van der Horst

Voorjaarsraces: Naar een Benelux-titelstrijd tussen Tomas De Backer en Alan Czyz

Tom Feyaerts en Tomas De Backer.
Tom Feyaerts en Tomas De Backer.
Met de Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort is de Ford Fiesta Sprint Cup toe aan de eerste van de zeven voorziene race-weekends waarin voor de eerste keer wordt gestreden voor Benelux-punten!
  • LTF
Alan Czyz
Alan Czyz
Sinds 2019 kennen we binnen de Ford Fiesta Sprint Cup weliswaar de Belgisch-Nederlands getinte Dutch Belgian Super Star – vorig jaar gedomineerd door Belg Tomas De Backer – maar het betrof een door V-Max Racing Management in het leven geroepen challenge, met apart en volgens de geldende reglementen KNAF en RACB Sport aparte klassementen én puntenbarema voor de Belgische en Nederlandse kampioenschappen. Door het via KNAF toekennen van het Benelux-statuut, wordt er voortaan nog enkel rekening gehouden met één algemeen klassement, waarin alle rijders voor gelijkaardige punten zullen strijden. Dat geldt eveneens voor de Divisie 1, zeg maar de Junior, en de Divisie 2 ofte Gold Cup, die openstaat voor alle rijders ouder dan dertig jaar. Ook het totdan Belgisch gekleurde Ford Dealer Team Championship wordt voortaan opengetrokken naar Nederlandse Ford-verdelers. Het samenvoegen van de twee kampioenschappen tot één grote Benelux-competitie heeft als gevolg dat de startgrid niet meer wordt opgesplitst in een Belgische of Nederlandse Top 5, en dat er voor Race 1 een omgekeerde Top 10, overall, geldt, en in Race 2 de snelste rijder vooraan op de grid plaatsneemt!
 
Met zijn 150 pk, laagdrempelige technische instap en close racing toonde de Ford Fiesta Sprint Cup van bij de start in 2018 duidelijk dat het een ideale kweekvijver was voor jongeren die wilden doorstromen naar een snellere race-klasse. De lijst is lang van rijders die in de Fiesta de knepen van het vak leerden en er zich in de kijker reden. Enkele namen van ex-Fiesta-kampioenen? Kenny Herremans, Loek Hartog, Nathan Vanspringel, Colin Caresani, Daan Pijl, Rik Koen, Laurens de Wit…
 
Philippe Huart - Ford Peerlings
Philippe Huart - Ford Peerlings
Zonder Sen Roodenburg, Senna van Soelen en Gianni van de Craats – jawel, allen doorgestroomd naar de M2 Cup – mogen we ons aan de spits verwachten aan nieuwe duels tussen twee rijders die vorig jaar de degens kruisten met de geciteerde Nederlanders en dit jaar bijtekenen in de Ford Fiesta Sprint Cup: Belg Tomas De Backer en Pool Alan Czyz. De Dutch Belgian Super Star-laureaat (en Belgisch kampioen) komt voortaan uit voor het eerder reeds gelauwerde FordStore Feyaerts, terwijl de 17-jarige Pool nog steeds kan terugvallen op het familiale Nowicki Auto Serwis. Als we het lijstje van de Dutch Belgian-hiërarchie overlopen, kunnen we niet naast Philippe Huart, die bij Ford Peerlings toe is aan een zesde seizoen in de Fiesta Cup, en Stefan Barewijk, kijken. Barewijk, officieel rijdende voor Technova College, krijgt er binnen de structuur van Bas Koeten Racing Esmée Kosterman (17) bij als teammaat en ook zij kan in wat haar derde jaar wordt, een rol van betekenis spelen tegenover De Backer-Czyz-Barewijk-Huart. Hetzelfde kan gezegd worden van 19-jarige Calvin de Groot. De ex-karter leerde de stiel in de C1 Racing Cup en wil onder de vlag van het Belgische Oeste Racing in de Fiesta Cup bevestigen. Verrassen, dat deed Tom Vanderheyden in de #102 Ford Peerlings vorig jaar in Francorchamps en mogelijk zullen we hetzelfde kunnen zeggen van nieuwkomer zoals Duitser Björn Dietrich (Nitro Racing) of Marnix de Wit (MV Racing), terwijl Johan Land éénmalig zelf achter het stuur kruipt van de EJ Automotive by Ninecloud Racing.
 
Aan het programma van de Ford Fiesta Sprint Cup wordt niet geraakt. Na een lange vrije testsessie, samen met de Mazda MX5 Cup, op vrijdag 14 april, volgen er op zaterdag 15 april twee vrije trainingen van telkens dertig minuten en afsluiten doen we met de kwalificaties om 17u30. Race 1 gaat van start op zondag 16 april, klokke 9u05 en Race 2 wordt om 14u30 op gang geschoten, telkens goed voor dertig minuten close racing! Voor de tweede afspraak van dit zesde seizoen is het dan even wachten en gaat het pas op 2, 3 en 4 juni met de Spa Euro Race richting wat bekend staat als het mooiste circuit ter wereld!

Deelnemers Benelux Ford Fiesta Sprint Cup 2023:
 
21           AB Automotive                                                 Benjamin Abeloos (B) (*)
25           MV Motorsport                                                 Marnix de Wit (NL)
28           Nitro Racing                                                     Björn Dietrich (D)
30           FordStore Vanspringel                                     Geoffrey Vanspringel (B) (*)
34           Technova College Racing                                Stefan Barewijk (NL)
46           Nowicki Auto Serwis                                         Alan Czyz (PL)
65           Bas Koeten Racing                                          Esmee Kosterman (NL)
66           MV Motorsport                                                TBA
80           EJ Automotive by Ninecloud Racing               Johan Land (NL)
86           EJ Automotive by Ninecloud Racing               TBA
95           Azerti                                                               Wim Coekelbergs (B) (*)
97           FordStore Feyaerts                                          Tomas De Backer (B)
98           Ford Peerlings                                                  Philippe Huart (B)
102         Ford Peerlings                                                  Tom Vanderheyden (B)
128         Nitro Racing                                                     TBA
143         Oeste Racing                                                    Calvin de Groot (NL)
 
(*) niet aan de start in Voorjaarsraces

Benelux Ford Fiesta Sprint CupDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op donderdag 13 april 2023.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons