van der Horst

24H Le Mans: Voorbeschouwing ProSpeed Competition

De 90ste verjaardag van de 24 Uur van Le Mans is een autosportfeest dat niemand wil missen, ook niet ProSpeed Competition en zijn Franse rijders François Perrodo, Sébastien Crubilé en Emmanuel Collard. In de #75 Porsche 911 GT3 RSR reed Collard in, door externe omstandigheden, uiterst moeilijk verlopen kwalificaties naar een zesde plek in de categorie LM GTE Am, een prima uitgangspositie voor de meest mythische van alle uithoudingsraces, die zaterdag klokslag drie uur van start zal gaan. Waar de rijders van ProSpeed, het team en de wagen geen enkel zwak punt vertoonden, waren het weer en een hele rits incidenten, met rode vlaggen als gevolg, de factoren die de kwalificaties aanzienlijk bemoeilijkten. Los van deze elementen vond het Belgische team een kruissnelheid die perfect op de race geënt is. Emmanuel Collard kwam net na middernacht op donderdagnacht de pitlane ingereden en parkeerde de Porsche 911 GT3 RSR van ProSpeed Competition in het gesloten wagenpark. In de ultieme ronden van de laatste kwalificatiesessie van deze editie 2013 van de 24 Uur van Le Mans verzekerde Manu Collard het team van een meer dan behoorlijke uitgangspositie voor de race. Maar veel belangrijker dan de startplaats is het gegeven dat zowel op woensdag als donderdag alles vlekkeloos verliep voor team en rijders en dat de Duitse succesvolle GT en zijn bemanning perfect voorbereid aan de start van de race zullen verschijnen.
Rudi Penders (Team Manager ProSpeed Competition)
“Geen enkele voorbereiding heeft vat op de klimatologische omstandigheden en raceincidenten en die hebben ons een beetje parten gespeeld. “Manu” heeft ettelijke keren een snelle ronde moeten onderbreken omwille van rode vlaggen – die een sessie tijdelijk of definitief afbreken vanwege een incident – en dan gaat er kostbare tijd verloren. Maar buiten dat, zijn we als team tevreden. De rijders en de technische crew vonden een goede balans voor de wagen, onder meer door de ervaring van “Manu”, en op geen enkel ogenblik waren wij op welke manier dan ook in een incident betrokken, wat ook de prima vorm van onze twee rookies bewijst. Als we deze lijn in de race doortrekken is alles mogelijk. We hebben collectief onze kruissnelheid gevonden.”

François Perrodo (FRA – Rijder - Porsche 911 GT3 RSR #75 – LM GTE AM)
“De onderlinge samenwerking binnen het team verloopt perfect en ik denk dat we klaar zijn voor het grote menselijke en sportieve avontuur dat Le Mans is. Zonder de diverse onderbrekingen hadden Sébastien (Crubilé) en ik nog wat meer rondjes kunnen afmalen, wat altijd een bonus is. Vooral voor het vinden van de ijkpunten op de omloop zou dat goed geweest zijn. Los daarvan ben ik echt heel gelukkig.”

Emmanuel Collard (FRA – Rijder - Porsche 911 GT3 RSR #75 – LM GTE AM)
“Ik ben blij met het resultaat, zeker omdat ik in laatste instantie ook de wagen nog heb kunnen optimaliseren. De feeling in de auto tijdens mijn snelle ronden kunnen we nu als basis gebruiken om de set-up voor de race nog te verbeteren, in zoverre dat nodig zou zijn.”

Press ProSpeed CompetitionDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24 Heures du Mans op vrijdag 21 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons