van der Horst

Vila Real: José Maria Lopez stormt naar zesde seizoenzege

Sebastien Loeb - José Maria Lopez - Norbert Michelisz
Sebastien Loeb - José Maria Lopez - Norbert Michelisz
Na reeds in de kwalificatie de toon te hebben aangegeven, wist kampioenschapsleider José Maria Lopez nu ook probleemloos zijn gisteren veroverde pole te verzilveren met een zesde overwinning. De Argentijn nam een prima start, sloeg dadelijk een kloof en controleerde moeiteloos een eventuele terugkeer van naaste achtervolger Sébastien Loeb. Niet Hugo Valente, door schade in het gedrum van de eerste ronde tot opgave gedwongen, maar Norbert Michelisz mocht na een eenzame race mee op het podium. Honda lukte overigens een fraaie 'tir groupé, met Gabriele Tarquini en Tiago Monteiro op plaatsen vier en vijf. Een onzichtbare Yvan Muller tikte pas als zevende aan en kijkt bij het afronden van de Europese WTCC-campagne tegen een quasi onoverbrugbare kloof van 63 punten aan.
  • Powercars
Vila Real
Vila Real
Dit eerste, voor het WTCC historische, treffen in het bloedhete Vila Real is zoals verwacht geen hoogvlieger geworden. Daartoe ontbreekt het in de te smalle straten van het fraaie stadje aan inhaalmogelijkheden. Enkel in de openingsronde viel er wat te beleven toen Hugo Valente slecht van zijn derde startplaats weg kwam en na enig getik met Ma Qing Hua en Yvan Muller met schade naar de pits moest. Het Honda-trio met Norbert Michelisz voorop alsook de rest van het peloton profiteerde er van om een plaatsje op te schuiven maar daar zou het ook bij blijven. Na het gedrum van de eerste ronde zocht elkeen zijn eigen ritme, in de wetenschap dat elke inhaalpoging teveel risico's inhield.

Tiago Monteiro - Castrol Honda Racing
Tiago Monteiro - Castrol Honda Racing
Ma Qing Hua kwam weliswaar even Monteiro's vijfde stek bedreigen, maar moest naderhand opnieuw bij de Portugees afhaken. Yvan Muller was quasi onzichtbaar, de Fransman bleef moeiteloos Jaap van Lagen voor, de snelste van de drie Lada-rijders die hier met een achtste, negende en tiende stek het maximale uit hun Vesta puurden. In de slotronden naderde het duo Bennani-Coronel nog wel op Rob Huff, maar die hield probleemloos vast aan het laatste te sprokkelen puntje. De Lada's verging het in Vila Real in elk geval beter dan de RML Chevrolets, die het na het wegvallen van Valente bij een erg magere elfde stek voor Bennani hilelden en met vijf Cruzes het rijtje sloten.

Drummen, nog voor de start
Drummen, nog voor de start
Naast de opgave van Hugo Valente, stond ook Nestor Girolami een tijdlang in de pits met mechanische problemen. Geen loon naar werken dus voor de Nika Racing-crew. Die was tot drie uur 's nachts in de weer geweest om de opgelopen schade aan Girolami's Honda te herstellen na diens sortie in Q2 gisteren.

Onnodig te zeggen dat José Maria Lopez hier een uitstekende zaak deed. De Argentijn totaliseert nu al 63 punten meer dan Yvan Muller, wiens marge naar streekgenoot Loeb nog slechts 19 punten bedraagt. Muller mag in de vooravond - de Tour de France eist bij Eurosport alle aandacht op - wel vanop de eerste rij vertrekken en heeft mits Ma Qing Hua bij de start te verschalken dus uitzicht op een nieuwe zege.

In de Yokohama Drivers Trophy neemt podiumklant Norbert Michelisz verder afstand van Tom Chilton, de Brit tikte op een anonieme veertiende plaats aan.

Uitslag FIA WTCC Vila Real 2015 Race 1

1  J. Lopez Citroen 13 ronden in 26:23.906  
2  S. Loeb Citroen +1.519 
3  N. Michelisz Honda +5.391 
4  G. Tarquini Honda +5.711 
5  T. Monteiro Honda +9.402 
6  Q. Ma Citroen +12.807 
7  Y. Muller Citroen +21.126 
8  J. van Lagen Lada +22.324 
9  N. Catsburg Lada +27.636 
10  R. Huff Lada +28.860 
11  M. Bennani Citroen +29.395 
12  T. Coronel Chevrolet RML +29.853 
13  S. D'Aste Chevrolet RML +34.158 
14  T. Chilton Chevrolet RML +47.443 
15  J. Filippi Chevrolet RML +1:06.056 
16  G. Demoustier Chevrolet RML +1:06.927 
DNF
N. Girolami Honda   5r
H. Valente Chevrolet RML   0r

Kampioenschap:

1. J. Lopez    312p        
2. Y. Muller  249p     
3. S. Loeb  230p 
4. N.Michelisz  129p
5.T.Monteiro 124p...

Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 12 juli 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Vila Real.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons