start van zijn halve finale door de Ford Fiesta van de Pool Marcin Gagacki. De Pool kreeg hiervoor ‘amper’ vijf seconden straftijd. Daarenboven werd hij nog eens geholpen door de pech van andere rijders tijdens de finale waardoor Anton
Enzo Ide - Audi S1 Quattro RX1 EKS
Enzo Ide - Audi S1 Quattro RX1 EKS
Marklund zijn tweede wedstrijd op rij kon winnen en zodoende zijn voorsprong verder uitdiepen op een zwaar ontgoochelde Enzo Ide.
 “Ik betreur toch echt hoe sommige mensen de competitie aanpakken, zeker als je dan ziet dat je voor al dat duw en trekwerk een straf van vijf seconden krijgt”, aldus een ontgoochelde Ide. “Ook het systeem met de draw is met niet geheel duidelijk. Wat helderheid zou zeker op zijn plaats zijn…”

Oliver Solberg - Hyundai RX1
Oliver Solberg - Hyundai RX1
In Zweden is het altijd moeilijk om de Scandinaven te bedreigen. Naast thuisrijder en reguliere rijder Anton Marklund kwamen er nog Zweden aan de start met ondermeer meervoudig wereldkampioen Kristoffersson en de Noren Oliver Solberg en Andreas Bakkerud. De Vikingen waren overtuigd de meerdere tijdens het weekend met een opvallend sterke Oliver Solberg die samen met Marklund en Kristoffersson de winst verdeelden tijdens de kwalificatieheats. Bakkerud won de progression race, terwijl de winst in de halve finales naar Bakkerud, Kristoffersson en Solberg gingen. Solberg was de beste van het weekend en won overtuigend zijn eerste
Kopstart Oliver Solberg
Kopstart Oliver Solberg
Anton Marklund blijft leider in Euro RX1
Anton Marklund blijft leider in Euro RX1
internationale rallycross. Marklund was niet goed gestart, maar zag voor zich Kristoffersson en Bakkerud uitvallen. Hij werd zodoende tweede na Solberg, tot deze laatste werd gediskwalificeerd voor een te zware bodemplaat onder zijn Huyndai. Bijzonder pijnlijk voor een niets vermoedende Solberg en een geluk voor Marklund die in normale omstandigheden pas vierde zou worden.    

Foto's & info: Johnny Loix / Frieda Loix

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op dinsdag 5 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Sweden.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons