van der Horst

Voor Jaguar is elektrisch rijden de toekomst

Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace
Jaguar koestert grote ambities en daarbij speelt elektrisch rijden een belangrijke rol. De Britse autobouwer trekt voluit de elektrische kaart. Het is een gedurfde combinatie van onmiskenbare sportieve prestaties zonder emissies. De doelstelling: een 100% elektrisch assortiment in 2025. Maar ook in de tussentijd heeft Jaguar de milieubewuste sportieveling al veel te bieden.

Plug-inhybrides met sportieve eigenschappen

Op het gebied van plug-inhybrides heeft de autobouwer reeds heel wat ervaring. Een voorbeeld hiervan is de plug-inhybride Jaguar E PACE. Het gaat om een compacte, premium SUV die reeds in 2017 aan het grote publiek werd voorgesteld. De 5-deurs hatchback heeft een volledige elektrische modus die bijvoorbeeld kan worden gebruikt wanneer er in de stad wordt gereden. Kenmerkend aan de Jaguar E-PACE is onder meer de vormgeving met slanke ledkoplampen, waarbij met name de ledachterlichten de wagen een unieke uitstraling geven. Zowel automatisch als manueel schakelen is mogelijk en zowel het brandstofverbruik als de CO2-uitstoot zijn erg laag, respectievelijk vanaf 1,4 liter per 100 km en 31 g per km voor de E-PACE PHEV (WLTP) . Dat maakt dat dit model – net als de andere Jaguar plug-inhybride modellen – nog tot en met 30 juni 2023 fiscaal aantrekkelijk zijn.

Elektrische prijzenpakker

Hoewel plug-inhybrides voor ambitieuze sportmerken als Jaguar een logische keuze lijken te zijn, zet het bedrijf in op een 100% elektrische toekomst. Zo omvat het assortiment van Jaguar reeds een volledig elektrisch model: de Jaguar I-PACE

Hij beschikt over vierwielaandrijving en combineert een fantastisch design met bliksemsnelle prestaties, zoals we het van Jaguar mogen verwachten. De Jaguar I-PACE heeft een actieradius tot 470 km (WLTP) Niet voor niets werd hij in 2019 uitgeroepen tot World Car of The Year, World Car Design of the Year en World Green Car. Een unicum!.

Voordelen van elektrisch rijden

Dat Jaguar kiest voor een elektrische toekomst, hoeft niet te verbazen. Elektrisch rijden biedt namelijk heel wat voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk het ontbreken van uitlaatgassen, wat bijdraagt aan een duurzame toekomst. Maar ook op het gebied van gebruiksgemak en toegankelijkheid zijn er voordelen. Zo hebben elektrische wagens toegang tot lage-emissiezones, ook als de regels in de toekomst verder verscherpen. En daarnaast zijn er de vele stimuleringsmaatregelen en fiscale voordelen voor EV-rijders. Tegelijkertijd is het een pragmatische keuze, want in een klimaatneutraal Europa heeft enkel de EV-rijder nog een toekomst.

Wie denkt dat Jaguar zich louter door de steeds strenger wordende uitstootregels laat leiden, is mis. Het bedrijf wil namelijk uitgroeien tot een trendsetter op het gebied van elektrisch rijden. Jaguar wil daarom vanaf 2025 helemaal elektrisch zijn. Tegen 2030 hoopt men zelfs geheel CO2-neutraal te zijn. De huidige modellen zullen nog even verder aan de man worden gebracht en de catalogus van Jaguar zal in de tussentijd wellicht niet sterk wijzigen. In de tweede helft van dit decennium zullen er echter heel wat nieuwe elektrische vierwielers de catalogus vullen.

Persbericht DB Online Marketing - Foto: Jaguar



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op dinsdag 14 maart 2023.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons