van der Horst

Wales GB: Ott Tänak beste nachtraaf

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Na de openingsdag in de Wales GB Rally staat Ott Tänak aan de leiding. Thierry Neuville viel vrijdagavond van het virtuele podium toen de zon onder ging.
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
De grote drie verdeelden de snelste tijden vrijdagmiddag netjes onder elkaar. Sébastien Ogier (Citroën) opende het best met twee snelste chrono's. Thierry Neuville (Hyundai) graaide ook eentje mee op de korte proef van Slate Mountain, maar toen de avond viel stond er geen maat meer op Ott Tänak (Toyota), die zich voorbij zijn concurrenten murwde en extremis ook nog de leiding over nam van Kris Meeke (Toyota) die op de slotproef nog naar plaats drie zakte.

In de algemene stand blijft het uitermate spannend. Tänak heeft een voorgift van 3.4 seconden op Ogier die op zijn beurt gesandwicht zit tussen de Toyota's. Meeke die genoot van een dagje kop trekken, is namelijk derde op 3.6 seconden van zijn kopman. Neuville is vierde op 8.4 seconden. De Belg voelde zich minder in zijn sas na de middag en liet heel wat seconden liggen tijdens de nachtelijke proeven. "Ott startte zes minuten vroeger. Dat zal wel een verschil geweest zijn", aldus de Belg over het rijden in het schemerdonker.

Andreas Mikkelsen (Hyundai) is vijfde maar volgt al op 25.7 seconden. Teemu Suninen, Elfyn Evans en Pontus Tidemand staan netjes bij elkaar in hun Ford Fiesta's. Craig Breen (Hyundai) doet er alles aan om de troepen van M-Sport achter zich in bedwang te houden op de zesde plaats. De Ier rijdt opnieuw een meer dan degelijke wedstrijd voor Hyundai.

De middaglus eiste ook slachtoffers. Jari-Matti Latvala (Toyota) en Esapekka Lappi (Citroën) vielen quasi gelijktijdig uit na een crash. 

Morgen zijn er zeven proeven. Onder meer het legendarische Sweet Lamb staat dan op het menu. Extra moeilijkheid is dat er geen service voorzien is tussen de ochtend- en middaglus.

Foto's: Gerd MoorsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 4 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Groot-Brittannië.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons