van der Horst

Waarom antivries belangrijk is voor uw wagen

De termen antivries en koelvloeistof worden door elkaar gebruikt. Antivries is een concentraat op basis van glycol, dat moet worden verdund voor toevoeging aan het koelsysteem van de auto. Zoals de naam reeds verraadt, gaat het bevriezing van de koelvloeistof tegen. Antivries heeft roestwerende eigenschappen en voorkomt de vorming van afzettingen in de motor. Koelvloeistof is een oplossing van antivries en water die de motor voor oververhitting behoedt.
  • MF Racing

Antivries: welke kleur?

Bij aanschaf moet voor de keuze van het juiste product voor uw auto worden gelet op de producteigenschappen op het etiket. Antivries is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De kleur is een indicatie van de samenstelling en de houdbaarheid, alsook van de geschiktheid voor specifieke automerken en -typen.
 
Groene PEMCO antivries 913 hoeft niet te worden verdund en beschermt het koelsysteem van de wagen binnen een temperatuurbereik van -40 tot + 125 °C. Het product is nitraat- en fosfaatvrij en bevat geen amine. Dit middel wordt specifiek aanbevolen voor motoren die extra warmteafvoer vereisen, zoals turbomotoren en de systemen van moderne commerciële voertuigen. Groene koelvloeistof is geschikt voor de automerken Peugeot en Citroën, maar wordt ook aanbevolen voor een reeks merken van GM.

Koelvloeistof vervangen: hoe vaak?

De vervangingsfrequentie hangt af van het automerk. Ook de kleur koelvloeistof speelt een rol. De aangegeven levensduur van PEMCO antivries 913 is minimaal 5 jaar. Doorgaans wordt voor antivries een verversingsinterval van gemiddeld 50.000 km aangegeven. Wanneer antivries te lang in de motor circuleert, verzuurt het en verliest het zijn roestwerende eigenschappen. De additieven lossen op en de vloeistof werkt niet langer effectief. Het kan dan ook helemaal geen kwaad om bij gelegenheid van onderhoudsbeurten zowel de kwaliteit als het peil van de koelvloeistof te checken. Wanneer de antivries troebel of verkleurd is of wanneer er deeltjes in drijven, is het hoog tijd voor verversing. Wanneer ondanks geregeld bijvullen het peil blijft dalen, heeft het koelsysteem een lek: op naar de autowerkplaats!  
 
De verversing van de vloeistof is een klus die elke autobezitter makkelijk zelf kan klaren. Voer vloeistofvervanging uitsluitend bij koude motor uit. Zet de verwarming op de hoogste stand, tap de oude koelvloeistof af en vang deze op in een bak onder het aftappunt. NB: antivries is chemisch afval. Sluit het aftappunt en vul de koelvloeistoftank tot aan de max-indicator en de radiateur tot aan de vulhals. Start de motor. Het vloeistofpeil zal iets zakken. Schakel de motor uit, laat afkoelen en vul opnieuw bij. 
 
Tip
Uw autoboekje en het etiket op de fles PEMCO antivries 913 zijn een adequate handleiding voor correcte toepassing. Mengen van verschillende kleuren antivries moet worden vermeden. De chemicaliën kunnen gaan reageren met motorschade als gevolg. Jaag uzelf niet onnodig op kosten.

Tekst: Hans SegersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op donderdag 13 januari 2022.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons