van der Horst

Wales GB: Tänak als leider naar slotdag

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak mag als leider naar de slotdag in de Wales GB Rally, de op twee na laatste manche van het WRC. De Est besloot met een snelste tijd op de slotproef en zet Thierry Neuville op die manier weer net iets verder in de tussenstand.
De slotproef op zaterdag zorgde voor weinig 'shenaginans', geen zottigheden meer. Thierry Neuville (Hyundai) leek nog wat van zijn achterstand af te bijten, maar Ott Tänak (Toyota) was nog een fractie sneller en zet de Belg zo op elf seconden in de tussenstand. Met nog 38 kilometer te gaan zondag, is dat nog niet helemaal geruststellend. Een slechte bandenkeuze of een kleine foutje kunnen al genoeg zijn, maar de marge van Tänak op zijn dichtste achtervolger was de hele rally nooit veel groter, dus de Est controleert meer dan matuur. Durven we te zeggen: als een toekomstig kampioen?

Neuville drukte zaterdagmiddag nog flink door en heeft 7.3 seconden voorsprong op Sébastien Ogier (Citroën), de dichtste achtervolger in de WK-tussenstand. Tänak wordt daarmee zoetjes aan in stelling gebracht om in Spanje al zijn eerste titel te vieren. Daarover zal wellicht de Power Stage morgen beslissen.

Kris Meeke (Citroën) haakt stilaan af en staat al op 26.5 seconden van de kop. Daarachter speelt zich nog een duelletje af op driekwartminuut van de leider tussen Andreas Mikkelsen (Hyundai) en Elfyn Evans (Ford). Mikkelsen doet er goed aan de Brit voor te blijven in strijd om de merkentitel. Teemu Suninen (Ford) volgt al op meer dan drie minuten, Pontus Tidemand (Ford) zelfs al vijf minuten. Kalle Rovanperä (Skoda) sluit net achter Craig Breen (Hyundai) de top tien af als leider in WRC2.

Morgen dus nog vijf proeven, waaronder de Power Stage en een passage over de Great Orme nabij Llandudno.

Foto: Gerd MoorsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 5 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Groot-Brittannië.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons