van der Horst

Volle startvelden voor eerste manche BNL Karting Series in Genk

BNL Karting Series
BNL Karting Series
Tijdens het paasweekend vond op Karting Genk de eerste manche van de BNL Karting Series plaats. Twee weken na de succesvolle BNL Kick-Off, begon het seizoen gisteren en eergisteren dus echt, met twee volle wedstrijddagen voor vier klassen. De Micro- en Mini Max waren er door de coronamaatregelen opnieuw niet bij en alle aanwezigen moesten bovendien een negatieve COVID-19 test kunnen voorleggen.
Rotax Junioren
Rotax Junioren
In de Rotax Junioren verschenen er 35 deelnemers aan de start waaronder een horde Belgen. Onze landgenoten deden het op zaterdag meteen prima toen er gekwalificeerd moest worden voor de wedstrijden later op die dag. Kaï Rillaerts reed naar de snelste tijd in groep één, Tom Braeken deed hetzelfde in groep twee. Tomass Stolcermanis, winnaar van de Kick-Off, zette de derde tijd neer. In de eerste prefinale van het weekend zagen we meteen een mooie strijd tussen Stolcermanis en Rillaerts, die opnieuw sterk aan elkaar gewaagd bleken. Stolcermanis won de wedstrijd voor Rillaerts, al was het verschil minimaal. Matthijs Terlouw hield Braeken nog van de derde plek en startte zo de finale aan de binnenkant van rij twee, naast Braeken. In die finale waren het opnieuw Stolcermanis en Rillaerts die duidelijk het snelste waren. Stolcermanis nam de leiding maar in de dubbele rechtse na de chicane dook Rillaerts binnendoor. Beiden haakten in elkaar en Stolcermanis ging rond zijn as. Hij zag het hele veld voorbij komen terwijl Rillaerts zijn weg wel nog kon vervolgen. Rillaert finishte uiteindelijk ook als eerste maar werd bestraft voor het incident en viel terug naar P3, na Joep Breedveld en Edgars Vilcans. Thomass Stolcermanis werd pas negentiende en zag een goed resultaat dan al verloren gaan. Op zondag kregen we namelijk een identiek scenario met Rillaerts die opnieuw de pole pakte voor Braeken en Stolcermanis waarbij de laatste opnieuw de prefinale wist te winnen. Dit keer won de Let ook de finale maar door zijn negentiende plaats in de finale van zaterdag liet hij een pak punten liggen in de strijd om het kampioenschap. Rillaerts pakt daar momenteel de leiding voor Stolcermanis en Terlouw. 

Rotax Senioren
Rotax Senioren
Een bijna ongekend groot aantal van 66 piloten schreef zich in voor de Rotax Senioren. Tussen de deelnemers heel wat ronkende, buitenlandse, namen maar de poleposition, die ging ook hier naar een Belg. Nick Cuppens klokte de snelste tijd voor Callum Bradshaw en Mark Kimber. Tereza Babickova en Luca Leistra maakten de top vijf rond. Gezien het grote aantal deelnemers week de organisatie af van het gekende stramien en werden er op zaterdag enkel kwalificatieheats afgewerkt met een prefinale en finale op zondag. Daarin namen Bradshaw en Leistra het voortouw waarbij de Britt één keer vijfde werd, maar zijn overige heats wel wist te winnen. Ook Leistra pikte een zege mee en voegde daar een tweede en derde plaats aan toe, goed genoeg voor een tweede plaats na de heats. De Britten Mark Kimber en Sean Butcher deelden de tweede startrij voor de prefinale. Nick Cuppens was de pechvogel van de dag met een crash in de tweede heat. Hij pikte wel top drie plaatsen mee in de overige heats, maar betaalde zijn uitvalbeurt cash en werd als 21e gerangschikt na de heats. In een vrij spannende prefinale op zondag haalde Bradshaw het voor Kimber en Butcher. Leistra kon zich finaal niet mengen in de strijd om een top drie en zou ook in de finale wat terugvallen. Dat deed ook Butcher die als zesde zou finishen. Max Stemmerdink maakte de omgekeerde beweging en kwam in de finale van P10 naar P3 maar de strijd om winst ging uiteindelijk tussen Kimber en Bradshaw waarbij Kimber het met een miniem verschil afmaakte en won. Eerste Belg was Dylan Lahaye op een vijfde plaats. In de tussenstand, waar ook rekening gehouden word met de resultaten na de heats, ging Bradshaw aan de leiding voor Kimber en Luca Leistra. 

Rotax DD2
Rotax DD2
Ook in de DD2 kregen we een heel sterk deelnemersveld aan de start. Onder andere Glenn Van Parijs, Xander Przybylak en Mick Nolten waren de gekende namen, die dit weekend het gezelschap kregen van Davide Foré. De meervoudige wereldkampioen in de KZ schakelklasse, kwam zich meten met de jonge garde en deed dat, uiteraard, niet zonder succes. De man van het weekend was echter Glenn Van Parijs, die twee keer de pole pakte en drie van de vier wedstrijden wist te winnen. De Limburger moest in de finale van dag één zijn meerdere erkennen in Foré, maar zette in de overige wedstrijden een zeer sterke prestatie neer. Hij kreeg op het podium het gezelschap van Foré, die drie keer derde werd en Xander Przybylak. Przybylak kende op zaterdag een iets mindere dag waar de regerende Europese kampioen wat punten liet liggen. Zondag verging het hem met twee tweede plaatsen in ieder geval een stuk beter. 

Rotax DD2 Masters
Rotax DD2 Masters
In de DD2 Masters leken we na de kwalificatie af te stevenen op een spannend wedstrijdverloop. Rudy Champion pakte namelijk de pole voor Carl Cleirbaut, Tom Desair, Ian Gepts, Christophe Adams en Bruno Dos Santos en dat allemaal binnen de halve seconde van elkaar. In de eerste prefinale behield Champion de kop en volgde Cleirbaut op korte afstand op de tweede plaats. Adams en Gepts maakten wat plaatsen goed ten koste van Tom Desair. Ook in de finale op zaterdag was Champion de snelste voor Cleirbaut die op zondag de rollen omdraaide en twee keer wist te winnen. Bovendien scoorde Rudy Champion minder goed in de prefinale waardoor Cleirbaut zich zegezeker zag voor de weekendoverwinning. Champion mocht als tweede mee op het podium, Priit Sei werd derde. 

Volgend weekend staat er opnieuw een wedstrijdweekend gepland op Karting Genk want dan begint de Rotax Max Challenge Euro Trophy aan hun seizoen. Aan de openingsmanche van het EK Rotax zullen ook heel wat Belgen deelnemen. De eerste ronde van de BNL Karting Series vormde alvast een prima voorsmaakje voor wat komend weekend te gebeuren staat! 

Foto's: FM-Images
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 5 april 2021.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons