van der Horst

24H Series: Voorbeschouwing 24 Hours Barcelona

24H Barcelona 2014
24H Barcelona 2014
De zomerpauze is ten einde en ook in de 24H SERIES powered by Hankook wordt de actie hervat met de 24H BARCELONA (4-6 september 2015) die deze week plaatsvindt op het Circuit de Barcelona Catalunya. Het evenement is de vijfde en voorlaatste race van de serie van dit jaar en heeft een startveld met de maximaal toegestane grootte van 74 ingeschreven teams en een uitstekende mix van GT’s en toerwagens.
  • Skylimit Events
24H Barcelona 2014
24H Barcelona 2014
“We hebben dit jaar voor het eerst in Barcelona het maximale aantal bereikt. We hadden zelfs een wachtlijst met teams die graag bij ons wilden rijden, maar die we niet meer konden opnemen. Die teams hebben voorrang gekregen bij de inschrijving voor ons volgende evenement, de Hankook 12H EPILOG BRNO. Maar nu richten we ons eerst volledig op de 24H BARCELONA”, zegt Daphne Gengler namens CREVENTIC. Het Nederlandse bureau is organisator en promotor van het evenement, in nauwe samenwerking met het Circuit de Barcelona Catalunya en de Koninklijke Catalaanse Automobielclub (RACC).
 
Vele rijders en teamleden die er vorig jaar bij waren, zullen zich de 24H BARCELONA 2014 nog herinneren vanwege de enorme regen- en hagelbuien op vrijdagavond. Hoewel het weerbericht voor dit jaar ook een enkele regenbui niet uitsluit, wordt er voor deze week grotendeels zonnig en warm weer verwacht.
 
24H Barcelona 2014
24H Barcelona 2014
Vorig jaar won het Tsjechische team Scuderia Praha met zijn Ferrari F458 Italia GT3 de race op het Circuit de Barcelona Catalunya. Uiteraard keert het team dit jaar terug om de titel te verdedigen, maar het krijgt te maken met zware tegenstand in de klasse A6. Opnieuw is de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 de populairste auto in deze divisie. Car Collection Motorsport zet twee auto’s in, HP Racing, Hofor Racing, Ram Racing en SPS automotive performance komen elk met één auto in actie, zodat er in totaal zes ‘gullwings’ aan de start staan. Naast de Ferrari en de Mercedes kan ook de BMW Z4 GT3 bogen op een overwinning in de historie van de 24H BARCELONA. Walkenhorst Motorsport gaat proberen, daaraan nog zo’n succes toe te voegen. Het Spaanse team Drivex komt met een Audi R8 LMS ultra in actie.
 
Acht teams komen uit in de 997-klasse voor Porsche Cup-auto’s. In de divisie SP2 zijn er elf inschrijvingen, met drie Lamborghini Huracáns, een Dodge Viper Competition Coupé, een Porsche 997 Cup S, een Chevrolet Corvette en de silhouet-auto’s MARC Focus, MARC Mazda 3 en GC Automobile. In de SP3-klasse is er de gebruikelijke variatie van GT4-auto’s van de merken Ginetta, Lotus, Aston Martin en Porsche, alsmede een Saker GT TDI, een Maserati Gran Turismo en een BMW M3 V8. In de toerwagenklasse A5 rijden uitsluitend BMW’s, en wel de modellen M235i Racing Cup, E46 M3, M3 CLS, Z4 M, 135 D GTR en 320D WTCC.
 
Met 15 ingeschreven auto’s is de klasse A3T de grootste in het veld. Het is natuurlijk nauwelijks verrassend dat SEAT-klantenteams bij de thuisrace van het merk sterk vertegenwoordigd zijn. Op de inschrijflijst staan zeven SEAT Leon Cup Racers en vijf SEAT Leon Supercopa-auto’s. Een van de rijdsters met een SEAT is de Spaanse motorfietsspecialiste Laia Sanz, 13-voudig wereldkampioen trial voor dames en twee maal winnares van het damesklassement in de Dakar-rally. De enige niet-SEATs in deze klasse zijn een Volkswagen Golf en twee Peugeot 208 GTi’s. De klasse A2 bestaat uit een negental auto’s met twee Honda Civics, vijf Renault Clio’s en twee Peugeot RCZ’s, waarvan er een is uitgevoerd in de beroemde kleuren van stripheld Michel Vaillant. In de D1-dieselklasse rijden twee Volkswagen Golf TDI’s en een SEAT Leon TDI.

“We zijn zeer verheugd met de grote belangstelling voor het evenement. Teams en rijders uit 33 landen weerspiegelen duidelijk de internationale status die deze race de afgelopen jaren heeft opgebouwd”, zegt Daphne Gengler. “Bovendien is het goed om te zien dat het aantal auto’s met dieselmotoren ook weer toeneemt, iets waaraan we voor dit seizoen hebben gewerkt. We verheugen ons op wederom een prachtige race, in samenwerking met onze partners bij het circuit en de RACC.”
 
Zoals gebruikelijk bij de 24H SERIES powered by Hankook treedt het Koreaanse premiummerk op als exclusieve bandenleverancier van het evenement. BRM is de officiële partner van de tijdwaarneming en stelt tevens de fraaie trofeeën voor de prijsuitreiking ter beschikking. Op elke auto in de race wordt een LED-display van SPAA05 aangebracht, waarop de positie van de betreffende auto in de wedstrijd wordt weergegeven. Showtrax en Stand21 hebben verkoop- en servicestands in het rennerskwartier. CREVENTIC maakt ook gebruik van de aanwezigheid van de talrijke teams in Spanje voor het bekendmaken van de kalender van de 24H SERIES powered by Hankook 2016.
 
Na optionele privétests op donderdag en vrijdag begint de officiële actie op de baan op vrijdagmiddag met de vrije training (16.30-17.30 uur) en de kwalificatie (18.00-19.45 uur), gevolgd door de avondtraining (20.45-22.15 uur). De race begint op zaterdag om 12.00 uur en eindigt 24 uur later. Motors TV zendt bijna tien uur lang live uit, terwijl de volledige race is te volgen via de live-stream op de website van de serie, inclusief commentaar van Radiolemans.com. Een samenvatting met hoogtepunten van de race wordt op een later tijdstip via diverse TV-kanalen over de hele wereld uitgezonden. Nadere informatie over de 24H BARCELONA en de andere wedstrijden van de 24H SERIES powered by Hankook is te vinden via: www.24hseries.com.
 
24H Series by Creventic Press
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op dinsdag 1 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Barcelona.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons