van der Horst

Volop zomer tijdens tweede BNL in Ostricourt!

Thom Reinaerdts
Thom Reinaerdts
De BNL Karting Series kwamen dit weekend opnieuw in actie. Na een pauze van enkele maanden trok de Rotax caravaan richting Ostricourt in Noord-Frankrijk. Zoals we dat ondertussen gewoon zijn, wordt daar ieder jaar rond deze periode de tweede van drie manches afgewerkt. Het werd een warm weekend, met temperaturen rond de 30°, waarin de eerste stappen richting een eventuele titel gezet werden.
  • LTF
Ostricourt is een baan die de meeste rijders ondertussen onder de knie hebben. Het circuit staat al verschillende jaren op de kalender, zo reed Max Verstappen er nog rondjes in zijn MiniMax periode.

Maar voor alles is een eerste keer, en dat geldt zeker voor de jongste MicroMax piloten. Met z’n elven waren ze dit weekend met onder hen enkele rappe mannen, enkele mannen die in zeer korte tijd zeer rap zullen worden en een bekende. Dit jaar rijdt Oscar Wurz namelijk de BNL Karting Series, zijn vader, Alexander Wurz, hoeven we u waarschijnlijk niet meer voor te stellen.

Op zaterdag stond de eerste kwalificatie gepland en daarin zette Tom Braeken meteen de toon. Hij reed Olivier Jonkers en Thomas Strauven op meer dan twee tienden en mocht zo vanaf de pole starten! Braeken schreef daarna ook beide races op zijn naam en sloot dag één als leider af voor Aaron Ferrazzano en Mitchell Van Dijk. Op zondag herhaalde het tijdschema zich en ook de man op pole was dezelfde. Braeken was opnieuw de snelste maar het verschil met Mitchell Van Dijk en Max Sadurski bedroeg minder dan 0.040 seconden!  Heer en meester tijdens de races was echter opnieuw Tom Braeken die beide races won met een veilige voorsprong. Mitchell Van Dijk was best of the rest en werd tweede in de einduitslag, Aaron Ferrazzano sloot af als derde.

In de Rotax MiniMax was Nederlander Thom Reinaerdts de snelste tijdens de eerste kwalificatiesessie op zaterdag. Colin Van Lammeren en Charlie Wurz, opnieuw een zoon van…., reden naar een tweede en derde tijd. Reinaerdts won de eerste race vanaf de pole, maar moest in de tweede race de overwinning aan Wurz laten. Reinaerdts werd hierin wel tweede en kon zo de eerste dag toch als leider afsluiten voor Wurz en Christiaan De Kleijn. Reinaerdts toonde zich op zondag opnieuw de snelste in de twee kwalificatie sessie en verwees opnieuw Wurz en Van Lammeren naar P2 en P3. Reinaerdts was ongenaakbaar op zondag want ook in de twee races die volgden die dag haalde hij twee keer als eerste de meet. Bovendien kon hij optimaal profiteren van de positiewisselingen achter hem waardoor de stand nog wat omgegooid werd. Thom Reinaerdts sloot het weekend met drie overwinningen op vier races uiteraard als winnaar af voor De Kleijn die in de laatste race nog een mooi podium scoorde en Charlie Wurz voorwie de tweede race op zondag amper twee ronden duurde.

Het bijna 20 koppige Junioren veld begon zaterdag rond de klok van elf aan hun eerste kwali. En die uitslag bewees het internationale karakter van deze serie met Nederlander Mike Van Vugt, Belg Kobe Pauwels en Britt Lewis Gilbert op plaatsen één, twee en drie. Van Vugt is aan een ijzersterk seizoen bezig, en niet enkel in de BNL weet de Nederlander de weg naar voren. Ook op zaterdag was het all inn voor Van Vugt met winst in race één en twee. Pauwels moest zijn tweede startplaats in de eerste race afstaan aan Gilbert die tweede werd en dat herhaalde in race twee. Ook dag twee begon met Van Vugt op pole. Kobe Pauwels reed opnieuw naar een tweede tijd op amper zes honderdsten van de tijd van de Nederlander. Gilbert zette een derde tijd neer, voor Milan Coppens en Kai Rillaerts die de kwalificaties als vierde en vijfde afsloten. Maar ook op zondag stond er geen maat op Van Vugt die de snelste was van het trio. De top drie bedroeg opnieuw Van Vugt, Gilbert en Pauwels, met steeds een redelijk verschil op de man op de vierde plaats. Weekend winst dus voor Van Vugt, voor Pauwels en Gilbert.

De Britten voerden zaterdag in de late voormiddag de tabellen van de kwalificaties van de Rotax Senioren aan. Joey Turney klokte een rondje in 56.855, snel genoeg voor de pole voor Bradley Barrett, Ilian Bruynseels, Mick Nolten, en Clayton Ravenscroft, opnieuw een Britt.

Turney wist de eerste race op zaterdag te winnen voor Barrett en Nolten terwijl Bruynseels na drie ronden moest opgeven. Hij moest hierdoor de tweede race op de dag als laatste beginnen maar wist wel terug te komen tot P8. Vooraan tikte Turney opnieuw als eerste aan terwijl Nolten in de slipstream tweede werd voor diens teammaat Dylan Lahaye. Ilian Bruynseels spoelde de kater van zaterdag door met de snelste tijd tijdens de kwalificatie op zondag. De Antwerpenaar haalde het voor Szabo Boldiszar en Bradley Barrett. Startend vanaf P7 was het Clayton Ravenscroft die de meeste indruk maakte. Hij raapte zijn concurrenten één voor één op en won met een ruime marge voor Barrett en Turney. Bruynseels werd vierde, Boldiszar vijfde. Ook de laatste race van het weekend werd gewonnen door Ravenscroft die Turney en Barrett op ruim drie seconden reed. Dylan Lahaye was beste Belg op P5.

In de DD2, motoren met twee versnellingen, was het Xander Pryzbylak die comfortabel de pole pakte. Dionisios Liveris klokte de tweede tijd, voor Gilles Puelings. Pryzbylak haalde het ook in de twee races, later op die dag. Christophe Adams was dan weer de snelste bij de DD2 Masters.
Oud gediende Barrie Pullinger had geslapen, zaterdagnacht en was de snelste in de kwalificaties voor de twee komende races op zondag. Xander Pryzbylak en Gilles Puelings werden tweede en derde.
Op zaterdag zat Pullinger nog niet echt in het ritme maar de races op zondag verliepen vlekkeloos voor de Britt. Puelings, Stercken, Liveris en Pryzbylak verdeelden de overige podiumplaatsen in de zondagsraces. Pryzbylak werd uiteindelijk de weekendwinnaar voor Pullinger en Stercken. In de DD2 Masters trok Adams aan het langste eind met vier overwinningen voor Tamsin Germain en Kristof Lijnen.

In de laatste klasse, de KZ2, verschenen 6 deelnemers aan de start. Helaas blijft dit een mager veld en dat is zonde want het spektakel wat deze schakelkarts leveren is altijd mooi om zien! Ook voor hen hetzelfde programma met twee races op zaterdag en twee op zondag, telkens voorafgegaan door een kwalificatie. Senna Van Walenstijn klokte de pole op zaterdag maar de overwinning ging tweemaal naar Thomas Cypers die dat kunstje nogmaals herhaalde op zondag. Senna Van Walenstijn en Leon Duvilier verschenen op zondag niet meer aan de start en speelden dan ook geen rol van betekenis meer. Guillaume Carette eindigde als tweede in het weekendtotaal, Jimmy Deveen sloot af als derde!

De BNL Karting Series gaan nu de zomerpauze in, dat geldt trouwens ook voor de Belgian Max Challenge. De volgende mooie afspraak op de kalender is echter niet de minste want in het weekend van 8 en 9 september zal het CIK-FIA Wereldkampioenschap karting plaatsvinden in Genk en daar, kijken we nu al erg naar uit!

Tekst: Philippe De Roeck - Foto: Michael Melis



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op dinsdag 3 juli 2018.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons