van der Horst

Sterke cijfers voor Virtual Belcar

Start Brezan 3 Hours of Spa
Start Brezan 3 Hours of Spa
De eerste virtuele Belcar leverde zeer mooie kijkcijfers op. Alles in verhouding, wel te verstaan. In totaal klikten 8.200 kijkers op 26 april de live Youtube-uitzending aan. Simracersworld TV, het kanaal dat de race uitzond, kon zelfs 130 nieuwe abonnees aantrekken. Dat oogt voor rubber-en-olieracefans misschien niet indrukwekkend maar is voor een eerste virtuele keer helemaal niet zo bescheiden. “We gaan met die cijfers los over de kijkersaantallen van andere virtuele races. We zijn zelf verrast door het succes”, aldus Thomas Hellemans van Circuit Zolder, dat meteen ook met een tweede kampioenschap start, de Zolder Touring Cup.
“Het gevolg van dat succes is de promotie van de Virtual Belcar tot een volwaardige serie, die parallel met de vijf deels uitgestelde fysieke Belcarmanches zal verreden worden. Die begon met de race op Spa-Francorchamps vorige zondag 24 mei”, aldus Thomas.  

Zolder Touring Cup 

“Door de grote toeloop aan kandidaat-teams is er naast de Virtual Belcar ook een tweede kampioenschap opgericht: de Zolder Touring Cup. De bedoeling van dat simkampioenschap is dat het een laagdrempelige instap is naar de Virtual Belcar.” De zowat twintig piloten voor de Virtual Zolder Touring Cup komen telkens op zaterdag in actie en kunnen een startplaats bemachtigen in de Virtual Belcar. 

Virtueel geweld 

Voor wie een beetje verloren loopt in de virtuele racewereld: het uitstel op 26 april van de ‘echte’ Belcar-manche op Circuit Zolder betekende het startschot van de Virtual Belcar, betwist op racesimulatoren. De 48 teams, vaak met echte racers en bijna altijd met een Zolder-connectie, rijden in hun huiskamer op het platform iRacing en meestal op professionele racesimulatoren van het Zolderse Simtag. Er zijn echter tal van andere kandidaten die met een goede hobbysimulator (willen) meeracen, vandaar de Zolder Touring Cup. Het circuit en de auto’s zijn levensecht en met een fantastisch gevoel voor detail in beeld gebracht, wat zonder twijfel bijdraagt tot het succes. 

Wedden dat er records gebroken worden? 

De eerste manche, de Brezan 3 Hours of Spa, werd gewonnen door Cornelis/Stockmans van Simtag Racing, die gedurende de hele race in gevecht waren met De Wilde, Bollen, Nagel en andere topracers. Kuster/Rau wonnen de Porsche 911 Cup-klasse, terwijl Claessens/Reniers de GT4-klasse domineerden. Dupan/Beheyt/Borgonjon konden nipt de Audi RS3-klasse winnen. 
 
In de Zolder Touring Cup werd de race gedomineerd door Haems/Hulsmans/Poelmans met hun GT4 Cayman. In de Audi RS3-klasse wonnen Dupan/Beheyt/Borgonjon, terwijl er in de MX5-klasse geen maat stond op Van Opstal/Puylaert/Vidal. 

Er werden records gebroken tijdens de eerste uitzending, met bijvoorbeeld een piek van 876 live kijkers. De ambitie is natuurlijk om die records te blijven breken tijdens de komende virtuele races. 

Voor meer info kunt u de Virtual Belcar-website raadplegen: www.virtualbelcar.be. Voor beide kampioenschappen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.  

Circuit ZolderDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Simracing op donderdag 28 mei 2020.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons