van der Horst

Vila Real: Ma Qing Hua wint voortijdig afgebroken tweede wedstrijd

Podium race 2 Vila Real
Podium race 2 Vila Real
Ma Qing Hua heeft in Vila Real zijn tweede WTCC-zege behaald. Bij de start van de wedstrijd behield de polesitter de leiding en hield die probleemloos vast tot de finishvlag, spijts een neutralisatie als gevolg van een spectaculaire crash bij de start waarbij Tiago Monteiro en Jaap van Lagen meteen werden uitgeschakeld. Yvan Muller tikte na een rustige race als tweede aan, ver voor Gabriele Tarquini en Norbert Michelisz, beiden opgejaagd door José Maria Lopez. De wedstrijd, toch al gekruid met verschillende incidenten, werd voortijdig afgevlagd nadat Nick Catsburg er in een van de snelle bochten hard was af gegaan.
Ma Qing Hua - Citroën Total
Ma Qing Hua - Citroën Total
Dat er in de tweede wedstrijd van het weekend steeds meer te beleven valt is geweten en dat was ook zondag in Vila Real niet anders. Waar de beide Citroën's op de eerste rij normaal wegkwamen, raakte Jaap van Lagen eerder slecht van de tweede startrij weg. Tiago Monteiro op de derde rij rook zijn kans en dook tussen beide Lada's voor hem in, net op het ogenblik dat Catsburg naar het midden van de baan stuurde. De local hero werd daarop in de sandwich genomen en met een gebroken wiel in de muur gekatapulteerd. Van Lagen werd bij het incident eveneens  uitgeschakeld terwijl ook Stefano D'Aste  in de klappen deelde, de Italiaan kreeg een wiel van Monteiro tegen zijn wagen aan en moest met een gebroken ophanging naar de pits.

Nick Catsburg - Lada Sport Rosneft
Nick Catsburg - Lada Sport Rosneft
Na vijf ronden achter de safety car wordt de race hernomen met Ma Qing Hua als leider voor Yvan Muller, Nick Catsburg, Gabriele Tarquini, Norbert Michelisz, Sebastien Loeb en José Maria Lopez,zevende. Tarquini is duidelijk sneller dan Catsburg die hij na ettelijke pogingen ook voorbij weet te gaan. Catsburg is het goede ritme even kwijt en wordt tegelijkertijd door Sebastien Loeb en Norbert Michelisz in de tang genomen. Een triootje dat slecht afloopt voor de Fransman die dwars wordt getikt en vrij hard zijdelings in de bandenstapel van de chicane belandt. Michelisz krijgt de vierde plaats in de schoot geworpen en zal die spijts een opzittende José Maria Lopez niet meer uit handen geven. Nick Catsburg die in de chicane de vluchtweg moest nemen lijkt zich te zullen troosten met een zesde stek maar de Nederlander gaat er met nog twee ronden te gaan snoeihard af. De baan ligt bezaaid met brokstukken en vloeistoffen waarop de wedstrijdleiding de race voortijdig een definitieve halt toeroept. Voor het klassement geldt evenwel de rangorde na de elfde ronde zodat de Nederlander alsnog als zesde wordt geklasseerd.

 
Vila Real - Crash start race 2
Vila Real - Crash start race 2
Ma wint dus voor de tweede keer, na eerdere winst vorig jaar. Een goede zaak voor de populariteit van de autosport in China, voor veel Europese constructeurs de belangrijkste groeimarkt. Geen wonder dan ook dat WTCC-CEO François Ribeiro er op termijn opnieuw een tweede race in China bij wil. Yvan Muller had vanzelfsprekend liever zelf gewonnen maar pakt toch luttele vijf punten op rivaal Lopez terug.

Gabriele Tarquini - Castrol Honda Racing
Gabriele Tarquini - Castrol Honda Racing
Tegenover de enorme ontgoocheling van Tiago Monteiro en de tienduizenden Portugese fans staan de mooie derde en vierde plaats van Honda-merkgenoten Tarquini en Michelisz. Laatstgenoemde wacht overigens een drukke zomer nu hij in augustus in het huwelijk treedt. José Maria Lopez neemt geen overdreven risico's en wordt vijfde onder de bumper van de Hongaar. Achter Catsburg  sprokkelen ook Valente, Girolami, Huff en Bennani belangrijke punten, in tegenstelling tot Tom Coronel die met een elfde stek met lege handen huiswaarts keert.

Het kampioenschap gaat nu een lange zomerbreak in om pas half september te hernemen met een manche in het Japanse Montegi.

Uitslag Race 2:

1  Q. Ma Citroen 11 ronden in 26:44.910  
2 Y. Muller Citroen +5.573  
3  G. Tarquini Honda +10.812 
4  N. Michelisz Honda +11.982 
5 J. Lopez Citroen +12.423 
6 N. Catsburg Lada +15.177 
7 H. Valente Chevrolet RML +15.639 
8 N. Girolami Honda +16.060 
9 R. Huff Lada +16.669 
10  M. Bennani Citroen +17.174 
11  T. Coronel Chevrolet RML +18.055 
12  G. Demoustier Chevrolet RML +25.619 
13  T. Chilton Chevrolet RML +28.318 
14  J. Filippi Chevrolet RML +31.126 
DNF
 S. Loeb Citroen   9r
 S. D'Aste Chevrolet RML  
 J. van Lagen Lada  
 T. Monteiro Honda   
 
 Kampioenschap:

1. J. Lopez    322p 
2. Y. Muller 267     
3. S. Loeb  230      
4. Q. Ma  146       
5. N. Michelisz  141        
6. G. Tarquini  138      
7. T. Monteiro  124  ...
 
Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 12 juli 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Vila Real.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons