van der Horst

Vila Real: Santiago Urrutia wint bewogen openingsrace, Yann Ehrlacher gefrustreerd tweede (update)

Santiago Urrutia gaat Yann Ehrlacher vooraf
Santiago Urrutia gaat Yann Ehrlacher vooraf
Santiago Urrutia lukte in de straten van Vila Real een tweede seizoenzege voor Yann Ehrlacher. De Uruguyaan dook voor zijn teamgenoot als leider de eerste bocht in, verloor die na de jokerlaps aan de snellere Fransman maar moest naderhand als gevolg van teamorders Urrutia zwaar gefrustreerd vrije baan verlenen. Nestor Girolami, racelang op de huid gezeten door een ontketende meute hield knap vast aan zijn derde plaats. De wedstrijd stond bol van de incidenten, eentje zorgde ervoor dat Gilles Magnus, aangetikt door Yvan Muller, naar de pits moest en na herstelling van de schade als laatste finishte. Mikel Azcona, tot tweemaal toe door Björk van de sokken gereden, wordt na een tijdstraf voor Attila Tassi pas als achtste geklasseerd, de Spanjaard ziet racewinnaar Urrutia tot op zes punten naderen.
  • De Swert Opticiens
Yann Ehrlacher - Lynk&Co Cyan Racing: not amused
Yann Ehrlacher - Lynk&Co Cyan Racing: not amused
Urrutia en Ehrlacher kregen gisterenavond van de Cyan Racing-leiding wellicht mee dat wie als eerste de eerste bocht indook, de race mocht winnen. Urrutia behield bij de start de leiding en opteerde als eerste voor de jokerlap, een ronde later hierin geïmiteerd door Ehrlacher. Die had tussendoor  een erg snelle ronde afgewerkt en kwam  na zijn jokerronde voor de Uruguyaan de baan op. Al snel kreeg de Fransman via de boordradio te horen dat ie Urrutia, inmiddels al op achterstand gereden, opnieuw moest voor laten. De regerende kampioen gaf hierop met tegenzin een op de baan verworven zege uit handen en gunde, zwaar gefrustreerd, zijn teamgenoot bij aankomst geen blik. Urrutia maalde er niet om, de Zuid-Amerikaan telt nog slechts zes punten achterstand op puntenleider Mikel Azcona.

De Spanjaard kende immers een bewogen race. Een ongebruikelijk agressief rijdende Thed Björk tikte hem twee keer aan in evenveel incidenten en finishte hierdoor pas als negende, na een ietwat betwistbare 5 seconden-tijdstraf voor Tassi omgezet in een achtste plek. 

Nestor Girolami - Münnich Motorsport All.Inkl.Com Honda Civic
Nestor Girolami - Münnich Motorsport All.Inkl.Com Honda Civic
Nestor Girolami kwam overdiend op de laagste podiumtrede te staan. Geruime tijd geïsoleerd in derde stelling, kwam hij in de slotronden in de greep van het ontketende trio Norbert Michelisz-Ma Qinghua-Rob Huff maar hield aan het stuur van de zware Honda Civic knap stand.


Norbert Michelisz - BRC Hyundai N Squadra Corse
Norbert Michelisz - BRC Hyundai N Squadra Corse
Een eind achter Huff finishte Attila Tassi als zevende. De jonge Hongaar had, toen Bennani zich onder druk van Björk en Azcona in de chicane verremde, in een reflex de bandenstapel omzeild waardoor hij voor de Marokkaan uit kwam te rijden. Plaatswinst die hem op een tijdstraf van 5 seconden kwam te staan. Bestraffing waarvan zowel Bennani als Azcona profiteerden en een plaatsje wonnen. Nathanaël Berthon legde na een eenzame rit beslag op de tiende plaats.

Naast Björk, wiens Lynk&Co er na de vele contacten de brui aan gaf, moest ook Yvan Muller met een lekke band naar de pits. Een gevolg van een contact met Gilles Magnus in de openingsronde waarbij de Elzasser onze landgenoot niet de minste plaats gunde. De Comtoyou-topper moest met schade naar de pits maar kwam met een achterstand van acht ronden nog wel weer op de baan.

UPDATE: Thed Björk werd na afloop bestraft voor zijn contact met Mikel Azcona. De Zweed wordt drie plaatsen achteruitgezet op de grid voor race 2.

Uitslag Race 1

Stand rijders na Race 1

Foto's: FIA WTCR 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 3 juli 2022.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons