van der Horst

Vila Real: Massacrash bij de start ontsiert stopgezette zaterdagrace (+ video - update)

Start zaterdagrace
Start zaterdagrace
De start van de zaterdagwedstrijd in Vila Real kende een dramatisch verloop toen Sebastien Loeb Racing-rijders Rob Huff en Mehdi Bennani elkaar spectaculair aantikten waarbij de baan volledig werd geblokkeerd voor het achterop komende peloton. Thed Björk die als derde achter de beide VW's volgde reed aan hoge snelheid op de wrakken in en kreeg daarbij nagenoeg Huff's wagen in de voorruit. Waar Norbert Michelisz als bij wonder met enkel carrosserieschade als enige de afgebroken openingsronde af kon maken, lijkt het er op dat alvast ook de wagens van John Filippi en Yann Ehrlacher bij deze 'big one' te zwaar beschadigd werden om nog te herstarten.
  • Prospeed Competition
Bang afwachten bij Boutsen-Ginion
Bang afwachten bij Boutsen-Ginion
In de paddock heerste naast ongeloof begrijpelijk ook vrees daar de teams geruime tijd in het ongewisse bleven voor de lichamelijke gevolgen van deze toch wel bijzonder hevige crash. Zo te horen zouden zowel Huff als Bennani gekwetst zijn, al dient dit nog bevestigd. Beiden worden in elk geval door de medische staff verzorgd.
 
Het motorcompartiment van Björk's Hyundai ging in de vlammen op
Het motorcompartiment van Björk's Hyundai ging in de vlammen op
Thed Björk van zijn kant komt als bij wonder ongeschonden uit de impact waarbij diens Hyundai vuur vatte. "Huff's wagen kwam zowat bovenop mijn auto terecht... het is niet te geloven hoe sterk deze auto's zijn gebouwd. Toen ik de vlammen om me heen zag heb ik de brandblusser kunnen activeren, een bang moment, want ik zat gekneld in de auto. Gelukkig ben ik via het raam kunnen ontsnappen." aldus de opvallend kalme Zweed.

Vila Real
Vila Real
Tom Coronel kwam ongedeerd uit het incident dat sterk geleek op de crashes die we geregeld in Macau te zien krijgen. Onze Noorderbuur had het over gebrek aan respect tussen de beide SLR-rijders, en het lijkt er inderdaad op dat zij elkaar niet genoeg ruimte lieten nadat polesitter Huff minder goed van de lijn was weggekomen en zijn Marokkaanse teamgenoot naast zich kreeg. Over het lot van de Belgische rijders kregen we nog geen bevestiging al meenden we begrepen te hebben dat zowel Fred Vervisch, Benjamin Lessennes als Denis Dupont die verderop in het peloton van start waren gegaan de dans grotendeels of zelfs helemaal ontsprongen.

Meer nieuws volgt.  Zeker is dat de wedstrijd wellicht pas binnen enkele uren zal worden hernomen aangezien ook de vangrail ter plekke volledig werd weggerukt.

UPDATE :
Een round up in de WTCR-paddock leerde ons dat zowel Frédéric Vervisch, Denis Dupont als Benjamin Lessennes ongedeerd bleven. Alle vier de Comtoyou-wagens kunnen om 18u30 lokale tijd hun plaats op de grid voor de restart opnieuw innemen. Alle vijf de Honda-rijders van Boutsen-Ginion Racing en All.Inkl.Com kwamen zonder kleerscheuren weg al zijn de wagens van James Thompson en Yann Ehrlacher te zwaar beschadigd om alvast vandaag hersteld te worden.
Jean-Karl Vernay is een gelukkig man. De WRT-rijder kon na schade in de kwalificatie niet tijdig zijn plaats op de grid innemen en vertrok vanuit de pitlane waardoor hij buiten schot bleef én thans zijn initiële plaats op de grid mag innemen. Ook de beide Peugeot's van het Belgische DG Sport komen op enkele krassen na onbeschadigd aan de herstart.
Finaal betalen naast Michelisz (die niet herstart) vooral de beide protagonisten van deze indrukwekkende crash de tol. Rob Huff klaagt van pijn aan de maag veroorzaakt door zijn harnas, mogelijk erger is het gesteld met Mehdi Bennani, de Marokkaan zou volgens niet bevestigde berichten mogelijk een hersenschudding hebben opgelopen en geraakt zijn aan de ribben.




Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 23 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Vila Real.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons