van der Horst

Wales GB: Ott Tänak met zesde winst richting titel

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak heeft nog maar eens een perfecte 30 op 30 gescoord waarmee hij mogelijk in Spanje de genadeslag kan toedienen. Thierry Neuville eindigde tweede, Sébastien Ogier moest vrede nemen met de derde stek. De twee honden helpen op die manier de Estste dog in sneltempo aan een eerste titel.
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
De koppositie van Ott Tänak (Toyota) kwam zondag niet meer in gevaar, ook al drukte Thierry Neuville (Hyundai) nog door. De Est voelde zich zelfs danig op zijn gemak om op de Power Stage nog eens voluit te gaan en de vijf powerstagepunten mee te pakken. Neuville eindigt uiteindelijk op 10.9 seconden maar miste kostbare punten op die laatste proef want Sébastien Ogier (Citroën) werd daar tweede, waardoor de Belg geen puntje dichter komt bij de Fransman.

De eerste leider van de rally moest vrede nemen met stek vier. Kris Meeke (Toyota) schoot snel uit de startblokken maar moest al snel toegeven dat hij het tempo van de mannen vooraan niet kon vasthouden. De Noord-Ier bezorgt zijn werkgever wel een pak merkenpunten.

Elfyn Evans (Ford) ging als vijfde over de eindmeet. De Brit was misschien zelfs de snelste in koers want op vrijdag stond hij even op ruim 53 seconden na tijdsverlies op de derde proef van de rally. Uiteindelijk eindigde hij op 48.6 seconden van de winnaar. De Brit hield wel vrij gemakkelijk Andreas Mikkelsen (Hyundai) achter zich. De Noor sprokkelde kruimels voor Hyundai maar kwam weerom bleek voor de dag.

Craig Breen - Hyundai i20 Coupe WRC
Craig Breen - Hyundai i20 Coupe WRC
Pontus Tidemand (Ford) eindigde zevende op ruime afstand. Craig Breen (Hyundai) beleefde niet zijn beste weekend na een stevige koprol op vrijdag, maar besloot toch als achtste. De Ier helpt daarmee Hyundai wel niet veel verder, maar misschien reed hij zich wel net genoeg in de gratie van Andrea Adamo om volgend jaar iets te meer te rijden. Het nieuwe reglement, waarbij rijders wellicht opnieuw op voorhand genomineerd moeten worden door het team, kan echter wel in diens nadeel spelen.

Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä (Skoda) leidde zowat van start tot finish en reed soeverein naar winst in WRC2 Pro. Dat was meteen ook genoeg om de titel in WRC2 Pro. De jonge Fin eindigde zelfs als negende algemeen, net voor ene Petter Solberg (VW), winnaar in WRC2, die de top tien indook na de opgave van Teemu Suninen (Ford). Diens wagen liep zaterdag teveel averij op om nog te starten vandaag.

In de WK-tussenstand telt Tänak nu 240 punten. Dat zijn er 28 meer dan Ogier en zelfs 41 meer op Neuville. De opdracht is dus duidelijk. Als de Est in Spanje twee puntjes meer pakt dan Ogier, dan gaat de titel voor het eerst sinds 2003 niet naar Frankrijk. Het enige waar Ogier en Neuville nu nog kunnen op rekenen is een Spaanse nulscore voor Tänak, al lijkt dat gezien het parcours van de jongste maanden quasi onmogelijk. Bij de merken heeft Hyundai nog een bonus van acht punten op Toyota.

Foto: Gerd Moors - Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 6 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Groot-Brittannië.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons