van der Horst

Vila Real: Thed Björk domineert knotsgekke afsluitende race

Thed Björk oppermachtig
Thed Björk oppermachtig
Thed Björk pakte in het bloedhete Vila Real zijn tweede zege van het seizoen. De oppermachtige polesitter zag zijn leidersplaats nooit bedreigd en ging na een knotsgekke race waarin jokerronden en safety car een hoofdrol opeisten merkgenoot Gabriele Tarquini vooraf, de Italiaan had bij de start BRC-teamgenoot Norbert Michelisz weten te verschalken. Een slim uitgekiende vroege jokerronde in combinatie met twee safety car-fases leverden Frederic Vervisch en Benjamin Lessennes een onverhoopte zesde en achtste plaats op. In de puntenstand reist leider Muller met een voorsprong van 22 punten op Tarquini én Ehrlacher richting Slovakia Ring.
  • Powercars
Gabriele Tarquini: uitgeput
Gabriele Tarquini: uitgeput
Björk behield bij de start de leiding en hield er in de eerste drie ronden een dermate verschroeiend tempo op na dat hij al meteen als eerste en enige voor de jokerronde kon opteren zonder daarbij zijn leidersplaats te verliezen. Tarquini van zijn kant snoepte teamgenoot Michelisz - die zich bij de massacrash gisteren aan de vuist had gekwetst - bij de start de tweede plaats af en zou die spijts griep en koorts niet meer uit handen geven. De veteraan van vele oorlogen bleek bij de podiumceremonie  totaal uitgeput.

Met Björk, Tarquini, Michelisz, Oriola, Homola, Ehrlacher, Panis, Vernay, Shedden en Muller leek de rangrode in een definitieve plooi gevallen tot de safety in ronde 5 een eerste keer uitrukte om de gestrande wagen van Norbert Nagy te ontzetten. Een neutralisatie die volledig in de kaart speelde van Björk, Vervisch en Lessennes die op dat ogenblik als enigen hun jokerlap hadden afgewerkt.

Benjamin Lessennes
Benjamin Lessennes
Door de gereduceerde onderlinge verschillen was meteen jokeren uiteraard geen optie. Ook toen de wedstrijd naderhand nog twee keer met de safety car werd geneutraliseerd nadat Giovanardi was gecrasht en Shedden's Audi schade opliep, voelde geen van Björk's achtervolgers zich geroepen om te jokeren. Uiteindelijk zou zowat het hele veld de allerlaatste ronde benutten om te jokeren en zo een tijdsstraf te ontlopen.

Tom Coronel - Kurt Mollekens - Frédéric Vervisch
Tom Coronel - Kurt Mollekens - Frédéric Vervisch
Frédéric Vervisch en Benjamin Lessennes deden hierbij een uitstekende zaak. Zij ruilden hun tiende en elfde stek bij het vallen van de vlag in voor een zesde, respectievelijk achtste plaats ten koste van Ehrlacher, Panis, Vernay en Muller, de Fransman viel hierbij net buiten de punten.  Denis Dupont tikte als veertiende aan, Tom Coronel reed nog maar eens lek en finishte als eenentwintigste.
 
In de puntenstand telt  Muller 22 punten meer dan Tarquini en Ehrlacher die de tweede plaats delen. Björk springt dankzij zijn zege over Vernay naar de vierde plaats. Michelisz is zesde en gaat nu Rob Huff vooraf, de Brit kwam na diens crash zaterdag uiteraard niet meer aan racen toe.


Uitslag  Race 3 WTCR Vila Real

Kampioenschap na Vila Real
 
Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 24 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Vila Real.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons