van der Horst

Volkswagen haalt stekker uit rallyprogramma

Volkswagen Motorsport
Volkswagen Motorsport
Na vier uiterst succesvolle seizoenen trekt Volkswagen Motorsport de stekker uit het WRC-rallyprogramma. Dat kondigde het merk woensdag aan na een bestuursvergadering op 1 november. De Polo WRC 2017 wordt dus ten grave gedragen.
Het gonsde de voorbije dagen hardnekkige geruchten rond een mogelijk vertrek van Volkswagen uit het WRC. Met een persbericht werd uiteindelijk alle twijfel weggenomen. De vertrekkensklare nieuwe Polo WRC 2017 zal in januari niet te zien zijn in de straten van Monaco.

Volkswagen heeft er een uiterst succesvolle periode opzitten. Op 51 rally's gingen ze maar liefst 42 keer met winst lopen. Sebastien Ogier werd vier keer op rij wereldkampioen en het merk behaalde evenveel constructeurstitels. De Volkswagen Polo R WRC is daarmee de meest succesvolle wagen ooit in het WRC.

Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Maar aan dat mooie verhaal komt nu een eind. Volkswagen opent dat ze hun focus willen leggen op elektrische wagens, waarmee ze dus meteen afstand nemen van het hele Dieselgateschandaal dat uiteraard aan de basis ligt van deze beslissing. "We hebben onze sportieve doelstellingen in het WRC ruimschoots gehaald", aldus Frank Welsch, bestuurslid van de VW Group.

Volkswagen wil zich wel gaan toeleggen op de nieuwe Golf GTI TCR in het circuitgebeuren en op de ontwikkeling van de VW Beetle in Rallycross. Daarmee worden ook de ruim 200 banen bij Volkswagen Motorsport gered. En VW heeft al nieuwe uitdagingen gevonden in de rallywereld want het wil werk maken van een klantgerichte VW Polo R5.

De belangrijkste vraag die zich opdringt na de beslissing is uiteraard: "wat zal er gebeuren met Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala en Andreas Mikkelsen?" Zag het er een paar weken geleden nog ijzig kalm uit op de transfermarkt in het WRC, dan is dat nu helemaal omgeslagen. Een nieuw rondje speculeren kan beginnen.

Sebastien Ogier reageerde al kort: "Ik vind het jammer voor mijn fantastische team bij Volkswagen Motorsport! Dat is het belangrijkste dat ik nu kan zeggen. We kenden vier buitengewoon succesvolle jaren samen. Ik wil iederen van dit sterke team bedanken voor het passie en steun! Maak je geen zorgen om mij. Wij zien elkaar weer!!!"

Foto: Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 2 november 2016.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons