van der Horst

Virginia Intern. Raceway: Nabeschouwing Maxime Martin

De titel in de Blancpain Endurance Series met Marc VDS Racing lag amper achter de rug, of Maxime Martin stond een week later aan de start van de zevende manche van de Duitse VLN op de Nordschleife, het noordelijke deel van de Nürburgring. Maxime Martin won er en mocht dan meteen weer het vliegtuig op, richting de VS om er deel te nemen aan de voorlaatste race van de American Le Mans Series en dat op de Virginia International Raceway. Op die omloop zou de BMW Z4 GTE van BMW Team RLL Bobby Rahal wel eens zeer competitief kunnen geweest zijn.
Maxime Martin nam op vrijdag meteen de kwalificaties voor zijn rekening, om heel knap een tweede pole-positie op Amerikaanse grond neer te zetten.

“Het weekend kon niet beter beginnen”, aldus de Brusselaar die de kleuren van BMW Motorsport verdedigt.
“Maar we moest realistisch zijn, onze Z4 GTE heeft nog steeds te weinig vermogen en dat is en blijft een handicap, een handicap die we niet kunnen wegdenken.”

De race, met start op zaterdagavond, begon voor Maxime en zijn teamgenoot Bill Auberlen inderdaad eerder moeilijk, want ze zagen meteen de snellere Corvette en Viper voorbij razen. De BMW zou zich even verder handhaven rond de 4de à 5de plek in de categorie. Jammer genoeg ging Auberlen wat later rechtdoor en viel zo naar de tiende en laatste plaats in de felbevochten klasse GTE terug…

“Het leed was nog niet geleden, want vervolgens kenden we een probleem met de deur tijdens een pitstop”, aldus Maxime Martin. “Ik kwam weer de piste op, en keek tegen een achterstand van twee ronden aan. Ik ontdubbelde me meteen een eerste maal, en dankzij de interventies van de safety car kon ik later weer in dezelfde ronde als de leider gaan racen.”

Op het ogenblik van de laatste herstart reed Maxime Martin weliswaar nog steeds in tiende positie, maar wel in dezelfde ronde als de leider en de andere wagens voor hem. Hij begon meteen aan een festival, zoals we dat van hem kennen. Maxime ging enorm tekeer, reed weer de ene na de andere wagen voorbij en kwam even later als vijfde over de eindmeet.

“Ik ben een Corvette in de laatste ronde voorbij gegaan, wat maakt dat we belangrijke punten scoren in de strijd om de tweede plek in het teamkampioenschap. We kunnen dus zeggen dat we dit weekend hoogtes en laagtes gekend hebben.”

Over twee weken is het de beurt aan Petit Le Mans en zelfs al heeft de omloop van Road Atlanta, in Georgia ook een lange rechte lijn, dan nog zouden de BMW Z4 GTE het seizoen op een mooie manier moeten kunnen afsluiten. Afspraak dan!

Maxime Martin Press



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons