van der Horst

Vila Real: Tom Coronel: "Nooit eet ik nog Chinees" (+ Video)

Tom Coronel - ROAL Motorsport RML Chevrolet
Tom Coronel - ROAL Motorsport RML Chevrolet
Tom Coronel heeft er in Vila Real al een behoorlijk bewogen weekend op zitten, ook al is het nog maar half weg. Na een moeilijke start in de eerste oefensessie kwam onze Noorderbuur in de tweede oefenrit evenwel als beste Chevrolet-rijder uit de bus op een sterke 1.3 seconde van sessiesnelste José Maria Lopez. Ook in Q1 leek de DHL-rijder op weg naar een zekere kwalificatie voor Q2 toen hij in zijn snelle ronde op Ma Qing Hua stootte en meteen ook zijn hele weekend verpest wist. Waarop hij zijn opponent bedaard maar resoluut om uitleg ging vragen. Ma zelf verklaarde later tijdens de persconferentie dat er van kwaad opzet zeker geen sprake was. Het voorval zinderde wel nog uren later na op Twitter.
 
Moeilijk in de chicanes
Moeilijk in de chicanes
"Het begon allemaal wat moeilijk" doet Coronel zijn verhaal. "Op de RML Chevrolet werkt de stuurbekrachtiging immers via een pomp die van het toerental van de motor afhangt,  het is geen elektrische pomp die altijd even krachtig reageert. Als wij de erg trage chicanes aansnijden maakt de motor hier nauwelijks toeren en doet de bekrachtiging het nauwelijks, vandaar dat alle Chevy's hier bij het uitacceleren van de chicanes veel tijd verliezen. In free practice 2 had ik geen perfect rondje; ik maakte een paar kleine foutjes maar ik had er wel vrij goede banden van Paul Ricard onder zitten waardoor ik mijn achterstand op de snelste Citroën tot 1.3 sec. kon terugschroeven en snelste Chevy-rijder was"

"Ook in Q1 wilde het meteen vlotten, ik begon met P4, later  P6 en stelde het team gerust de zeker kwalificatie voor Q2  in mijn tweede run te zullen klaren. Dat bleek al aan de hand van mijn eerste splittijd waarin ik al vier tienden sneller ging terwijl ik slechts anderhalf tiende nodig had om Valente de twaalfde tijd te ontfutselen. Tot ik dus in de chicane op Ma Qing Hua stootte.

Tom Coronel - ROAL Motorsport  RML Chevrolet
Tom Coronel - ROAL Motorsport RML Chevrolet
Dit was toch wel iets te duidelijk, voorbij de chicane liet hij 'em gewoon doodvallen en verpestte zo kompleet mijn snelle ronde en de zekere kwalificatie voor Q2. Hij zit in de snelste auto van het veld en hoeft dit toch helemaal niet te doen? Ik ben meteen op hem afgestapt en heb hem beleefd maar kordaat gevraagd of ie wel ogen en spiegels had. Dat ik nooit nog Chinees zou eten is Coronel-taal, een grapje en wie hier zwaar aan tilt en mijn gedrag  'rude' noemt moet maar eens op Twitter gaan kijken. Met het achteraf even binnenskamers uit te praten heb ik mijn goede tijd niét terug. Kijk, ik ben privérijder en eentje die niet geregeld bij vader kan aankloppen om nog snel enkele tienduizenden euros op te hoesten om extra te gaan testen. Ik kan volgende week in Portugal dan ook niet de geëvolueerde RML-voorophanging testen, in tegenstelling tot Demoustier, Valente en Chilton. Ik heb daar het budget niet voor en zie dus, afgezien van de nieuwe motor, telkens de  RML-updates aan mijn neus voorbij gaan.

Tom Coronel - ROAL Motorsport
Tom Coronel - ROAL Motorsport
Na afloop van de race op Le Castellet zijn we eindelijk eens een aantal dingen uitproberen maar die test is door mechanische problemen dan weer voor een groot deel in het water gevallen. Nu, ik moet roeien met de beperkte riemen die ik heb, daar moet ik mee zien te leven. Daarom is wat er nu is gebeurd ook zo jammer:  dit seizoen was dit  immers mijn laatste uitgelezen kans om dankzij een goede uitgangspositie een prima resultaat voor mijn sponsors te scoren want  inhalen op deze omloop is immers niet of nauwelijks mogelijk.  En dan gebeurt dit... "

Ma Qing Hua bleef doof voor kritiek
Ma Qing Hua bleef doof voor kritiek
Ma Qing Hua van zijn kant stelde wel degelijk in de spiegels te hebben gekeken maar dat zulke dingen op een smal stratencircuit nu eenmaal kunnen gebeuren. "Eens voorbij de chicane heb ik geprobeerd me zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Mogelijk was Tom wat heetgebakerd door de hitte hier. Ik heb dit zeker niet gewild, we zijn allemaal vrienden onder elkaar" aldus Ma.

Coronel deed achteraf zijn beklag bij de wedstrijdleiding maar die besloot het incident zonder verder gevolg te klasseren.


Foto's: Hans van Onsem
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 12 juli 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Vila Real.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons