van der Horst

Wales: Ogier pakt winst in Wales

Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sébastien Ogier heeft voor de vijfde keer in zijn carrière de Rally van Wales gewonnen, de op twee na laatste manche van het WRC. Een gouden overwinning die de Fransman helemaal terug brengt in de titelstrijd. Thierry Neuville moest vrede nemen met plek vijf, maar blijft leider in de WK-tussenstand.
Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Na een weekend vol spanning en sensatie viel de beslissing over winst en verlies pas op de slotproef van Great Orme. Op die slotproef, die meerdere keren werd uitgesteld, bleek snel dat Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) vrede zou moeten nemen met een tweede stek toen hij matige tussentijden neerzette.Dat bleek ook aan de finish. Sébastien Ogier (Ford Fiesta) ging een pak onder de tijd van de Fin en pakte zijn 44ste overwinning. Hij had zelfs een bonus van dik tien seconden.

Esapekka Lappi (Toyota Yaris) bekroonde een sterke rally op de derde plaats. De Fin zette doorheen het weekend lang druk op Ogier, maar besloot dan om de punten, zowel voor hemzelf als voor het merkenkampioenschap, veilig te stellen.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville (Hyundai i20) eindigde met een positieve noot. De Belg zat een hele dag in de aanval, in jacht op Mads Ostberg. Op de voorlaatste proef had hij de Noor beet wat hem meteen de vijfde plaats opleverde. De Oostkantonner had zelfs nog zicht op de vierde plaats van Craig Breen (Ctiroën C3) die een paar kleine foutjes maakte zondagochtend. Echter, dat was iets te hoog gegrepen. De Ier redde zijn plaatsje met vier seconden.

Neuville doet geen al te beste zaak in de strijd om de titel maar hij redde wat er te redden viel, na zijn foutje van zaterdagochtend.
Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) en Hayden Paddon (Hyundai i20) eindigden net achter de Belg. Mads Ostberg (Citroën C3) werd achtste.

In de WK-tussenstand blijft Thierry Neuville leider al is zijn voorsprong een pak kleiner geworden. Hij telt nu 189 punten. Ogier heeft er nu 182. Ott Tänak verliest een plaats en telt nu 168 punten. De Est hoeft dus niet meer te tellen en te rekenen de komende weken en moet nog twee keer voluit gaan. 

In WRC2 stond er geen maat op Kalle Rovanperä.

De volgende rally is die van Catalunya, eind deze maand. Een moeilijke klus want de eerste dag wordt afgewerkt op onverharde wegen, de rest op brede asfaltbanen.

Foto's: RIPSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 7 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Groot-Brittannië.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons