van der Horst

Warm winterweer houdt Rally van Zweden in wurggreep

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Het warme winterweer in Zweden heeft zijn gevolgen voor de tweede manche van het WRC komende week. De organisatie maakte maandagmiddag in een persconferentie bekend dat enkele proeven zullen worden geschrapt. Ook de shakedown valt weg. Mogelijk worden enkele proeven maar één keer in plaats van twee keer verreden, maar daarrond hakte de organisatie nog geen knopen door.
Weinig sneeuw in Zweden
Weinig sneeuw in Zweden
Het milde winterweer treft ook de Rally van Zweden. Tot voor kort leek er ondanks de geringe sneeuwval weinig aan de hand, maar de positieve temperaturen en de regen hebben grote delen van de sneeuwwegen herschapen in een modderbrij. Later deze week wordt opnieuw streng winterweer voorspeld, maar de organisatie ziet zich genoodzaakt om nu al de gepaste maatregelen te nemen met de verkenningen in het vooruitschiet. Die zouden namelijk voor teveel schade aan het wegdek zorgen.

Concreet worden de verkenning verschoven naar woensdag en donderdag. De organisatie besliste meteen om ook de shakedown, die donderdagochtend had moeten doorgaan, te schrappen. De openingsproef in Karlstad verdwijnt van het programma en maakt plaats voor een rallyshow met ceremoniële plechtigheid.

Hoe de rest van de rally er zal uitzien wordt in de loop van maandagmiddag bekend gemaakt. Zeker is dat Kirkenaer geschrapt wordt, en dat ook de servicezone daar moet verhuizen. Ook Hagfors Sprint maakt niet langer deel uit van de hertekende rally. Afhankelijk van het weer zouden enkele proeven ook maar één keer worden afgewerkt, maar dat is nog niet officieel bevestigd door de organisatie.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Op vrijdag zou het programma, op Kirkenaer na, redelijk ongewijzigd blijven. Op zaterdag zouden Rammen en Frederiksberg in het slechtste geval maar één keer worden afgewerkt. Vargasen, met Colin's Crest, zou wel nog twee keer op het uurrooster staan. Op zondag zouden Lesjofors en Power Stage Varmullsasen een enkele keer gereden worden in plaats van twee keer. De organisatie houdt angstvallig de staat van het wegdek in de gaten.
 
Dit voorlopige schema staat onder voorbehoud, afhankelijk van het weer de komende dagen.

Los van het gewijzigde schema, zal het sowieso een heel bijzondere rally worden. Leunen tegen sneeuwbanken zit er niet waardoor deze Zweedse manche meer dan ooit zal lijken op een Finland op ijs.

Ook de wedstrijd voor historische wagens zal niet worden afgewerkt.

Foto's: Willy Weyens - Rallysweden.com - Hyundai Motorsport

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 8 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons