van der Horst

Wat u moet weten over het Formula E-reglement (+ Video)

Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Na vier jaar heeft de organisatie van de Formula E afscheid genomen van de Gen1-wagen. In de plaats kwam er een nieuwe wagen die, in tegenstelling tot vorige generatie, een hele race moet aankunnen. Gevolg: het grootste gedeelte van het reglement moest overhoop gehaald worden. Toch wilde de organisatie haar eigenheid bewaren, waardoor enkele belangrijke regels bleven gelden, al dan niet met wat wijzigingen. Aangezien heel wat Belgen het elektrische kampioenschap zullen beginnen volgen door de overstap van Stoffel Vandoorne, kan dit een gids vormen die u door de wedstrijden kan leiden. Trouwe fans kunnen dan weer zien welke wijzigingen zijn aangebracht. Autosport.be brengt voor u de belangrijkste regels in kaart.
***Een raceweekend wordt doorgaans op één, maximaal twee dagen afgewerkt, omdat de meest circuits bestaan uit openbare wegen. Op die manier wil de organisatie het verkeer en de flow van de stad zo weinig mogelijk hinderen. Daarom zal de shakedown op sommige circuits op zaterdagochtend plaatsvinden en niet op vrijdag. In New York en Riyad bestaat het evenement uit twee dagen. Een dag na de openingswedstrijd in Saoedie-Arabië staat er nog een testsessie gepland. In de Verenigde Staten worden er twee races georganiseerd, op zaterdag en zondag, weliswaar met twee aparte kwalificatiesessies op de dag van de race.

André Lotterer - DS Techeetah
André Lotterer - DS Techeetah
***De eerste wijzigingen vinden we terug bij de kwalificaties, een onderdeel waar over de jaren heen al wat veranderingen doorgevoerd zijn, zoals ook vorig seizoen met het loterijsysteem. Die regel werd al na één seizoen geschrapt. De piloten worden nog altijd in vier groepen onderverdeeld, maar komend seizoen is dat op basis van hun plaats in het kampioenschap. De tabel wordt omgedraaid en de laatste in de stand mag als eerste vertrekken tijdens de kwalificatie voor de volgende race. Ook aan de Superpole werd gesleuteld. Vorig seizoen mochten de vijf besten zich met elkaar meten, maar aangezien er twee extra wagens aan de start staan, besloot de organisatie die groep uit te breiden naar zes wagens. Ze krijgen één ronde de tijd om te zien wie de pole te pakken krijgt en de daarbij horende drie punten. Hiervoor krijgen ze 250 kilowatt ter beschikking, 50 meer dan tijdens de race.

***De vorige vier jaar was er tijdens de race een verplichte pitstop, waarbij de piloten letterlijk van de ene naar de andere wagen moesten springen. Met de Gen2 is dat nu verleden tijd, waardoor er op zoek werd gegaan naar een nieuw format. De race heeft voortaan een tijdslimiet en niet een bepaald aantal af te leggen ronden. Elke race zal 45 minuten plus een ronde duren. Hierdoor wordt het al iets moeilijker om een vaste strategie in te brengen, iets waar de organisatie nog steeds op blijft hameren.

Formula E Fanboost
Formula E Fanboost
***Ook dit jaar blijft de Fanboost het paradepaardje van de Formule E. Van bij de start van de serie werd de boost in het leven geroepen om zoveel mogelijk interactie te hebben met de fans. Het concept was duidelijk: de fans mochten zeven dagen op voorhand op hun lievelingspiloot stemmen en kregen hiervoor de tijd tot vijftien minuten na de start van de race, waarna de uitslag werd bekendgemaakt. Dit jaar werden enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo kunnen de liefhebbers pas zes dagen voor de race stemmen (vanaf maandag) en ontvangen niet drie, maar vijf piloten de Fanboost en de daarbij verbonden extra 20 tot 25 kilowatt. Die kunnen de uitverkoren rijders eenmaal gebruiken voor maximaal vijf seconden. Omdat er niet meer van wagen wordt gewisseld, heeft de organisatie verder ook beraadslaagd vanaf wanneer de Fanboost mag gebruikt worden. Daarom hebben zij nu beslist dat de rijders pas na 22 minuten wedstrijd mogen gebruikmaken van het extra vermogen. Als u wil stemmen, kan dat op drie manieren: via de website van de Formule E, via de app van de Formule E of via Social Media. Dat doe je bijvoorbeeld zo: #StoffelVandoorne #Fanboost. Een interessant gegeven: je kan elke dag één stem uitbrengen.

Formule E Aanvalsmodus
Formule E Aanvalsmodus
***Een nieuwigheid dit jaar is de zogenoemde Aanvalsmodus. Hiermee krijgt elke piloot 25 Kw extra verbruik bovenop de 200 Kw voor een gelimiteerd aantal seconden. Ze mogen die modus echter niet overal gebruiken: bij elke race is er een bepaalde zone voorzien. De rijder moet voor die zone de aanvalsmodus activeren, van de ideale racelijn afwijken en door de activatiezone rijden die bestaat uit drie tijdsensoren. Belangrijk is dat ze die niet mogen gebruiken tijdens de eerste twee ronden van de race. Hoeveel keer zij de aanvalsmodus mogen gebruiken, verschilt van race tot race. Daarenboven heeft de organisatie beslist dat ze die info ten laatste een uur voor de start van de wedstrijd zal bekendmaken. Hiermee willen ze onvoorspelbaarheid creëren en de strategisten laten afzien. Onderaan ziet u een filmpje met de complete uitleg.

***In tegenstelling tot eerdere berichten blijft het extra punt voor de snelste ronde, een regel die al vanaf het begin meedraait, toch bestaan. Tijdens de eerste drie seizoenen ging dat punt voornamelijk naar piloten die niets te verliezen hadden. Het gevolg was dat zij risico's konden nemen ongeacht hun achterstand en zo soms de gevechten voor de knikkers verstoorden. Soms waren ongevallen zelfs niet ver uit de buurt. Daarom pakte de organisatie vorig seizoen uit met een wijziging. Het punt wordt alleen maar toegekend als de rijder zich in de toptien bevindt. Die regel wierp zijn vruchten af en werd dan ook behouden. Opvallend: als een rijder de snelste ronde neerzet dankzij de Fanboost, wordt die ronde geschrapt.

Maximilian Günther - GEOX Dragon Racing
Maximilian Günther - GEOX Dragon Racing
***Dit jaar zal de organisatie ook wat visueler werken. Zo is er aan elke wagen een ledrand aangebracht op de Halo-beveiliging. Die rand zal van kleur veranderen als de piloot de aanvalsmodus (blauw) of de Fanboost (paars) gebruikt. De bedoeling is om zowel de toeschouwers ter plaatse als de kijkers thuis alles goed te laten volgen en zo de interactie met de fans te stimuleren.





Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 11 december 2018.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons