van der Horst

Wales: Wie vult het podium naast Ogier?

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Het wordt dit weekend in Wales nog knokken voor de tweede plaats of de titel van vice kampioen tussen onze landgenoot Thierry Neuville en de Fin Jari Matti Latvala. Toch vrij bizar dat Ogier en/of Volkswagen Latvala niet liet winnen in Spanje, want dan hadden de kansen voor de Fin er beter uit gezien en had Volkswagen een betere uitgangspositie gehad op een 1-2 in de eindafrekening.
Nadat de Fransman Sebastien Ogier reeds eerder de WK titel achter zijn naam schreef en ook Volkswagen reeds zeker is van de titel bij de constructeurs, is de strijd nog volop aan de gang voor de overige ereplaatsen. Neuville ligt in tweede stelling en heeft een voorsprong van 14 punten op de Finse VW-rijder Latvala die op zijn beurt een bonus heeft van 18 punten op de Citroën van Hirvonen en 27 punten op diens teamgenoot Sordo. En dat terwijl er nog 28 punten te verdienen zijn.

Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Wat er ook gebeurt, onze landgenoot Neuville is nu reeds zeker van minimum een derde plaats en dus het podium. De enige die zijn tweede plaats nog kan bedreigen is Latvala. Indien de snelle Fin er in slaagt om de rally te winnen en daar bovenop nog eens drie, twee of een punten extra te pakken tijdens de Power Stage, heeft Neuville genoeg aan de derde plaats om zich de titel van vice kampioen toe te eigenen. Indien Latvala wint zonder extra punten in de Power Stage, dan heeft Neuville genoeg aan de vierde plaats. Wordt Latvala tweede met punten uit de Power Stage, dan mag Neuville pas als zesde aantikken. Zonder punten uit de Power Stage wordt dit een achtste plaats voor de Ford-rijder. Zo zijn er nog een aantal scenario’s, maar in ieder geval moet de Fin binnen de top 3 eindigen, wil hij nog een kans maken op een 1-2 voor Volkswagen in de eindafrekening. Indien Neuville het einde niet haalt en ook niets scoort in de Power Stage, moet Latvala minstens vijftien punten pakken wat overeenkomt met een derde plaats of een vierde en een zege in de Power Stage.

Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Maar…ook Hirvonen kan Latvala nog kloppen voor de derde plaats indien zijn landgenoot geen goede score haalt of de wedstrijd niet uitrijdt. Zelfs Sordo maakt nog een mathematische kans op het podium, maar dan moet de Spanjaard de rally en de Power stage winnen en mogen Latvala en Hirvonen de finish niet zien.

Foto's: RIP/Ferraro



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 14 november 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally of Great Britain.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons