van der Horst

Vila Real: Santiago Urrutia doet beter dan Yann Ehrlacher en pakt pole, Magnus elfde

Santiago Urrutia - Cyan Performance Lynk & Co
Santiago Urrutia - Cyan Performance Lynk & Co
Eerder reeds dominerend in free practice trok Cyan Racing ook in de kwalificatie het laken naar zich toe met de pole voor Vila Real-rookie Santiago Urrutia, voor Lynk&Co-merkgenoot Yann Ehlacher. Nadat Yvan Muller met een tiende chrono in Q2 op een diefje de pole voor Race 2 had versierd, schopte ook Ma Qinghua het tot in Q3. De Chinees vertrekt in race 1 als vierde, voor 1/1000ste voorafgegaan door Nestor Girolami (Honda), terug van weggeweest. Niet Mikel Azcona (P8) maar Norbert Michelisz haalde voor Hyundai de shoot out, de Hongaar vervolledigde de top 5. Gilles Magnus kon in Q2 door een motor- of turboprobleem niet voluit gaan en start morgen tweemaal vanuit elfde stelling. Geen qualipunten voor de Belg die in de puntenstand naar P4 terugvalt achter Azcona, Ehrlacher en Urrutia.
  • St. Paul
Mikel Azcona - BRC Hyundai N Squadra Corse
Mikel Azcona - BRC Hyundai N Squadra Corse
Q1: Mikel Azcona
Halfweg de sessie, wanneer iedereen de pits opzoekt voor de ultieme run, prijkt Rob Huff op P1.
De Brit ziet zijn tijd verbeterd door Ehrlacher wiens chrono nog door Tassi, Muller en sessiesnelste Azcona wordt scherper gesteld. Gilles Magnus staat op dat ogenblik pas twaalfde maar snelt dankzij een betere eerste sector en een goede tweede sector naar een geruststellende vierde tijd om finaal als negende te worden afgevlagd. Stalgenoot Mehdi Bennani doet nog beter met P7. Nathanaël Berthon en Tom Coronel vergaat het beduidend minder goed, het duo strandt op P15 en P16 en mist net als local hero Tiago Monteiro (voor 42/1000sten), Esteban Guerrieri en Daniel Nagy de cut voor Q2.

Mehdi Bennani & Gilles Magnus - Comtoyou Team Audi Sport
Mehdi Bennani & Gilles Magnus - Comtoyou Team Audi Sport
Q2: Yann Ehrlacher
Urrutia leidt de debatten na de eerste run voor Ehrlacher, Michelisz, Bennani - steeds sterk op stratenomlopen - en Ma. De Uruguyaan ziet zijn tijd in fine verbeterd door Ehrlacher, Ma maakt er met zijn derdesnelste chrono een hattrick voor Cyan Racing van. 
Waar Audi-snelste Mehdi Bennani (P6) voor 22/1000sten de cut voor Q3 mist, prijkt Gilles Magnus voor aanvang van de laatste run op P11. Onze landgenoot ziet zijn poging om binnen de top 10 te glippen en mogelijk de pole voor race 2 te versieren echter gedwarsboomd door een motorprobleem ("no power") en riskeert hierdoor morgen een eind in de puntenstand terug te vallen. Ook Thed Björk kent problemen zodat Yvan Muller, op dat ogenblik P10, wijselijk het voetje licht en de pole voor race 2 erft.

Bij Hyundai hanteert men mogelijk de zelfde strategie als op Motorland Aragon een week eerder. Géén snelle rondetijden beogen die tot succesballast leiden, maar een startplaats temidden de top 10 om op plaatswinst in de races te mikken.Norbert Michelisz lukt P5, Azcona P8. De Spanjaard ziet zijn voorsprong (op Ehrlacher) in de stand met zeven punten slinken.

Santiago Urrutia - Cyan Performance Lynk & Co 03
Santiago Urrutia - Cyan Performance Lynk & Co 03
Man van de dag in deze kwalificatie is zondermeer Santi Urrutia. De zegehongerige Uruguyaan ontdekt de verraderlijke stratenomloop, maar doet in de shoot out niettemin 49/1000 beter dan regerend kampioen en titelrivaal Yann Ehrlacher. Indien na Vila Real de pikorde binnen Cyan Racing wordt bepaald, dan kan de start van Race 1 best wel 'tricky' worden.

Uitslag Q1
Uitslag Q2
Uitslag Q3
Stand Rijders na Qualifying


Foto's: FIA WTCR

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 2 juli 2022.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons