van der Horst

VW Fun Cup powered by Hankook: een aftrap in stijl in Mettet!

VW Fun Cup powered by Hankook - Kronos 8 Hours of Mettet
VW Fun Cup powered by Hankook - Kronos 8 Hours of Mettet
De winter was bijzonder lang voor alle liefhebbers, maar het wachten is bijna voorbij! Komend weekend geeft de wereld van de VW Fun Cup powered by Hankook afspraak op het Circuit Jules Tacheny voor de Kronos 8 Hours of Mettet, de eerste van zeven afspraken van een seizoen waar reikhalzend wordt naar uitgekeken.
--- Deelnemerslijst Kronos 8 Hours of Mettet (PDF) --- 
 
Promotor Kronos Events heeft afgelopen winter alles in het werk gesteld om van het seizoen 2019 een grand cru te maken. En de beloning voor die inspanningen is samen te vatten in één cijfer: 47. Bijna 50 teams hebben dus een inschrijfformulier ingediend om het nieuwe seizoen aan te vatten tussen Samber en Maas! Gezelligheid, plezier en fairplay worden dus de sleutelwoorden van deze Kronos 8 Hours of Mettet. Ook het sportieve aspect is meer dan veelbelovend, met meer dan tien zegekandidaten in het algemene klassement en een eveneens erg open strijd in de andere klasses (Fun, Pure, Evo2 en Biplace). De acht uur wedstrijd (start op zondag om 10 uur) worden dus fascinerend.
 
De nieuwe regel voor Top Gun-rijders (of maximaal één toprijder per wagen) heeft de kaarten opnieuw verdeeld. Regerend kampioen Milo Racing heeft zijn toppers immers opgesplitst over drie wagens… waarvan de bemanningen bij elke race worden aangepast! In Mettet wordt de #280 toevertrouwd aan Lorenzo Donniacuo, Christophe Nivarlet en indoor kartingrijder Benjamin Kaivers. Aan het stuur van de #289 zit een jong trio, aangezien Kevin Balthazar een team zal vormen met kartingrijder Matteo Raspatelli (leider in de IAME Series Benelux in X30 Senior) en gewezen Belgisch Clio Cup-kampioen Romain Degeer. De te duchten Kevin Caprasse wordt tot slot de kapitein van de #149, met Giovanni Scamardi en Tom Rensonnet als teamgenoten.
 
VW Fun Cup - Jac Motors
VW Fun Cup - Jac Motors
Maar de concurrentie aast op revanche! Jac Motors by MTE plaatste vorig jaar twee wagens op het eindpodium en wil komend seizoen minstens even goed doen met twee sterke trio’s. Michaël Leenders en Laurent Jaspers worden opnieuw gekoppeld op de #44, maar door de nieuwe Top Gun-regel viel de keuze voor de derde man bij Hubert Bauthier (leider van de IAME Series Benelux in X30 Master). Mathieu Detry stapt dan weer over van de #44 naar de #269, waar hij zal samenwerken met Sébastien Incardona en de Fransman Stéphane Perrin, nieuwkomer in het team.
 
DRM Motorsport zal zijn krachten niet sparen en bijgevolg niet minder dan vijf eenzitters inschrijven. Met het drietal Amaury Richard-Gilles Smits-Stéphane Lémeret aan het stuur van de #2 zijn we aanbeland bij een van de grote favorieten van het nieuwe seizoen. Maar de #299 van patron Matthieu de Robiano, die uitkomt naast de snelle Nico Verdonck en een Rodrigue Gillion die meer en meer progressie boekt, zou ook weleens kunnen verrassen. Aan het stuur van de #399 hoopt Wolfgang Reip zijn snelheid te laten spreken. Kan de gewezen kampioen van de Blancpain GT Series Endurance Cup concurreren met de specialisten van de VW Fun Cup?
 
Bij die specialisten hoort natuurlijk ook Allure Team, dat zijn voltijdse terugkeer maakt naar het kampioenschap van Kronos Events, na drie opeenvolgende titels van 2015 tot en met 2017. De ambitie is om die titelkoers terug te vinden en de bemanning van de #277 ligt in lijn met het glorieuze verleden van het team, met Cédric Bollen, Sébastien Kluyskens en Gilles Debrus. Maar dat is niet alles! De Luikse formatie heeft immers een tweede troef in handen, dankzij de #777 van Guillaume Mondron, Emile De Dryver en Simon Tourneur.
 
Martin Leburton, eveneens geklasseerd als Top Gun-rijder, vond voor komend seizoen onderdak bij Acome Racing, waar hij het stuur van de #426 zal delen met ex-kampioen Pierre Piron en zijn zoon Gilles. Ook dat trio zou na acht uur wedstrijd een hoofdrol moeten spelen!
 
Outsiders bij de vleet
 
VW Fun Cup - Clubsport Racing
VW Fun Cup - Clubsport Racing
De lijst met favorieten voor de zege bestaat op het eerste gezicht uit een tiental teams met een Top Gun-rijder. Maar de tenoren van de twee andere categorieën (de klasse Fun voor wagens zonder Top Gun aan boord en de klasse Pure voor rijders die alleen de VW Fun Cup als ervaring hebben) hopen zich te onderscheiden. Een volledige lijst voorstellen is onmogelijk, maar enkele teams springen meteen in het oog. Comtoyou Racing strandde vorig jaar aan de voet van het eindpodium en kan opnieuw rekenen op de #291 met een viertal dat bestaat uit David Dermont, Dominique Bustin, Gilles Verleyen en Tristan Földesi. Met Kris Cools, Johan Huygens en ex-kartman Marnik Battryn, briljant in de Belcar vorig seizoen, heeft ook Clubsport Racing een erg sterk trio verzameld op de #415.
 
We kunnen niet wachten om Anthony Lambert en William Godefroid (twee gewezen kartingrijders van erg hoog niveau) aan het werk te zien op de #219 van het nieuwe CG Racing, net als de jonge Nygel Verhaeren (ex-finalist van het Stuurwiel van het RACB National Team), Paul Theysgens (Belgisch kampioen indoorkarting) en Arthur De Dryver (de tweede zoon van Bernard) op de #65 Leader Racing. Voormalig Belgisch kampioen indoorkarting Matts Breckpot, Sofian Tahere, Geoffrey Mertens en Pascal Van Het Groenewoud zijn eveneens afkomstig van de viertaktkarting, en zullen de kleuren verdedigen van AC Motorsport op de #888, terwijl de #281 wordt bestuurd door patron Arnaud Quédé en zijn vrienden Benoit Arnaudet en Sébastien Morel.
 
In het kamp van Acome Racing horen zowel de #4 (Alexandre Charlier-Nicolas Fedorenko-Reiner Weisshaupt-Stéphane Charlier) als de #278 (Manu Nava-David Doutrepont-Anthony Rosa) bij de favorieten in het Pure-klasesment. Een categorie waarin DZ Racing by Acome zijn titel op het spel zal zetten met de #255 van Jean-Luc Vandormael, Amine Zeghouani, Sébastien Dorkel en Hakim Ouassini. Verder vermelden we ook graag de Italianen van 8Ks Corse Team (met Andrea Portatadino, Federico Sordini et Peter Belshaw) en de #422 van Michaël Mazuin Sport met Damien Dupont als wegkapitein van een team dat verder is samengesteld uit de familie Mazuin Michaël, Camille en Louis) en de jonge Antoine Potty, jongere broer van Maxime. Altijd van de partij is McDonald’s Racing, met vaste rijders François Bouillon, Xavier Gérard en Marc-Olivier Van Oppens. Met de deelname van ex-Europees GT4-kampioen Eric De Doncker (#178 Milo Racing) wordt eens te meer duidelijk dat de VW Fun Cup rijders met een erg verschillende achtergrond aantrekt.
 
Twee Evo2’s (met TDI-krachtbron) betwisten de overwinning in de klasse, met regerend kampioen JUSI Racing (Jurgen Vermeulen-Kurt Heirman-Diederick Ceyssens-Daan Moeur) dat wordt uitgedaagd door SGRT.be (Simon Lurkin-Raf Makowczynski-Marvin Herman-Florian Budts), twee teams die eveneens hopen een rol te spelen in het algemene klassement.
 
Biplaces: op jacht naar Carpass
 
VW Fun Cup - Monster by Milo Biplace
VW Fun Cup - Monster by Milo Biplace
Carpass LRE, kampioen vorig jaar, komt zijn titel verdedigen bij de Biplaces. Stéphane Lémeret, Miguel Coppieters, Philippe Wintgens, Philippe Reynens en Edouard de Braekeleer hebben de rangen van preparateur DRM Motorsport vervoegd voor het nieuwe seizoen, maar aan hun ambities werd niet geraakt: ze willen hun kroon behouden. Onder het tiental wagens dat op de startgrid verwacht wordt, zijn de grootste rivalen zonder twijfel Francis Plunus en Eric Jardon, vervoegd door Christian Houbben op de #342 Monster by Milo.
 
De #360 CBRS by Milo is een vaste klant op het podium en kan eens te meer rekenen op zijn trio Alain Dupont-Michel Koning-Philippe Fisette. Naast de twee teams van Lisalux Racing (Marc Bogaert-Stéphane Loesel-Fred Heylbroeck-Lucien Bourdeaux-Maxime Lacrosse-Alexandre Camp delen het stuur van de #322 en de #330), houden we vooral nieuwkomers CG Racing, met ex-kartrijder Martin Brunet en Maxime Musin op de #364 en de #361 Credeco by Leader van Philippe Denis, Quentin Denis en Norbert Camara in het oog. Michaël Mazuin Sport vult tot slot zijn deelname met de Monoplace aan met de Biplace #375 voor Damien Dupont, Michaël Mazuin en ‘juniors’ Antoine Potty, Camille Mazuin en Louis Mazuin.
 
U heeft het begrepen, deze eerste manche van de VW Fun Cup powered by Hankook oogt sterk, erg sterk zelfs. De kwalificatiesessie vindt plaats op zaterdag van 14 tot 17 uur, gevolgd door een Superpole voor de vijftien snelste rijders op zaterdag om 17.15 uur. Zondag, na een ochtendlijke warm-up, wordt de start van de Kronos 8 Hours of Mettet gegeven om 10 uur. Laat de kans niet liggen en wees erbij!

Foto's: Kronos Events - Letihon



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons