van der Horst

VRM Voorjaarsraces: Tomas De Backer stevig puntenleider na tweede plaats in race 2

Tomas De Backer - Ford Peerlings
Tomas De Backer - Ford Peerlings
Nadat hij eerder vandaag in Race 1 de volle Belgische pot pakte, en ook de match België-Nederland won, had Tomas De Backer in Race 2 voldoende aan een tweede plaats om het weekend in Nederland af te sluiten als sterk leider in het Belgisch kampioenschap !
  • De Swert Opticiens
Nathan Vanspringel - FordStore Vanspringel
Nathan Vanspringel - FordStore Vanspringel
Zoals verwacht werd, kon de rijder van de #97 Ford Peerlings in de start van die tweede race optimaal profiteren van zijn ‘pole’-plek en als leider van de meute de Tarzan-bocht aansnijden, meteen op de hielen gezeten door Nathan Vanspringel, gestart als tweede. Gianni van de Craats vatte daar al plaats als derde en zou één ronde verder voorbij Vanspringel gaan en op zoek trekken naar de zwarte Fiesta van De Backer. In de derde ronde kon deze laatste niet weerstaan aan de druk van de Nederlander. 
 
« In het bochtenwerk kon ik Gianni wat bijbenen, maar op de rechte stukken verloor ik systematisch terrein, » deed Tomas achteraf zijn verhaal. « Ik nam aldus vrede met de 2de plaats, wetende dat Vanspringel achter mij bleef en ik zodoende de twintig Belgische punten kon beveiligen. In het kader van het BK doe ik hier een goede operatie, ik verlaat Zandvoort met 41 punten op het scorebord en trek als leider naar de volgende afspraak op Circuit Zolder. Mij hoor je niet klagen ! » 
 
Voor de Top 3 waren de teerlingen snel geworpen en spanning diende gezocht in de strijd om de derde plaats op het Belgische podium, met Philippe Huart, Giovanni Van Lil en ook Geoffrey Vanspringel als sparring partners. Bovendien kregen zij op de piste het gezelschap van snelle Fin Veeti Rajala en Alan Czyz en knokten al die tijd op een zakdoek voor elke meter.  

Podium race 2 Zandvoort
Podium race 2 Zandvoort
Het duo Huart-Van Lil wist zich uiteindelijk los te werken van dit groepje, met nog steeds die derde plaats op het Belgische podium als inzet. Een gevecht dat niet geheel rimpeloos verliep. Wegens het loskomen van het (verplicht) veiligheidnet aan het portier, werd Huart, aan de hand van de zwart-oranje vlag, door de koersdirectie aangemaand de pitlane op te zoeken. Toen Huart finaal binnenreed en daar te horen kreeg waarover het ging, besloot hij de handdoek in de ring te gooien. Die beslissing had meer te maken met de onvrede over de manier waarop hij in de laatste beslissende ronden ‘contact’ had met Van Lil. De koersdirectie was hoe dan ook al eerder overgegaan tot een onderzoek. Na het aanhoren van de twee rijders en het bekijken van de beelden in de bewuste Hugenholtz-bocht - ook onboard -, werd Van Lil daarop bedacht met het verlies van twee plaatsen. 
 
Hierdoor schuift Geoffrey Vanspringel op naar die 3de plek en vervoegt daar broer Nathan en winnaar Tomas De Backer. 
 
Met slechts twee Belgische Junioren aan de start, verdeelden ook daar Tomas De Backer en Nathan Vanspringel de winst en dankzij dezelfde Tomas De Backer pakte Ford Peerlings andermaal de beker in het Ford Dealer Team Championship. 
 
Volgende afspraak van de Ford Fiesta Sprint Cup op 10, 11 en 12 juni op Circuit Zolder met de Zolder Superprix. 
 
Race 2:  1. Van de Craats, 15 ronden; 2. T. De Backer  op 3.498; 3. N. Vanspringel, op 18.793; 4. Czyz, op 26.183; 5. Van Soelen, op 27.691;  6. G. Vanspringel, op 32. 281; 7. Van Lil, op 26.446; 8. Rajala, op 32.766; 9. Roodenburg, op 33.086; 10. Barewijk, op 32.226; 11. Ploeg, op 42.095; 12. Kosterman, op 45.631; 13. Abeloos, op 1.57.714; 14. Olejniczak, op 1 ronde; 15. Zagorski, op 2 ronden; 16. Huart, op 5 ronden. 

Ford Fiesta Sprint CupDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 10 april 2022.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons