Volop strijd tijdens BNL Karting Series Kick-Off 2.0 in Genk
De BNL bestaat normaal uit twee wedstrijddagen met twee finales en die op zondag avond samen geteld worden om tot een algemeen klassement te komen. Dit weekend was het programma iets aangepast en vonden de kwalificaties op zaterdag plaats, waarna er kwalificatiereeksen verreden werden. Op zondag stonden dan de prefinale en finale op het menu, waarna de kampioenen gekroond werden.
Acht Micro Max piloten namen op zaterdag deel aan de kwalificaties. Een Duitser, een Tsjech en zes Nederlanders. Helaas dus geen Belg op het appel. Boaz Maximov snelde naar de pole met ruim twee tienden voorsprong op Max Sadurski en Mees Houben. In de heats verdeelden Maximov en Sadurski de winst en dus veranderde er vooraan niets. Maximov startte de prefinale op zondag vanaf de pole met naast hem zijn landgenoot Sadurski. Het was Sadurski die de beste start maakte. Hij verloor de koppositie in de eerste bocht maar ging in de rechter knik die daar op volgde van 3 naar 1 en won de prefinale. De finale werd een ander verhaal met vooral Mees Houben die in uitstekende doen bleek. Halfweg de wedstrijd had de GKS rijder een mooie voorsprong bij elkaar gereden, maar een korte stevige regenbui maakte de condities op de baan erg verraderlijk. Houben ging als leider als eerste in de fout maar hij was zeker niet de enige. Hij verloor dan wel enkele posities aan Sadurski en Van Rooijen maar herstelde zich snel en reed met een snaarstrak tempo naar een mooie overwinning. Max Sadurski werd tweede, Mats Van Rooijen derde.
Daar waar de kwalificatie in de Micro Max niet echt spannend was, maakten de Mini Max piloten er op zaterdag een ware show van. Reno Francot zette een 59.799 op de tabellen. Een rondetijd die snel genoeg was voor poleposition, al waren de verschillen uiterst miniem. Jens Treur, Kasper Schormans, Mateja Radenkovic, Thomas Strauven en Jasper Lenaerts volgden allen op minder dan één tiende. In de beide heats die volgden op de kwalificatie, toonde Thomas Strauven zich. Hij kwam vanaf P5 maar wist race één te winnen en werd tweede in race twee. Genoeg voor de leiding in het klassement en de pole voor de prefinale. Francot won de tweede kwalificatie heat en startte de prefinale naast Strauven. Jens Treuer en Kasper Schormans vervolledigden de tweede startrij. In een spannende prefinale, trok Francot het laken naar zich toe maar het was vooral de finale die erg spannend om volgen was! Daarin zagen we een strijd vanaf ronde één die uiteindelijk beslecht werd in de laatste ronde toen Mateja Radenkovic zich voorbij Thomas Strauven wrong en de leiding overnam. Het verschil aan de meet bedroeg amper een tiende, maar het was de Antwerpenaar die zijn eerste zege in de MiniMax binnen had. Jens Treur finishte als derde, Reno Francot besloot als vierde.
Het 40-koppige Junioren veld werd opgedeeld in twee groepen, waarna de kwalificaties van start konden gaan. In de eerste groep klokte onze landgenoot Kai Rillaerts de snelste tijd en die bleek snel genoeg voor de algemene pole. Tim Gerhards en Farin Megger realiseerden de tweede en de derde tijd. De eerste heat, tussen groep B en C werd knap gewonnen door Gerhards. De Nederlander werd vervolgens tweede in heat AB, die gewonnen werd door Lucas Schoenmakers. Winst en een tweede plaats waren genoeg voor Tim Gerhards om de leiding in het klassement over te nemen. Schoenmakers volgde op P2 terwijl Christiaan De Kleijn een mooie sprong in het klassement maakte en richting P3 opschoof. Kai Rillaerts won zijn eerste reeks, maar werd teruggeslagen in de tweede reeks en moest zodoende de prefinale als vijfde starten. Die prefinale ging van start met enkele verdwaalde regendruppels die neerkwamen op het asfalt. De formatieronde diende voor de piloten als verkenningsronde maar al snel werd de regen heviger. Vele rijders lieten zich verrassen bij de start en een stevige startcrash was het gevolg. Eén ronde later volgde de rode vlag en kon iedereen veilig wisselen naar regenrubber. Voor Kai Rillaerts zag het er op dat moment verre van goed uit, hij kwam in de startcrash terecht en de opgelopen schade werd net niet op tijd hersteld. Hij moest de prefinale aan zich voorbij laten gaan en zou de finale als allerlaatste moeten starten. Vooraan was het Christiaan de Kleijn die de prefinale won en zo de finale vanaf de pole mocht starten. Hij haalde het nipt van Gerhards maar beide heren hielden aan de finish wel een ruime bonus over op de nummer drie, Lucas Schoenmakers. De finale draaide uit op een spektakelstuk met een hoofdrol voor Rillaerts, die als allerlaatste aan de start verscheen. Een man met een missie; naar voren rijden. Dat Rillaerts al het hele wekened bijzonder snel onderweg was bleek nog maar eens in de finale waarin hij al snel terug vooraan kwam postvatten. Hij reed verstandig met het mes tussen de tanden richting de kop van het veld om als laatste ook Gerhards voorbij te gaan voor de overwinning. Van een startcrash in de prefinale, en een laatste startplek in de finale, tot winst! Het was een zeer sterke prestatie van onze landgenoot. Gerhards incasseerde nog een penalty wegens contact en zo werd Christiaan De Kleijn nog tweede, voor Lucas Schoenmakers.
Bij de Rotax Senioren waren het de Deen Mads Riis en Illian Bruynseels die op zaterdag in goede doen waren. Riis reed naar de pole, als snelste in zijn groep. In de tweede groep was Bruynseels de snelste, goed voor P2. Na de heats werd het klassement niet gewijzigd en was het nog steeds Riis die na twee overwinningen aan de leiding ging. Bruynseels beperkte de schade met een overwinning en een tweede plaats en mocht zo naast de Deen plaatsnemen op de grid van de prefinale. In die prefinale ging Riis door op zijn elan van de dag ervoor. Na een goede start profiteerde hij van de gevechten achter zich om een kleine voorsprong uit te bouwen welke hij wist vast te houden tot aan de finish. Emely De Heus, Ilian Bruynseels en Dave Blom vervolledigden de top vijf. In de finale kreeg Riis wat minder ademruimte. Het was vooral Lahaye die de druk stevig op de ketel hield en in de voorlaatste ronde zijn aanval plaatste. Met wat contact wrong hij zich voorbij Riis die terugviel naar P3. In de laatste ronde wist hij Zsombor Kovacs nog terug in te halen voor P2 maar Lahaye won wel de finale. Tot al snel een uitspraak van de wedstreidleiding volgde. Die bedeelde Lahaye een tijdstraf toe wegens een jumpstart waardoor de Deen alsnog de overwinning op zak stak. Zsombor Kovacs werd op die manier tweede en met Jules Castro verscheen ook een landgenoot mee op het podium. Een sterke prestatie trouwens van de Limburger, die aan zijn eerste jaar in de Senioren toe is!
Glenn Van Parijs verscheen nog eens aan de start van een BNL wedstrijd. En dan is de concurrentie gewaarschuwd. De voormalig Belgisch kampioen is ondanks zijn activiteiten in verschillende autosport kampioenschappen de snelheid in de karting nog niet verleerd. Maar de concurrentie was niet te onderschatten, vooral zijn teammaat Xander Przybylak en GKS piloot Mick Nolten konden geduchte tegenstanders worden. Dat werden ze ook, maar op Van Parijs stond geen maat. Snelste in de trainingen, snelste in de kwalficaties, twee overwinningen in de heats, winst in de prefinale en ook in de finale van start tot finish aan de leiding. Kortom, Van Parijs heerste in de DD2. Mick Nolten finishte ruim twee seconden later als tweede, Przybylak als derde.
Ook in de DD2 Masters konden de BNL Karting Series rekenen op een topper. Meervoudig wereldkampioen KZ en Sodi Kart fabrieksrijder Bas Lammers verscheen aan de start. De Nederlander was duidelijk een klasse apart en kon zelfs min of meer aan de tijd van Van Parijs in de DD2 komen. Zij reden de kwalificaties samen, Lammers was 0,158 seconden trager en de concurrentie wist toen al hoe laat het was. De prefinale schreef hij vlot op zijn naam maar de finale bleek een lastigere kluif te worden. Ook hier begon het nog voor de start al te regenen waardoor er na drie formatieronden terug verzameld werd op startfinish voor de montage van regenbanden. Voor heel even dan toch want net na het vallen van de rode vlag hield het op met regenen en kwam de zon haar neus weer aan het venster steken. Nog voor het regenrubber goed en wel gemonteerd stond, besloot iedereen toch weer voor sliks te kiezen. Behalve Rowland Kinch! Die hield vast aan de regenbanden en profiteerde vooral in de openingsfase enorm van zijn keuze. Hij reed meer dan 30 seconden weg bij de concurrentie maar de finale duurde drie ronden te lang. Lammers kreeg het rubber op temperatuur en vloog in een mum van tijd voorbij aan Kinch. Winst voor Lammers, voor Kinch en Christophe Adams.
Foto's: Kartphoto
Tweet