van der Horst

Wales: Ogier leidt - Neuville klampt aan na openingsdag

Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Na enkele wedstrijden over asfalt of een mix van asfalt en gravel in Spanje, krijgen de piloten opnieuw vier dagen natte, drassige en onverharde wegen voor de wielen geschoven in Wales. Nog voor de start van de rally was er opschudding toen Sordo een straftijd van vijf minuten kreeg aangesmeerd. Dit was een gevolg van een administratieve fout bij Citroën dat zich verontschuldigde bij Sordo. Blijkbaar was het chassis van Sordo afkomstig van het tweede team (Abu Dhabi Citroën Team), ingezet in het Citroën Total Abu Dhabi Team. De teams zijn beperkt tot acht chassis’ en blijkbaar was dit hierdoor de negende in de rij.
Tijdens de kwalificatie toonde kervers wereldkampioen Ogier zich de snelste met amper 7/100 sec. voorsprong op Thierry Neuville. Novikov volgde op 1,8 sec voor Latvala, Ostberg, Hirvonen, Kubica, Sordo, Mikkelsen, Prokop en Solowow. Ogier verkoos om als tweede te starten waarop Neuville en Novikov zijn voorbeeld volgden, terwijl Latvala het parcours mocht openen.

De eerste KP van Gwydyr over 6,95 km werd een 1-2 voor Volkswagen met winst voor Ogier met een klein verschil van 1,3 sec. op teammaat Latvala die 3/10 sneller was dan Neuville. Mikkelsen en Hirvonen moesten reeds respectievelijk 5 en 7 seconden toegeven. De debuterende Kubica klokte de 8ste chrono, ex aequo met Sordo die uiteraard deze chrono niet omgezet ziet in de tussenstand en verhuisde omwille van de vijf minuten straftijd naar de 54ste plek. De Spanjaard wacht een moeilijke inhaalrace.

Eenzelfde scenario tijdens de tweede KP met opnieuw Ogier die het nipt haalde voor Latvala en Neuville die goed aanklampte bij de beide VW Polo’s. Ook Hirvonen en Ostberg reden een sterke tweede proef en wipten in de tussenstand over Mikkelsen die 17 seconden moest toegeven.

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
De derde KP over 7,52 km, de laatste van de eerste dag, was voor onze landgenoot Thierry Neuville die 4/10 sec. sneller was dan Ogier en 3,4 sec voorsprong had op Latvala. Hierdoor pakt Neuville de tweede plaats over van de Fin en gaat rusten met een achterstand van 3,2 sec. op Ogier en een voorsprong van 2 tellen op Latvala.

Het is duidelijk dat het een driestrijd zal worden tussen de VW Polo’s van Ogier en Latvala en de Ford Fiësta van Neuville die heel dicht bij elkaar staan na drie KP’s goed voor 24 km tegen de klok. Hirvonen kijkt reeds aan tegen een achterstand van 16 seconden, terwijl Ostberg, Mikkelsen, Kubica en Novikov een respectievelijke achterstand kennen van 24, 27, 35 en 37 seconden.

Een opwarmertje, want morgen vrijdag staan maar liefst vier proeven van 32 km op het programma.

In ieder geval is Neuville goed aan de rally begonnen en onze landgenoot dwingt Latvala zodoende in de aanval inzake de strijd om de titel van vice kampioen.

Foto's: RIP / Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 14 november 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally of Great Britain.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons