van der Horst

WEC Prologue: Toyota voert de boventoon op laatste testdag

Nicolas Lapierre - Toyota Gazoo Racing
Nicolas Lapierre - Toyota Gazoo Racing
Op de slotdag van de officiële WEC-testdagen te Monza heeft Toyota een gevoelige tik uitgedeeld aan Porsche. Nico Lapierre reed in de #8 TS050 Hybrid een tijd van 1:30.547. Zijn teamgenoten bij Toyota reden binnen de seconde van de Fransman maar de snelste Porsche-piloot, Neel Jani, had al 1,1 seconde achterstand. Net als in de Formule 1 zeggen wintertests niet alles, maar Toyota is duidelijk niet van om dit jaar weer naast de prijzen te grijpen. Grote zorgen echter voor de enige niet hybride P1 van By Kolles Racing. Terwijl Toyota 642 en Porsche 654 rondjes aflegden in het weekend reden de Oostenrijkers vanwege problemen met hun Nissan-motor er in het totaal zes...
Matthieu Vaxivière - TDS Racing
Matthieu Vaxivière - TDS Racing
In de P2-klasse was het Ho-Pin Tung voor Jackie Chan DC Racing die de dag als snelste afsloot. Matthieu Vaxivière debuteerde echter uitstekend voor TDS Racing met de snelste algemene tijd van het weekend. De Fransman klokte een 1:36.078 en bleef hiermee nipt Bruno Senna van Vaillante Rebellion voor. Roman Rusinov van G-Drive Racing en Nelson Panciatici in de wagen van kampioen Signatech Alpine maakten de top vijf vol. Aan competitiviteit zal er dit jaar weer geen te kort zijn in deze klasse met maar liefst veertien rijders binnen een seconde van Vaxivière.

Frédéric Makowiecki - Porsche GT Team
Frédéric Makowiecki - Porsche GT Team
Hoewel Ford de zondag als snelste afsloot in GTE-Pro was het toch Porsche dat wellicht met het beste gevoel Italië zal verlaten. De top drie wordt volledig ingenomen door Porsche-rijders met Michael Christensen, Kévin Estre en Frédéric Makowiecki. Ford sloot het weekend af met slechts twee tienden achterstand met dank aan Harry Tincknell, Andy Priaulx en Olivier Pla. Bij AF Corse was James Calado de snelste man, op acht tienden van de Porsches. Aston Martin lijkt voorlopig de mindere van de vier merken die zullen strijden voor de GTE-wereldtitel. Snelste man was Richie Stanaway op reeds 1,3 seconden.

Matt Griffin - Clearwater Racing
Matt Griffin - Clearwater Racing
Ook in GTE-Am domineerde Porsche gisteren maar die dominantie werd doorbroken door Miguel Molina. De Spanjaard, die de afgelopen zeven seizoenen te bewonderen was in DTM, reed voor dit jaar nooit eerder met een GT-wagen maar klokte nu meteen de snelste tijd in de Ferrari van Spirit of Race. Hij hield hiermee de Porsche-piloten Benjamin Barker en Matteo Cairoli achter zich. De achterstand van Aston Martin was in deze klasse kleiner dan in GTE-Pro, Pedro Lamy reed de vierde tijd op drie tienden van Molina.

ALGEMENE UITSLAG PER RIJDER

Foto's: Georges De CosterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in FIA World Endurance Championship op zondag 2 april 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting The Prologue.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons