van der Horst

Wales GB: De rally van de laatste kans voor Neuville

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Moneytime. Nog drie rally's voor de boeg in het WRC en Ott Tänak komt steeds dichter bij een eerste titel. Sébastien Ogier dringt nog aan, maar voor Thierry Neuville is het alle hens aan dek wil hij nog een kans maken op de hoofdvogel. Bij Hyundai lijken ze niet langer wakker te liggen van de rijderstitel. Wales kan wel eens heel bepalend blijken.
  • Dreamdrive
Even recapituleren. Ott Tänak telt 210 punten, Sébastien Ogier 193 en Thierry Neuville 180. De Belg staat dus al een overwinning en een volle pot Power Stagepunten achter. 

Ook al was Turkije geen voltreffer voor Tänak, toch blijft de Est voorlopig de topfavoriet voor de titel in 2019. De spits bij Toyota domineerde de volledige lente en zomer, en kan straks gaan oogsten. In Wales komt hij terug op zijn favoriete ondergrond al zal hij er na vorig jaar wellicht niet al te beste herinneringen aan over houden. Tänak verkeek vorig jaar zijn titelkansen toen hij iets te enthousiast een jump nam en moest opgeven, terwijl hij aan de leiding lag. De rest is geschiedenis. Ogier won en legde er de basis voor zijn zesde titel.

De Fransman zit trouwens na een desastreuze rally in Duitsland terug in het goede spoor. Ogier reed een beresterke rally in Turkije waarmee hij zich terug in de strijd om de titel wierp. En als het einde van het seizoen nadert, dan is Ogier op zijn best. Hij moet ook de druk van de WK-leider niet ondergaan wat in zijn voordeel kan spelen.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville is nog net niet KO geslagen maar hangt al stevig in de touwen. Je zou kunnen stellen dat hij vrank en vrij mag gaan aanvallen, maar dat is niet het geval. Integendeel, Alain Penasse liet zich deze week al ontvallen dat hij niet meer gelooft in de titelkansen van de Belg, wat meteen de voorbode was van een duidelijk bevel: punten pakken voor Hyundai en de Koreanen eindelijk eens die merkentitel schenken. Hoe die boodschap is binnengekomen bij Neuville zal dit weekend moeten blijken. In ieder geval: de Oostkantonner heeft het niet meer in eigen handen, ook al zou hij nog mogen zijn kans gaan.

Verderop: nog steeds geen Elfyn Evans, winnaar in 2017, die zijn thuisrally moet laten schieten. Pontus Tidemand krijgt weer een kans bij M-Sport. Bij Hyundai geen Dani Sordo, noch Sébastien Loeb, maar wel Craig Breen die moet strijden om de Koreaanse knikkers. Toyota rekent op het vaste trio, Citroën op hun gekend duo.

Om in de gaten te houden: Guillaume de Mévius mag ervaring opdoen aan het stuur van de RACB-Citroën en Hayden Paddon waagt zich aan een nieuwe comebackpoging met de Ford Fiesta R5 MKII.

De rally telt 22 proeven, goed voor 310 kilometer tegen de klok. De hoofdbrok is voor zaterdag met geen enkele proef, op de showproef na, onder de 20 kilometer. Onder meer Hafren Sweetlamb staat dan op het programma. Beginnen doen ze Gwydir, donderdagochtend, met de shakedown.

Foto: Toyota Gazoo en Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 2 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Groot-Brittannië.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons