van der Horst

Voorjaarsraces: Alan Czyz wint openingsrace op nat en glad Zandvoort

Alan Czyz
Alan Czyz
Alan Czyz heeft de primeur om de eerste wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux op zijn naam te hebben geschreven. Op Circuit Zandvoort was de 17-jarige Pool een klasse apart. Czyz startte door de reversed grid vanaf de negende positie, maar had op de natte en gladde baan binnen drie ronden de leiding te pakken om vervolgens van de concurrentie weg te rijden. Op iets meer dan zeven seconden legde de in de klasse debuterende Calvin de Groot beslag op een keurige tweede positie. De strijd om plek drie wist Tomas De Backer nipt ten koste van Johan Land in zijn voordeel te beslissen. Land pakte daarmee wel de winst in de Gold Cup, terwijl Czyz naast zijn algemene overwinning ook de zege greep in de Junior Cup.
Tomas De Backer - FordStore Feyaerts
Tomas De Backer - FordStore Feyaerts
De Ford Fiesta Sprint Cup Benelux mocht op zondagochtend om 9.00 uur het programma van de Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort openen. Na vijf seizoenen met een apart Nederlands en Belgisch kampioenschap door het leven te zijn gegaan, is het de eerste keer dat er gestreden gaat worden om een Benelux-titel. Een primeur derhalve en naar wie is die gegaan? De startopstelling voor de eerste Ford Fiesta Sprint Cup Benelux-wedstrijd van het weekend wordt reglementair altijd bepaald door de omgekeerde top tien uit de kwalificatie. Daarmee op ‘pole position’ debutant Björn Dietrich, die ongetwijfeld de nodige zenuwen zal gevoeld hebben. Naast de Duitser de ervaren Philippe Huart, maar in de kwalificatie niet zonder problemen. Op rij twee Tom Vanderheyden en Johan Land en op rij drie Stefan Barewijk en de in de kwalificatie goed presterende debutant Calvin de Groot. Daarachter de jarige Esmee Kosterman, die zichzelf natuurlijk een wel heel erg mooi verjaardagcadeau kon geven, Tomas De Backer en de snelste rijder uit de kwalificatie, de Poolse tiener Alan Czyz. Kon de top drie uit de kwalificatie, die toch wel enige afstand had weten te nemen van de rest van het veld, zich snel naar voren rijden en wie durft daarbij, met in de middag ook nog een wedstrijd op het programma, de nodige risico’s te nemen?
 
Podium race 1 Voorjaarsraces
Podium race 1 Voorjaarsraces
Daarbij kwam opeens een onzekere factor. Op zondagochtend motregende het en was de baan nat, een situatie die zich in de vrije trainingen en kwalificatie nog niet had voorgedaan. Niet alleen ervaring, maar ook de bandenkeuze werd opeens extra belangrijk. Werden het regenbanden, regenbanden alleen voor of achter of toch rondom slicks? Gezien de lage temperaturen en luchtvochtigheid was een droge lijn niet direct te verwachten. Een snelle rondgang door de pits leerde dan ook dat iedereen op het eerste gezicht voor regenbanden had gekozen.
 
Na twee opwarmronden om de banden toch nog een beetje op temperatuur te krijgen, stelden de Fiesta’s zich op voor de start. Ondanks hier en daar wat doorspinnende banden kwam iedereen goed weg, waarbij Vanderheyden van de top drie de beste start leek te hebben. Vanuit de achterhoede maakten De Backer en Czyz meteen veel plaatsen goed, terwijl Kosterman een mindere had.
 
Podium Gold Cup race 1 Voorjaarsraces
Podium Gold Cup race 1 Voorjaarsraces
Bij de eerste doorkomst had de als achtste gestarte De Backer zelfs de leiding, voor Vanderheyden en Czyz. Kosterman kwam als zevende door. Barewijk was teruggevallen naar plek negen. Zoals verwacht nam Czyz al snel de tweede positie over en lag bij de tweede doorkomst op 0,1 seconde van de leidende De Backer. Achter de op een derde plaats rijdende Vanderheyden volgden Huart, Land, De Groot, Kosterman, Barewijk en Dietrich (die er in de Tarzanbocht even af was geweest).
 
In de derde ronde had De Backer op het gladde asfalt een fout gemaakt, want opeens leidde Czyz met een voorsprong van 3,5 seconden op de snelle Belg. De Groot deed het ook uitstekend want de debutant kwam als derde door, terwijl ook Land Vanderheyden was gepasseerd. De Groot ging uitstekend en nam in ronde vier zelfs de tweede positie over van De Backer – geplaagd door een sputterende motor -, waarbij Kosterman ook aan een opmars was begonnen en op plek vijf was aangeland. Opvallend waren de kleine onderlinge verschillen. Alleen Czyz was met een voorsprong van ruim zes seconden een klasse apart.
 
Junior podium race 1 Voorjaarsraces
Junior podium race 1 Voorjaarsraces
In de vijfde ronde raakten Kosterman en Vanderheyden elkaar waarbij de Nederlandse terugviel naar plek zeven en de Belg, met schade, zelfs even de pits moest opzoeken. De Backer bleef hinder ondervinden van het wegvallen van enig vermogen, want de doorgaans zo snelle Belg werd ook gepasseerd door Land die daarmee op plek drie kwam te liggen. Halverwege de race leidde Czyz met een voorsprong van 6,5 seconden op De Groot, die op zijn beurt een marge van drie seconden had op Land. Daarachter op twee seconden De Backer. Op vijf Huart die op korte afstand gevolgd werd door Barewijk en Kosterman. Dietrich was na zijn uitstapje ver teruggevallen, terwijl Vanderheyden definitief de pits indook.
 
Met nog een kleine acht minuten te gaan leidde Czyz met een voorsprong van 6,8 seconden op De Groot. De op een derde plaats liggende Land liet zich verrassen op een nat gedeelte, spinde in de twaalfde ronde en viel terug tot achter De Backer en had opeens Kosterman op minder dan zes seconden achter zich. Daarachter volgden Huart, Barewijk en Dietrich.
 
De laatste ronde ging in met Czyz aan kop. De Pool van de Nowicki Auto Serwis lag een kleine acht seconden voor op De Groot. Op plek drie werd De Backer toch weer bijgehaald door Land, die ruim drie seconden per ronde sneller was.
 
Zo won Czyz, met de debuterende De Groot op een uitstekende tweede plaats. De Backer wist zijn derde positie nog net te behouden en hield Land op 0,6 seconden achter zich. Achter Land legde Kosterman beslag op plek vijf, met Huart op zes en Barewijk op zeven. Dietrich sloot zijn debuut in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux af op plek acht.
 
Czyz pakte met zijn algemene overwinning ook de winst in de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, voor De Groot en Kosterman. In de Gold Cup (30 jaar en ouder) ging de winst nog naar Land, voor Huart en Barewijk. Dankzij De Backer ging in het Ford Dealer Team Championship de eerste beker van het jaar naar FordStore Feyaerts, voor Ford Peerlings (met Huart).
 
Race 2 start om 14u30 met deze keer een normale startgrid, met helemaal vooraan “pole”-man Alan Czyz, en naast hem Tomas De Backer…
 
Uitslag – Race 1: 1. A. Czyz, 14 ronden; 2. C. de Groot, op 7.421; 3. T. De Backer, op 30.909; 4. J. Land, op 31.584; 5. E. Kosterman, op 40.185; 6. P. Huart, op 46.611; 7. S. Barewijk, op 47.070; 8. B. Dietrich, op 1.03.365; Niet geklasseerd: T. Vanderheyden

Ford Fiesta Sprint Cup Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 16 april 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Voorjaars races.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons